Μαρτυρία-σοκ ηλικιωμένης που έδιωξε διαρρήκτη με φωνές

Όργιο διαρρηκτών μέσα στα σκοτάδια

24/10/2014 - 22:44

«Σηκώθηκα την Κυριακή τα ξημερώματα και ετοιμαζόμουν να πάω στην εκκλησία. Είχε διακοπή ρεύματος και περιμένοντας να περάσει η ώρα, καθόμουν στην πολυθρόνα. Ξαφνικά άκουσα κάποιον να προσπαθεί να ξεκλειδώσει την πόρτα του σπιτιού.

«Σηκώθηκα την Κυριακή τα ξημερώματα και ετοιμαζόμουν να πάω στην εκκλησία. Είχε διακοπή ρεύματος και περιμένοντας να περάσει η ώρα, καθόμουν στην πολυθρόνα.

Ξαφνικά άκουσα κάποιον να προσπαθεί να ξεκλειδώσει την πόρτα του σπιτιού. Τρομοκρατημένη και αμήχανη, σηκώθηκα και πήγα προς την πόρτα. Διαπίστωσα ότι όντως κάποιος προσπαθούσε να μπει στο σπίτι μου παραβιάζοντας την κλειδαριά. Διακρινόταν και η λάμψη του φακού που χρησιμοποιούσε. Έβαλα αμέσως τις φωνές, καλώντας σε βοήθεια.

Ο άγνωστος απομακρύνθηκε και αμέσως ειδοποίησα συγγενείς μου να έρθουν στο σπίτι». 

Έτσι ακριβώς μάς διηγήθηκε την περιπέτειά της η ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια μονοκατοικίας στην οδό Δικελή, ακριβώς κάτω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στην περιοχή του Κάστρου. Παρά το γεγονός ότι η μονοκατοικία διαθέτει ψηλό εξωτερικό φράχτη με συρματοπλέγματα και η εξώπορτα είναι καλά ασφαλισμένη σχεδόν πάντα, λίγο έλειψε διαρρήκτης και ιδιοκτήτρια να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο. Το περιστατικό δεν καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές, αφού η ηλικιωμένη είναι πεπεισμένη ότι η Αστυνομία «δεν μπορεί να κάνει τίποτα…».

Στη γειτονιά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, δεν είναι το μοναδικό κρούσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Λίγα μέτρα από τη μονοκατοικία, άγνωστος είχε εισβάλει σε σπίτι πριν από μερικές εβδομάδες, σπώντας το τζάμι της εξώπορτας.

Η λεία του ανήλθε στα 400 ευρώ περίπου και σε μερικά αντικείμενα. Στην ευρύτερη περιοχή που ξεκινά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και φτάνει μέχρι και την Κουλμπάρα, έχουν αναφερθεί αρκετές απόπειρες διαρρήξεων. Μάλιστα το ίδιο βράδυ, άγνωστοι ανέβηκαν σε μπαλκόνι αρχοντικού στην περιοχή της Κουλμπάρας και σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, προκάλεσαν φθορές στο ρολό προσπαθώντας να το παραβιάσουν.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλο ένα τουλάχιστον κρούσμα απόπειρας κλοπής, την ίδια πάλι μέρα, σε παρακείμενο δρόμο, στην οδό Κομνηνάκη. Είναι προφανές πως οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν τη διακοπή ρεύματος και μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, «χτυπούσαν» κυριολεκτικά όπου έβρισκαν. Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί από την αρχή του χρόνου και σε εμπορικά καταστήματα στα στενά γύρω από την οδό Ερμού.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι πανομοιότυπη στις περισσότερες περιπτώσεις. Επιλέγουν να παραβιάζουν πόρτες και παράθυρα που δεν έχουν μεγάλη δυσκολία και στη συνέχεια αφαιρούν πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα εφόσον βρουν. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για «ερασιτέχνες» διαρρήκτες, που δρουν είτε ατομικά είτε σε μικρές ομάδες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές είναι μηδενική και δεν έχουν φόβο να τους αντιληφτεί κάποιος περαστικός.

Σπάνια, όμως, έως ανύπαρκτη είναι και η παρουσία της Αστυνομίας στις συγκεκριμένες περιοχές. Πολλές φορές τις βραδινές ώρες στην προκυμαία κυκλοφορούν περιπολικά (και συχνά με τους φάρους αναμμένους), καθώς και μοτοσυκλετιστές αστυνομικοί, που βρίσκονται σταθμευμένοι έξω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι περιπολίες τους, όμως, περιορίζονται συνήθως εκεί, την ίδια ώρα που λίγα μέτρα πιο πέρα οι διαρρήκτες δρουν ανενόχλητοι μέσα στα στενά.

Κι όμως, εφησυχαστικοί…

Δεν υπάρχει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κλοπών, σύμφωνα με αξιόπιστη αστυνομική πηγή με μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επιμένει, μάλιστα, πως είμαστε μία περιοχή με χαμηλή εγκληματικότητα και πως οι κάτοικοι δεν έχουν λόγο να μην αισθάνονται ασφαλείς. Η ίδια πηγή αναφερόμενη στα συγκεκριμένα κρούσματα, σημείωσε πως δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη συμμορία, όπως είχαμε στο παρελθόν, αλλά για μικροδιαρρήκτες οι περισσότεροι από τους οποίους είναι «γνωστοί» στην Αστυνομία και συλλαμβάνονται για διάφορα αδικήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός, «πάντα» είχαμε και θα έχουμε τέτοιες κλοπές, τονίζοντας πως θα πρέπει να καταγγέλλεται το κάθε περιστατικό στην Αστυνομία.

Εξ άλλου, προχθές συνελήφθη ο δράστης για την κλοπή σε κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο 31χρονος είχε αφαιρέσει από το συγκεκριμένο κτήριο ένα ραδιόφωνο και ένα ρολόι τοίχου. Αξιοποιώντας μαρτυρίες, οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας κατάλαβαν αμέσως ποιος είναι ο δράστης και λίγη ώρα αργότερα, τον βρήκαν σπίτι του μαζί με τα κλοπιμαία. Ο 31χρονος αφέθηκε ελεύθερος αφού οδηγήθηκε στην εισαγγελική αρχή.

Αν και τα περισσότερα κρούσματα που έχουν σημειωθεί, δεν αφορούν σε μεγάλα χρηματικά ποσά ούτε σε αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας, σταχυολογώντας τα κανείς από την αρχή του χρόνου, καταλήγει σε έναν αριθμό που μετράται σε δεκάδες.

Αναμφισβήτητα δεν πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, ούτε απειλούνται ζωές. Δε θα πρέπει να υποτιμάται, ωστόσο, και να παραγνωρίζεται το ότι φέρνει σε δύσκολη θέση ολόκληρες γειτονιές, καλλιεργώντας αίσθημα ανασφάλειας. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι η πρακτική έχει δείξει πως τέτοιου είδους παραβάτες αποθαρρύνονται δραστικά από την παρουσία περιπολιών, οφείλει να ληφθεί υπόψη από τις αστυνομικές αρχές του νησιού.

 

Διστακτικοί στο να καταγγείλουν οι πολίτες

Παρά το μπαράζ με απόπειρες διαρρήξεων τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής, σχεδόν καμμία από αυτές δεν καταγγέλθηκε στις αστυνομικές αρχές Λέσβου. Επισήμως, μάλιστα, η Αστυνομία δηλώνει άγνοια για τα συμβάντα, τα οποία έφτασαν στο «Ε» από μαρτυρίες πολιτών. Το γεγονός ίσως ότι δεν πρόκειται για σοβαρά περιστατικά και είχαμε μόνο απόπειρες να είναι ο βασικός συντελεστής που τα υποψήφια θύματα δεν έδωσαν συνέχεια.

Ωστόσο, μιλώντας με αρκετούς πολίτες για το θέμα, υπάρχει και ένα ακόμα σημείο που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις καταγγελίες και μάλιστα οφείλεται σε παρανόηση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η αναφορά ενός περιστατικού συνοδεύεται με την καταβολή του παραβόλου για τη μήνυση που ασκείται και το ύψος του οποίου είναι στα 100 ευρώ. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μία παρανόηση, ξαναλέμε.

Οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν πως κάθε φορά που καταγγέλλουν ένα τέτοιο περιστατικό, ακολουθείται η διαδικασία σύμφωνα με την οποία η μήνυση υποβάλλεται αυτεπαγγέλτως και δε χρειάζεται να πληρώσουν για κανένα παράβολο. Το μόνο που οφείλουν, είναι απλά να καταθέσουν στις αστυνομικές αρχές το τι γνωρίζουν για το περιστατικό.

Ένας ακόμα παράγοντας που αποθαρρύνει τους πολίτες να καταγγείλουν αντίστοιχα περιστατικά στα οποία έχουν πέσει θύματα, είναι η δυσπιστία πολλών πολιτών απέναντι στην Αστυνομία. Η φράση κλισέ που ακούσαμε από πολλούς, ήταν επί λέξει «σιγά μην ασχοληθεί η Αστυνομία με τέτοια περιστατικά».

Γίνεται αντιληπτό πως η λογική αυτή δε βοηθά. Στη συγκεκριμένη, μάλιστα, περίπτωση φαίνεται ότι μόνο ασήμαντα δεν ήταν τα περιστατικά, τη στιγμή που ήταν τόσο πολλά μέσα σε λίγο χρόνο και σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Όσο για την αίσθηση δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στην Αστυνομία, θεωρείται δεδομένη και χρειάζεται μεθοδική και σκληρή δουλειά από τους αστυνομικούς για να περιοριστεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey