Το γεφύρι της… Επάνω Σκάλας

23/10/2014 - 14:29

Φαίνεται πως το έργο πνοής για την Επάνω Σκάλα θα πρέπει να υπερκεράσει και κάποια επιπλέον εμπόδια, στα αρκετά ούτως ή άλλως που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα.

Φαίνεται πως το έργο πνοής για την Επάνω Σκάλα θα πρέπει να υπερκεράσει και κάποια επιπλέον εμπόδια, στα αρκετά ούτως ή άλλως που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα.

Τα νέα εμπόδια έχουν να κάνουν με τον εκτελωνισμό των πετρών που θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της πλακόστρωσης του πεζοδρομίου και αποτελούν μία εξέλιξη που, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει στην εκ νέου παράταση για την παράδοση του έργου από τον εργολάβο.

Ωστόσο, το ότι ένα -φαινομενικά τουλάχιστον- απλό στην εκτέλεση έργο σαν κι αυτό επί της οδού Ναυμαχίας Έλλης υλοποιείται για πάνω από ένα χρόνο, δημιουργεί αναπόφευκτα κινδύνους υποβάθμισής του, καθώς παρατηρούνται ήδη φθορές.

Από την αργή εξέλιξη των εργασιών, όμως, εντείνονται κυρίως οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων και πεζών, που κυκλοφορούν, η αλήθεια είναι, εδώ και καιρό, σε ένα εργοτάξιο με φανερούς κινδύνους, σε ένα στρατηγικής σημασίας σημείο για την κυκλοφορία της πόλης.

Είναι γεγονός πως από το καλοκαίρι τού 2013, όταν ξεκίνησαν οι πολυπόθητες εργασίες για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού για την Επάνω Σκάλα έργου, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα.

Οι αναπόφευκτες εμπλοκές με την Αρχαιολογία σε τουλάχιστον δύο φάσεις εξέλιξης του έργου, οι παράλληλες δραστηριότητες του εργολάβου και η πιο πρόσφατη εμπλοκή με το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στην αντοχή των ιστών φωτισμού, είναι μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις δυσκολιών.

Δεν εκτελωνίζονται οι πέτρες…
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, ένα μόλις μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας παράδοσης του έργου, η γενική εκτίμηση είναι πως θα χρειαστεί νέα παράταση. Κι αυτό, κατ’ αρχήν γιατί το τελευταίο διάστημα έχει μπλοκαριστεί η εισαγωγή των λίθων που χρησιμοποιούνται για την πλακόστρωση του πεζοδρομίου της Ναυμαχίας Έλλης και των δύο πλευρών του δρόμου.

Έτσι, ενώ ξεπεράστηκε το αρχικό πρόβλημα που είχε αναδείξει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στρατής Τζιμής, με τις προδιαγραφές αντοχής στους ανέμους των ιστών φωτισμού, διαφαίνεται πως το νέο πρόβλημα μάλλον θα αναβάλει το… κόψιμο της κορδέλας, για το 2015.

Το «Ε» επικοινωνώντας με το Τελωνείο της Μυτιλήνης δεν κατάφερε να αποτυπώσει μία κατατοπιστική εικόνα του γραφειοκρατικού προβλήματος εκτελωνισμού των λίθων που εισάγονται από την Τουρκία για το πεζοδρόμιο της Ναυμαχίας Έλλης.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εκτιμήσει και το πόσο χρόνο θα λειτουργήσει αυτό εις βάρος της γρήγορης ολοκλήρωσης της πεζοδρόμησης. Ωστόσο, επικοινωνώντας με τις υπηρεσίες του Τελωνείου λάβαμε την ενημέρωση πως το πρόβλημα εκτελωνισμού σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανό να οφείλεται στο ότι απαιτείται διερεύνηση (;) των συνθετικών στοιχείων των λίθων!

Μεγάλοι κίνδυνοι!
Το πρόβλημα, πάντως, που παρουσιάζεται αυτήν τη στιγμή (και δεν είναι ίσως της παρούσης να αναλυθούν οι πιθανές ευθύνες που βαρύνουν είτε την παλαιά δημοτική αρχή, είτε τον εργολάβο, είτε τη νέα δημοτική αρχή), έχει να κάνει με την καθημερινότητα στην Επάνω Σκάλα.

Γιατί με την υπάρχουσα κατάσταση, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων πραγματοποιείται εδώ και μήνες επάνω σε μία πρόχειρη ασφαλτόστρωση, με τα «καπάκια» τής ΔΕΥΑΛ και της αποχέτευσης να εξέχουν επικίνδυνα στο οδόστρωμα για τους οδηγούς, αναδύεται σαφώς πια θέμα οδικής ασφάλειας.

Πρόβλημα, ωστόσο, παρατηρείται και με τη διέλευση των πεζών, τόσο από το υπό κατασκευή (και για άγνωστο ακόμα διάστημα) πεζοδρόμιο από την πλευρά της θάλασσας, που είναι απροσπέλαστο σε πολλά σημεία, όσο και από το απέναντι… απροσδιόριστης χρήσης πεζοδρόμιο (;), που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για την εξυπηρέτηση της στάθμευσης οχημάτων των περιοίκων.

Το ότι η Ναυμαχίας Έλλης αποτελεί, βέβαια, ένα εργοτάξιο μακράς διαρκείας έχει επιφέρει εκτός από κινδύνους ασφαλείας, και κάποιες φθορές σε κομμάτια τού ήδη εκτελεσμένου έργου, ενώ προβληματισμό προκαλεί η εύκολη διαπίστωση του οποιουδήποτε παρατηρήσει τις εργασίες, πως υπάρχουν σαφείς αστοχίες, που θα επιβαρύνουν στο μέλλον τη λειτουργικότητα της όλης παρέμβασης ανάπλασης της περιοχής.

Πάμε για τελική ασφαλτόστρωση
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δόμησης, που ανέλαβε προς το τέλος της την πολύ πιο δύσκολη απ’ όσο μπορούσε να φανταστεί κανείς υπόθεση υλοποίησης του έργου στην Επάνω Σκάλα, παραδέχτηκε την ύπαρξη προβλήματος με την εισαγωγή των λίθων.

Ωστόσο, υποστήριξε πως θα ξεκινήσουν πιθανώς και από σήμερα οι εργασίες για την τελική ασφαλτόστρωση του δρόμου, οι οποίες δε θα διαρκέσουν πάνω από δέκα ημέρες.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση πως και οι παράλληλες εργασίες στο πεζοδρόμιο για την εγκατάσταση των ιστών φωτισμού θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου, παραδεχόμενος πάντως -και τούτο είναι προς τιμήν του- πως υπήρξαν στη μελέτη αρκετές αστοχίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey