Παράταση στην αβεβαιότητα για τους συνεταιρισμούς

Δημιουργεί προβλήματα ο Νόμος Σκανδαλίδη

30/10/2014 - 15:42

Άλλη μια παράταση στην εφαρμογή του Νόμου Σκανδαλίδη δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς μεταφέρθηκε η λήξη της θητείας των οργάνων τής ΠΑΣΕΓΕΣ και ορίστηκε η καταληκτική ημερομηνία για την πραγματοποίηση εκλογών για νέα διοίκηση.

Άλλη μια παράταση στην εφαρμογή του Νόμου Σκανδαλίδη δόθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς μεταφέρθηκε η λήξη της θητείας των οργάνων τής ΠΑΣΕΓΕΣ και ορίστηκε η καταληκτική ημερομηνία για την πραγματοποίηση εκλογών για νέα διοίκηση.

Ταυτόχρονα, όμως, παρατάθηκε και η αγωνία για την τύχη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, καθώς μέχρι χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν είχε ανακοινώσει τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται οι συνεταιρισμοί ως ενεργοί ή μη ενεργοί, ούτε τη λίστα με τους συνεταιρισμούς που κρίθηκαν ενεργοί.

Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Υπουργείο και η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ «παίζουν» τη γάτα με το ποντίκι. Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν προκηρύσσει εκλογές με στόχο να δημιουργηθούν τετελεσμένα, δηλαδή η εκλογή νέας διοίκησης.

Παράλληλα με την τακτική αυτή, επιδιώκει να παγιωθούν οι παρατάσεις που αναβάλλουν την εφαρμογή του νόμου. Στην αντίπερα όχθη, το Υπουργείο αποφεύγει να εκδώσει τα κριτήρια με τα οποία αξιολογεί τους συνεταιρισμούς και τη λίστα των ενεργών και μη ενεργών, για να μη δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να προσβάλει τις αποφάσεις αυτές στα διοικητικά δικαστήρια και έτσι θα θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του Νόμου.

Το ζήτημα είναι ήσσονος σημασίας, ή ορθότερα ζήτημα εντυπώσεων. Όμως στην περίπτωση της Λέσβου, το θέμα αυτό έχει ουσιαστικές διαστάσεις, μια και υπάρχει μεγάλος αριθμός πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών που έχει σημαντική οικονομική δραστηριότητα στους τομείς της έκθλιψης του ελαιοκάρπου, του χονδρικού εμπορίου ελαιολάδου και γάλακτος και του εμπορίου ζωοτροφών.

Όσο το Υπουργείο καθυστερεί την έκδοση απόφασης για τους ενεργούς και μη ενεργούς συνεταιρισμούς, τόσο παρατείνεται λοιπόν η αγωνία και η αβεβαιότητα για το μέλλον των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της Λέσβου, οι οποίοι κυριολεκτικά δε γνωρίζουν τι τους ξημερώνει αύριο.

Ερωτήματα
Σε δεύτερο επίπεδο, όταν θα ξεκαθαριστεί ποιοι είναι οι ενεργοί και ποιοι οι ανενεργοί συνεταιρισμοί, θα πρέπει να προσδιοριστεί τι θα γίνουν οι τελευταίοι, αν θα συγχωνευθούν με ενεργούς συνεταιρισμούς ή με την ΕΑΣ Λέσβου.

Αν δε συγχωνευθούν, ο Νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Στην περίπτωση της εκκαθάρισης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιοι θα πληρώσουν τα χρέη των συνεταιρισμών και ποια θα είναι η τύχη των ακινήτων που κατέχουν.

Σύμφωνα με το Νόμο Σκανδαλίδη, η διαδικασία εκκαθάρισης των συνεταιρισμών πρέπει να γίνει μέσα σε ιδιαίτερα στενά χρονικά πλαίσια, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν συνεταιρισμοί που έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και χρόνια και έχουν μεγάλα χρέη προς την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

Η περίπτωση της ΕΑΣ Λέσβου
Εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση είναι και αυτή τής ΕΑΣ Λέσβου, η οποία μπορεί να μετατραπεί είτε σε αγροτική συνεταιριστική επιχείρηση είτε σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα, η Ένωση πρέπει να μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.

Όμως αν συμβεί αυτό, η περιουσία της θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών που θα γίνουν μέλη του νέου πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, και θα χάσουν την αξία των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν οι έως σήμερα πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί μέλη της Ένωσης. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό τής ΕΑΣ Λέσβου, η αξία των ακινήτων που κατέχει, ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ άγνωστη είναι η αξία των άλλων περιουσιακών στοιχείων της, εξοπλισμός γραφείων, βιομηχανικός εξοπλισμός, η αξία των εμπορικών σημάτων που κατέχει, αποθέματα προϊόντων κ.λπ..

Το σύνολο των υποχρεώσεων προσεγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Το μεγαλύτερο δάνειο που έχει η Ένωση, είναι αυτό που αφορά στην ανακαίνιση του πρώην Υφαντηρίου, όπου στεγάζεται η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.

Σε περίπτωση μετατροπής τής ΕΑΣ Λέσβου σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, οι σημερινοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί θα χάσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Κι επειδή καμμία διοίκηση δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την εξέλιξη, είναι βέβαιο πως θα ξεκινήσει μια μεγάλη δικαστική διαμάχη, που εκ των πραγμάτων θα αμφισβητήσει βασικές διατάξεις του Νόμου Σκανδαλίδη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey