«Μαγειρεύονται» τα κριτήρια για την αξιολόγηση των συνεταιρισμών

Άγνωστη η τύχη των συνεταιρισμών της Λέσβου

24/10/2014 - 15:18

Μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους «ενεργούς» και τους «μη ενεργούς» συνεταιρισμούς, παραμένει άγνωστο ποιοι είναι οι συνεταιρισμοί που κρίθηκαν ενεργοί και κατά συνέπεια έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Μια βδομάδα μετά την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους «ενεργούς» και τους «μη ενεργούς» συνεταιρισμούς, παραμένει άγνωστο ποιοι είναι οι συνεταιρισμοί που κρίθηκαν ενεργοί και κατά συνέπεια έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Χθες, μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, τόνισε: «Αυτήν τη στιγμή όχι μόνο δε γνωρίζουμε ποιοι συνεταιρισμοί κρίθηκαν ενεργοί και ποιοι ανενεργοί, αλλά ούτε τα κριτήρια με τα οποία κρίθηκαν δε γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα σήμερα να μην ξέρουμε ποιοι συνεταιρισμοί της Λέσβου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ΠΑΣΕΓΕΣ και ποιοι όχι».

Ο χαρακτηρισμός ενός συνεταιρισμού ως ενεργού ή μη ενεργού, πέρα από τη συμμετοχή στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχει άμεσο αντίκτυπο και στη λειτουργία του. Οι συνεταιρισμοί που θα χαρακτηριστούν μη ενεργοί, είτε θα πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, είτε σε συγχώνευση με άλλους συνεταιρισμούς.

Βασικό κριτήριο για το χαρακτηρισμό ενός συνεταιρισμού ως ενεργού ή μη είναι ο ετήσιος κύκλος εργασιών που κάνει.

Οι πληροφορίες που βγαίνουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι αντικρουόμενες. Άλλες αναφέρουν ότι ενεργοί θα χαρακτηριστούν οι συνεταιρισμοί που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 10.000 ευρώ και άλλες, οι συνεταιρισμοί που έχουν τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Υπάρχουν, να σημειώσουμε, και κάποιες φωνές που ανεβάζουν το κριτήριο του τζίρου στις 200.000 ευρώ.

Από μια πρώτη ματιά, η πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της Λέσβου δεν έχει πρόβλημα, διότι πραγματοποιεί υψηλούς τζίρους (κυρίως οι κτηνοτροφικοί).

Όμως το Υπουργείο στον τζίρο δε συμπεριλαμβάνει την αξία των προϊόντων που πωλούνται από τους συνεταιρισμούς για λογαριασμό των μελών τους, παρά μόνο την προμήθεια που εισπράττει ο συνεταιρισμός. Δηλαδή, για παράδειγμα ένας ελαιουργικός συνεταιρισμός της Λέσβου πουλάει 300 τόνους ελαιολάδου με μέση τιμή 2,5 ευρώ ανά κιλό, άρα κάνει τζίρο 750.000 ευρώ.

Όμως επειδή η πώληση γίνεται για λογαριασμό των συνεταιρισμένων παραγωγών, ως τζίρος από το Υπουργείο εκλαμβάνεται το ποσό που αντιστοιχεί στην προμήθεια που λαμβάνει ο συνεταιρισμός και είναι περίπου 2,5% της αξίας του ελαιολάδου.

Κατά συνέπεια, από το ποσό των 750.000 ευρώ, ως τζίρος του συνεταιρισμού υπολογίζεται μόνο το ποσό των 18.750 ευρώ. Το παραπάνω ποσό μπορεί να προσαυξηθεί από τα έσοδα που έχει ο συνεταιρισμός από τη λειτουργία του ελαιοτριβείου του.

Το ίδιο μοντέλο υπολογισμού του τζίρου εφαρμόζεται και στους γαλακτοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς εάν πουλάνε το γάλα για λογαριασμό των μελών τους, παρ’ ότι στη Λέσβο υπάρχουν συνεταιρισμοί των οποίων ο τζίρος μπορεί να προσεγγίζει και τα δύο εκατομμύρια ευρώ, σε ετήσια βάση, από την πώληση του γάλακτος.

Ο λόγος που δεν έχουν ανακοινωθεί τα κριτήρια με τα οποία εξετάζονται οι συνεταιρισμοί, είναι πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει αποφασίσει πώς ακριβώς θα τα διαμορφώσει. Αν δηλαδή θα είναι πολύ αυστηρά ή αν θα είναι πιο επιεική.

Η Ένωση και η ΠΑΣΕΓΕΣ
Την αδυναμία του Υπουργείου να προσδιορίσει τα κριτήρια αξιολόγησης των συνεταιρισμών την εκμεταλλεύεται η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα σε προκήρυξη εκλογών και έτσι πιέζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει νέα παράταση στη θητεία της σημερινής διοίκησης, έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Μέχρι τότε έχει δοθεί προθεσμία στις ενώσεις συνεταιρισμών της χώρας να προσαρμοστούν στα όσα προβλέπει ο Νόμος Σκανδαλίδη, δηλαδή να μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, πρέπει να γίνουν έως την 31η Οκτωβρίου.

Η τήρηση του καταστατικού τής ΠΑΣΕΓΕΣ επιβάλλει η προκήρυξη των εκλογών να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή τους, κατά συνέπεια -όπως είχε δηλώσει στο «Ε» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιατζιτζόγλου- δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές μέχρι το τέλος του μήνα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey