Αγωνιούν οι φορείς της Λήμνου για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις

Προς μονιμοποίηση του «Νήσος Μύκονος»

30/10/2014 - 14:42

Με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις, ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αθανάσιος Μπούσιος, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο τη Δευτέρα το απόγευμα, έκανε σαφές πως θα συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των συνδέσεων της Λήμνου με τη βόρεια Ελλάδα από το «Νήσος Μύκονος».

Με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις, ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αθανάσιος Μπούσιος, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο τη Δευτέρα το απόγευμα, έκανε σαφές πως θα συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των συνδέσεων της Λήμνου με τη βόρεια Ελλάδα από το «Νήσος Μύκονος».

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπούσιος είπε: «Από όσο γνωρίζω, ως αυτήν τη στιγμή δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του υπουργού». Τη φράση αυτή ο γενικός γραμματέας τη χρησιμοποίησε για να απαντήσει στο αν πρόκειται να εγκριθεί η ελεύθερη δρομολόγηση του «Μυτιλήνη» στη γραμμή Καβάλα - Λήμνος - Μυτιλήνη - Χίος - Σάμος - Ικαρία.

Σε άλλο σημείο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ανέφερε ότι «η ΝΕΛ υποστηρίζει πως μπορεί να εξυπηρετήσει με ελεύθερη δρομολόγηση τη γραμμή που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει όταν λάμβανε επιδότηση 5,5 εκατ. ευρώ, και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό», θέλοντας να δείξει πως τα επιχειρήματα της ΝΕΛ δεν πείθουν το Υπουργείο. Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η φράση δείχνει και ποιο θα είναι το βασικό επιχείρημα του Υπουργείου για να απορρίψει το αίτημα της ΝΕΛ.

Σημαντικό ρόλο στην απόρριψη του αιτήματος θα παίξει και η στάση της κοινωνίας και των φορέων της Λήμνου, όπως εξήγησε ο κ. Μπούσιος.

Η αγωνία των φορέων της Λήμνου που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ήταν πάνω στο αν υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο διαγωνισμός για την ανάθεση της γραμμής, ώστε μετά τις 24 Δεκεμβρίου το νησί να μη χάσει τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Καβάλα και τα άλλα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ. Μπούσιος άφησε να εννοηθεί πως έχει ληφθεί μέριμνα ώστε το θέμα να αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Επίσης ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής σημείωσε πως η πλευρά τής Hellenic Seaways έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τη γραμμή.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου τόνισε πως βούληση του Υπουργείου είναι να λύσει το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Λήμνου, βούληση που φάνηκε από τις ενέργειες που έχει κάνει, αλλά και από τα χρήματα που δαπανά για την εξυπηρέτηση της γραμμής.

Από τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι πως στο διαγωνισμό που θα γίνει, θα τεθεί ζήτημα το πλοίο που θα εξυπηρετεί τη γραμμή, να είναι υψηλών προδιαγραφών. Όμως ο κ. Μπούσιος απέφυγε να πει ότι θα είναι πλοίο πρώτης κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση η ανάθεση της νέας άγονης γραμμής θα γίνει για τρία έως πέντε χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Λήμνου ανέφεραν πως το γκαράζ τού «Νήσος Μύκονος» είναι μικρό για την εξυπηρέτηση των φορτηγών και γεμίζει με φορτηγά που προέρχονται ή έχουν προορισμό τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η ΝΕΛ και τα όσα δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπούσιος τόνισε πως η προσωρινή διαταγή που πέτυχε να εκδώσει η εταιρεία από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, δεν αναστέλλει την ισχύ της υπουργικής απόφασης με την οποία κρίθηκε έκπτωτη από την άγονη γραμμή.

Η άποψη της Περιφέρειας
Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, στην τοποθέτησή της, τόνισε πως θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα ο προγραμματισμός των δρομολογίων της άγονης γραμμής και να ανακοινώνεται ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους οι τουρίστες του νησιού από τη βόρεια Ελλάδα.

Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε, ήταν ο προγραμματισμός των δρομολογίων να είναι τέτοιος, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων κι όχι των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Επίσης ζήτησε η Λήμνος να εξυπηρετείται με τρία δρομολόγια την εβδομάδα και να διασφαλίζεται η ικανοποιητική σύνδεσή της με τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey