Μαζική φυγή από τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου;

Δυο στους τρεις ζητούν μετεγγραφή!

24/10/2014 - 22:33

Με αρκετά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε από την Πέμπτη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων των φοιτητών που αιτούνται μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων από αυτά που εισήχθηκαν. Αρκετά χρονοβόρα χαρακτηρίζεται η διαδικασία, με το χρόνο ολοκλήρωσής της να υπολογίζεται κοντά στα Χριστούγεννα. 

Με αρκετά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε από την Πέμπτη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων των φοιτητών που αιτούνται μετεγγραφή σε αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων από αυτά που εισήχθηκαν. Αρκετά χρονοβόρα χαρακτηρίζεται η διαδικασία, με το χρόνο ολοκλήρωσής της να υπολογίζεται κοντά στα Χριστούγεννα.

Λιγότερες εκτιμάται ότι θα είναι τελικά οι απώλειες για τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου απ’ ό,τι είχε αρχικά προσδιοριστεί ότι θα κυμανθούν. Σαφής εικόνα, πάντως, θα υπάρχει μετά τα Χριστούγεννα, όταν δηλαδή θα κοινοποιηθούν στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου πόσοι από τους εισακτέους τους τελικά πήραν το «διαβατήριο» για άλλα τμήματα.

Ξεπερνά το 60% ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών που δήλωσαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εγγραφών ότι σκοπεύουν να ζητήσουν μετεγγραφή.

Αυτό τουλάχιστον κατέδειξε μία άτυπη καταγραφή των γραμματειών δύο τουλάχιστον τμημάτων τους Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, αυτών της Κοινωνιολογίας και της Γεωγραφίας. Αναλυτικότερα, για το Τμήμα της Κοινωνιολογίας, από τους 128 εισακτέους προσήλθαν για εγγραφή οι 121 και από αυτούς οι 80 περίπου δήλωσαν πως θα υπέβαλλαν αίτηση για μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ίδια εικόνα και για το Τμήμα της Γεωγραφίας, στο οποίο από τους 200 εισακτέους, γράφτηκαν οι 185 και αυτοί που δήλωσαν πως ενδιαφέρονταν για μετεγγραφή, ανέρχονται στους 100. Ανάλογη εικόνα κυριαρχεί και στο Τμήμα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, χωρίς να σταθεί δυνατό να βρεθούν τα ακριβή στοιχεία.

Αντιθέτως, δεν έχει εκδηλωθεί από κανένα φοιτητή ενδιαφέρον να πάρει μετεγγραφή σε τμήμα της Μυτιλήνης. Δύο τέτοιες αιτήσεις σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφορούσαν σε τμήματα της Ρόδου και της Σάμου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Επιβεβαιώνουν

Ο αριθμός των φοιτητών που δηλώνουν πως επιθυμούν μετεγγραφές, επιβεβαιώνει τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, που έκαναν λόγο ακόμα και για ερήμωση τμημάτων των περιφερειακών πανεπιστημίων και υπερκορεσμό των αντίστοιχων αθηναϊκών σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εισακτέων φοιτητών. Κάτι τέτοιο, όμως, φαίνεται να αποσοβείται, μια και προστέθηκαν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια από το Υπουργείο, από αυτά που υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις τότε διαρροές.

Έτσι, παρά την αυξημένη πρόθεση των φοιτητών για μετεγγραφές (όπως αυτή καταγράφεται παραπάνω), το πόσοι και ποιοι τελικά θα λάβουν διαβατήριο θα γίνει γνωστό μετά το τέλος της διαδικασίας ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τα τμήματα στα οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις για μετεγγραφές, ή αλλιώς τμήματα υποδοχής.

Άνοιξε και «έπεσε» το σύστημα

Από την Πέμπτη, στον ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας οι φοιτητές που υπέβαλαν αιτήσεις για μετεγγραφή, λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τα τμήματα υποδοχής τους και τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν σε αυτά. Στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενούνται και οι ημερομηνίες κατά τις οποίες τα τμήματα υποδοχής θα δέχονται τα δικαιολογητικά των αιτούντων. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν καθοριστεί από όλα τα τμήματα υποδοχής οι ημερομηνίες αυτές.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δικαιολογητικών και ο καθορισμός των δικαιούχων προς μετεγγραφή. Στο σημείο αυτό θα γίνει γνωστός και ο οριστικός αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών, από τα τμήματα υποδοχής, προς τα τμήματα που εισήχθησαν αρχικά οι φοιτητές.

Η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, με τον αριθμό πανελλαδικώς των φοιτητών που θα πάρουν τελικά μετεγγραφή, να μην υπερβαίνει τις 15.000 σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις.

Στάση αναμονής για το θέμα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, του οποίου η Σύγκλητος, το Συμβούλιο Διοίκησης, η παρούσα αλλά και η προηγούμενη πρυτανική αρχή έχουν δηλώσει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο των μετεγγραφών, το οποίο επισείει τον κίνδυνο ερήμωσης του νησιωτικού ιδρύματος.

Τα κορυφαία διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου φαίνεται ότι δικαιώνονται ως προς την πρόθεση των φοιτητών και μένει να δούμε πόση τελικά θα είναι η «αιμορραγία» του ιδρύματος, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των δικαιολογητικών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey