Τέλος του χρόνου οι πληρωμές των βιοκαλλιεργητών

Φλεβάρη οι αιτήσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης

24/10/2014 - 15:23

Σειρά «αποκαλύψεων» έκανε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος είπε πως επιδίωξη του Υπουργείου είναι η κατάθεση των αιτήσεων για την Ενιαία Ενίσχυση (ή όπως αυτή θα ονομαστεί) του 2015 να ξεκινήσει στις αρχές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Σειρά «αποκαλύψεων» έκανε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος είπε πως επιδίωξη του Υπουργείου είναι η κατάθεση των αιτήσεων για την Ενιαία Ενίσχυση (ή όπως αυτή θα ονομαστεί) του 2015 να ξεκινήσει στις αρχές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Η άποψη που επικρατεί στο Υπουργείο, είναι πως με τη μεθόδευση αυτή, θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει εγκαίρως η επεξεργασία των αιτήσεων για να πληρωθούν εγκαίρως και οι επιδοτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι τοπικοί διαχειριστές των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης δε θα κλείσουν καθόλου τα γραφεία τους για τους επόμενους μήνες, μιας και μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου θα προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις αιτήσεις τού 2014.

Η ταχύτερη ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ θα δώσει τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να επιταχύνει την πληρωμή των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς. Επίσης ο κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε χθες στη Βουλή πως το 2015 πρόκειται να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τους μη επιλέξιμους βοσκοτόπους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι, εκτιμάται πως αυτήν τη στιγμή οι επιλέξιμες εκτάσεις πως επιδότηση ανέρχονται στα 17 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ οι εκτάσεις που απαιτούνται για να ενεργοποιηθούν όλα τα δικαιώματα επιδότησης των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ανέρχονται στα 22 εκατομμύρια στρέμματα.

Η εκτίμηση του Υπουργείου είναι πως με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή, θα λύσει το ζήτημα.

Όμως οι μελετητές που γνωρίζουν τα προβλεπόμενα της νέας ΚΑΠ, αναφέρουν πως οι ανώτατες αποδεκτές εκτάσεις βοσκοτόπων για τη χώρα μας είναι «κλειδωμένες» από τον Ιούνιο του 2013 στο 95% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Γι’ αυτό και θεωρούν πως δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα με τον τρόπο που επιδιώκει να το λύσει το Υπουργείο.

Σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα. Οι κτηνοτρόφοι των νησιών του Νομού Λέσβου και όλων των νησιών του Αιγαίου δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αδήλωτες εκτάσεις σε άλλα νησιά.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν λυθεί το ζήτημα για όλη τη χώρα, υπάρχει κίνδυνος να μη λυθεί για τα νησιά του Αιγαίου με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, όπως είναι η Λέσβος και η Λήμνος.

Τέλη του έτους τα Βιολογικά
Στα τέλη του τρέχοντος έτους τέθηκε η νέα προθεσμία πληρωμής των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Ο στόχος αυτός τέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο.

Οι πληρωμές θα αφορούν το έτος 2012 και στόχος του Υπουργείου είναι μόλις κλείσουν αυτές οι πληρωμές, να ξεκινήσουν οι πληρωμές για το 2013.

Σε ό,τι αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι είναι ζήτημα λίγων ημερών να πληρωθεί η δεύτερη δόση της συγκεκριμένης επιδότησης. Επίσης παραδέχθηκε ότι γίνονται παρακρατήσεις μέρους της επιδότησης αυτής από τους παραγωγούς που έχουν οφειλές προς τον ΕΛΓΑ.

Επίσης οι επιστροφές τού Φ.Π.Α. θα γίνουν τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους παραγωγούς. Όμως όσοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, θα πρέπει να περιμένουν μειωμένες επιστροφές, καθώς γίνονται απευθείας συμψηφισμοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey