Πυρά Γεωργούλα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Καβγάς επάνω στη λυματολάσπη

24/10/2014 - 14:28

Έλεγχο των μέχρι τώρα ενεργειών της διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ και αναμόρφωση τού ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Αποβλήτων) ζητά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο Άλλος Δρόμος», Στράτος Γεωργούλας.

Έλεγχο των μέχρι τώρα ενεργειών της διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ και αναμόρφωση τού ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Αποβλήτων) ζητά ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ο Άλλος Δρόμος», Στράτος Γεωργούλας.

Μάλιστα σε ανακοίνωση της παράταξης γίνεται λόγος για «τυχόν ευθύνες» που πρέπει να αναζητηθούν από την παρούσα διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ και για το λόγο αυτόν ζητά διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν αναλάβει η επόμενη διοίκηση της Επιχείρησης.

«Όφειλε να έχει ενημερωθεί καλύτερα για την κατάσταση ο κ. Γεωργούλας πριν προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιάννης Βατός, δηλώνοντας πως η Δημοτική Επιχείρηση διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο ένα πρόβλημα που οφειλόταν σε έλλειψη υποδομών του βιολογικού καθαρισμού Μυτιλήνης.

Αφορμή για να ανοίξει ο διάλογος σχετικά με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στη Λέσβο αποτέλεσε για την παράταξη Γεωργούλα η ανακοίνωση από τον ειδικό γραμματέα Υδάτων, δρα. Κωνσταντίνο Τριάντη, βάσει της οποίας επιβάλλεται στο Δήμο πρόστιμο ύψους 29.900 ευρώ.

Συγκεκριμένα το κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που είχε επισκεφθεί το νησί πριν από ενάμισι περίπου χρόνο, είχε προβεί στις διαπιστώσεις των εξής παραβάσεων: «Διάθεση μη εγκεκριμένης κατηγορίας αποβλήτων και επεξεργασία αποβλήτων χωρίς σχετική άδεια.

Ελλιπής κάλυψη της επιφάνειας των αποβλήτων και διασπορά αποβλήτων. Μη ύπαρξη γαιώδους υλικού κάλυψης αποβλήτων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ελλιπής παρακολούθηση της λειτουργίας τού ΧΥΤΑ. Διάθεση προϊόντων εκσκαφής στα πρανή της οδού προσπέλασης του ΧΥΤΑ», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης «Ο Άλλος Δρόμος».

Αρχικά… 200.000 ευρώ
Μάλιστα το πρόστιμο που είχε επιβληθεί αρχικά, έφτανε τις 200.000 ευρώ και αφορούσε κυρίως στη διαπίστωση πως μεταφερόταν η λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού στο ΧΥΤΑ χωρίς να έχει γίνει η απαραίτητη πρόσμειξή της με αδρανή υλικά.

Με άλλα λόγια, μεταφερόταν ακατέργαστη και με αρκετά υψηλότερο ποσοστό υγρασίας από το προβλεπόμενο. Πώς φτάσαμε όμως στο να μεταφέρεται η λάσπη του βιολογικού απ’ ευθείας στο ΧΥΤΑ;

Ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ και τέως αντιδήμαρχος, Γιάννης Βατός, εξηγεί: «Ο βιολογικός της Μυτιλήνης όφειλε να έχει από την αρχή της λειτουργίας του χώρο εναπόθεσης και αποξήρανσης της λυματολάσπης.

Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα, και δώσαμε λύση ως ΔΕΔΑΠΑΛ παραλαμβάνοντας τη λυματολάσπη.

Είναι γεγονός πως υπήρξαν αρχικά κάποια προβλήματα σχετικά με την ανάμειξή της με αδρανή υλικά και γι’ αυτό είχαμε και την επιβολή του προστίμου.

Όλα όμως τώρα έχουν λυθεί και τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Ακόμα και τις αποδείξεις προμήθειας αδρανών υλικών από εργολάβους.
Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε μία προβληματική κατάσταση και κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να μην καταλήγει η λυματολάσπη σε ανεξέλεγκτους χώρους.

Μάλιστα συνεχίσαμε να το κάνουμε παρά το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΛ μάς χρωστά συνολικά 170.000 από όλη αυτή την ιστορία». Επιπλέον ο κ. Βατός αναφορικά με τις αιχμές για ύπαρξη ευθυνών στη διοίκηση της ΔΕΔΑΠΑΛ που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του «Άλλου Δρόμου», σημείωσε: «Οποιοσδήποτε πολιτικός και ειδικά όταν είναι νέος στα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα, οφείλει να ενημερώνεται σωστά πριν προβεί σε μία τέτοια ανακοίνωση.

Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή για όλους και ποτέ δεν αρνήθηκα να δώσω το οποιοδήποτε στοιχείο σε όποιον μού το ζήτησε».

 

Γ. Κατζανός: «Έρχεται λύση για τη λυματολάσπη»

Στην εξασφάλιση σχετικής έκτασης και στην εξέλιξη όλων των προαπαιτούμενων εργασιών που θα δώσουν οριστική λύση στο ζήτημα, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γεώργιος Κατζανός, μιλώντας χθες στο «Ε».

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σε πλήρη λειτουργία ο χώρος που θα δέχεται τη λυματολάσπη και το όλο ζήτημα μαζί με αυτό της κομποστοποίησης προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Θέλω επίσης να τονίσω πως στο πρόβλημα είχαμε αναφερθεί και προεκλογικά και επισημαίνοντας πως οι χειρισμοί της απελθούσας δημοτικής αρχής ήταν ελλιπείς».

Σχετικά με τη συζήτηση που ζητά εντός του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Ο Άλλος Δρόμος», ο κ. Κατζανός τόνισε πως κάθε θέμα που μπαίνει από την αντιπολίτευση, αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σημασία και προσοχή από τη δημοτική αρχή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey