Από την «Αιολίδα» της «Λεσβιακής Παροικίας»

Αφιέρωμα στον Κακαδέλλη

24/10/2014 - 21:20

Τον αξέχαστο Μυτιληνιό σκιτσογράφο Γιώργο Κακαδέλλη τιμά με πολυσέλιδο αφιέρωμά της η «Λεσβιακή Παροικία» στο 52ο τεύχος της «Αιολίδας». Η πρόεδρος του Συλλόγου και εκδότρια, Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή, θυμάται με συγκίνηση το φίλο της οικογένειάς της, που στάθηκε δίπλα της στα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα, και τη συνεργασία που είχαν στο «Μπουρίνι».

Τον αξέχαστο Μυτιληνιό σκιτσογράφο Γιώργο Κακαδέλλη τιμά με πολυσέλιδο αφιέρωμά της η «Λεσβιακή Παροικία» στο 52ο τεύχος της «Αιολίδας». Η πρόεδρος του Συλλόγου και εκδότρια, Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή, θυμάται με συγκίνηση το φίλο της οικογένειάς της, που στάθηκε δίπλα της στα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα, και τη συνεργασία που είχαν στο «Μπουρίνι».

Ο Γιώργος Κακαδέλλης, ο ταλαντούχος σκιτσογράφος της Μυτιλήνης, με το ανεξάντλητο κέφι και τη χιουμοριστική διάθεση, δεν άφηνε να του ξεφύγει κανένας και τίποτα, λέει η κ. Μεσσηνέζη - Πλατσή. Εύστοχος στην απόδοση των προσώπων που η πένα του «παραλάμβανε», αλλά και στα κείμενα, που τις περισσότερες φορές συμπλήρωναν τα σκίτσα του επεξηγηματικά, όπως προσθέτει. Τα σκίτσα του αναφέρονταν στη μεταπολεμική ζωή της Μυτιλήνης μέχρι και το 1995.

Αναφέρει ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Σηφουνάκης, στον πρόλογο του βιβλίου με τα σκίτσα τού Γ.Κ. «Όπως τα είδα» (Αστερίας, 1995): «... ο Γιώργος Κακαδέλλης δεν είναι απλά ένας σκιτσογράφος, είναι ένας ιστορικός που δεν καταγράφει απλά τα πρόσωπα και τα πράγματα του μεγάλου μικρόκοσμου της Μυτιλήνης, αλλά αναλύει σε βάθος, μπαίνει μέσα τους, συμμετέχει στα δρώμενα, αλλάζει το ρου τους, λέει την αλήθεια. Η δουλειά του είναι η μεγάλη κατάθεσή του, η μαρτυρία του για τις επόμενες γενιές.

Σκίτσα σαν κι αυτά, που με μεγάλη αγάπη συγκεντρώθηκαν σ’ αυτό το βιβλίο, μας μεταφέρουν σε εποχές που δεν πρέπει να ξεχαστούν, μας θυμίζουν ανθρώπους στην πραγματική τους διάσταση, όπως τους αγαπήσαμε, όπως διασκεδάσαμε μαζί τους, όπως ήταν τότε που καθόμασταν στον καφενέ, δίπλα στο οινομαγειρείο και το φούρνο.

Μας φέρνουν στο νου τη Μυτιλήνη της ελιάς και του λαδιού, του φρέσκου ψαριού, του ζεστού ψωμιού, του ούζου και του κρασιού, των μικροπωλητών, τη Μυτιλήνη της κεντρικής αγοράς, με τα στενά σοκάκια και τις καμάρες της, το λιμάνι της, τ’ αρχοντικά της. Τη Μυτιλήνη των γραμμάτων και των τεχνών, της πολιτικής σάτιρας του Στρατή Παπανικόλα...»

 

«Κίνηση προσφοράς και αγάπης»

Για τους συντοπίτες τους που το έχουν ανάγκη, η «Λεσβιακή Παροικία» οργανώνει «κίνηση προσφοράς και αγάπης».

Έτσι, την Κυριακή 9, Δευτέρα 10, Τρίτη 11 και Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και 5 - 7 μόνο το απόγευμα της Τετάρτης, μέλη της θα βρίσκονται στην αίθουσα του Συλλόγου, Ζήνωνος 29 - 31, Ομόνοια, (τηλ. 210 5237789), για να παραλαμβάνουν «τρόφιμα, ρουχισμό, παιχνίδια που θα έχετε την καλοσύνη να μας φέρετε ή και χρήματα για τα οποία θα δοθεί απόδειξη».

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η «Λεσβιακή Παροικία» ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει έως και το Δεκέμβριο. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου οργανώνει ημερήσια εκδρομή στα Καλάβρυτα, το Μέγα Σπήλαιο, την Αγία Λαύρα και το Πλανητέρο. Δηλώσεις, στα τηλέφωνα 210 5237789 και 6947-267277 (Θ. Πλατσής).

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει εορτασμό της 8ης Νοέμβριου και συνάντηση με τη χορωδία Καλλιθέας «Αρμονία».

Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Καίτης Μεσσηνέζη «Συνομιλία με την πέτρα», από το «Μουσείο της πόλεως των Αθηνών» και τη «Λεσβιακή Παροικία», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Αθηναίων, Κέκροπος 10 στην Πλάκα, στις 6 το απόγευμα.

Την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου θα γίνει η ετήσια απολογιστική συνέλευση, στην αίθουσα του Συλλόγου (Ζήνωνος 29 - 31), στις 10 το πρωί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey