Γονείς, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι καταγγέλλουν:

«Συμμορία» ανηλίκων στα Σχολεία Αγίας Φωτεινής

23/10/2014 - 14:00

Έως την εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης έφτασαν δεκάδες κάτοικοι της γειτονιάς στην Αγία Φωτεινή, καταγγέλλοντας «συμμορία» ανήλικων κυρίως ατόμων, τα οποία «απειλούν την ηρεμία των οικογενειών μας, αλλά και την ασφάλεια των περιουσιών μας».

Έως την εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης έφτασαν δεκάδες κάτοικοι της γειτονιάς στην Αγία Φωτεινή, καταγγέλλοντας «συμμορία» ανήλικων κυρίως ατόμων, τα οποία «απειλούν την ηρεμία των οικογενειών μας, αλλά και την ασφάλεια των περιουσιών μας».

Η κατάσταση με τη συγκεκριμένη ομάδα νέων έχει συμπληρώσει τον ένα χρόνο, ενώ οι καταγγελίες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και το Τμήμα Ασφαλείας είναι αλλεπάλληλες, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, όσο και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τη διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Το θέμα ερευνά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η Αστυνομία, που κάθε απόγευμα και βράδυ περιπολεί την περιοχή και πριν δύο εβδομάδες συνέλαβε 17χρονο με ακατέργαστη κάνναβη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από γονείς και εκπαιδευτικούς, πρόκειται για μια παρέα περίπου 30 ατόμων ηλικίας 10 ετών έως 20 ετών, που κατά καιρούς «αλλάζει στέκια, αλλά τον τελευταίο ένα χρόνο έχει στρατοπεδεύσει στη γειτονιά των Σχολείων της περιοχής, μέσα και έξω από αυτά».

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για σχολικό συγκρότημα με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, αλλά και το 8ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, που επειδή δε βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο, λειτουργούν ως «καταφύγιο».

Σημαντικό ρόλο στη δράση των παιδιών παίζει η έλλειψη σχολικών φυλάκων, που έχουν καταργηθεί από την προηγούμενη σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα μετά το μεσημέρι, οπότε και κλειδώνουν τα Σχολεία, το προαύλιο να αρχίζει να δέχεται… περίεργες επισκέψεις.

Και αντίποινα
Το ύφος της καταγγελίας, που μεταξύ άλλων υπογράφει και ο αντιδήμαρχος Έργων, επί χρόνια υπηρετών την Εκπαίδευση, Στρατής Τζιμής, κάθε άλλο παρά καταγγελτικό είναι για τα παιδιά, καθώς -όπως τονίστηκε στην εφημερίδα μας- «το θέμα μας δεν είναι να τιμωρηθούν τα παιδιά, αλλά να αλλάξουν στάση και φυσικά να σταματήσουν να μας ταλαιπωρούν».

Τόσο εκπαιδευτικοί, όσο και κάτοικοι, κάνουν λόγο για αντίποινα από πλευράς της «συμμορίας» κάθε φορά που όλο το προηγούμενο διάστημα κάποιος προσπαθούσε να τους νουθετήσει. «Βρίσκαμε τον μπελά μας επειδή θέλαμε την ησυχία μας.

Όποιος έκανε παρατήρηση, την επόμενη μέρα θα έβλεπε ή το αυτοκίνητό του χαραγμένο, ή θα του έρχονταν πέτρες στα τζάμια του σπιτιού ή θα έβλεπε βαμμένο τον τοίχο του σπιτιού», μας λένε. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, συμπληρώνουν, «οι περισσότεροι που είχαν νοικιάσει σπίτι επί των οδών Ορέστη Κανέλλη και Σίμου Χουτζαίου, ξενοίκιασαν για να βρουν ηρεμία, αφού τίποτα δεν αλλάζει.

Οι περισσότεροι που μείναμε, είμαστε ιδιοκτήτες».

Η επιστολή
Στην επιστολή που στάλθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, οι κάτοικοι που την υπογράφουν, επισημαίνουν: «… υφιστάμεθα καθημερινά […] την παραβατική συμπεριφορά μιας ομάδας νέων (αγοριών και κοριτσιών από όλη τη Μυτιλήνη), η οποία παρά τις παρακλήσεις μας, τις συστάσεις μας, τις νουθεσίες μας, προβαίνει σε συμπεριφορές και πράξεις έκνομες και επικίνδυνες για τους ίδιους, αλλά προπάντων για εμάς και τις οικογένειές μας».

Επίσης γίνεται λόγος για «χυδαίο υβρεολόγιο» και αναφέρεται: «Έβαλαν τους τελευταίους πέντε μήνες, τέσσερις φορές φωτιά σε κάδους απορριμμάτων […] αν δεν ήμασταν σε συνεχή επιφυλακή και δεν προστρέχαμε έγκαιρα στην κατάσβεση αυτών των εστιών φωτιάς, προτού καταφτάσουν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αρκετά παρκαρισμένα αυτοκίνητα πλησίον των κάδων, αλλά και τα παρακείμενα διαμερίσματα στο ισόγειο και τους πρώτους ορόφους, θα είχαν γίνει παρανάλωμα της φωτιάς».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως «υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μερικοί από αυτούς τους νέους βρίσκονται υπό την επήρεια διάφορων ουσιών», ενώ γίνεται αναφορά και σε δίκυκλα μηχανάκια, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ηλικίες πολύ μικρές, που δεν μπορούν να έχουν δίπλωμα.

«Πού είναι οι σχολικοί φύλακες;»
Η Ευμορφία Τυρή, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, μας δήλωσε: «Τον περασμένο Δεκέμβριο κάναμε έγγραφο προς το Τμήμα Ασφάλειας, το δήμαρχο Λέσβου, την Αστυνομία, ότι ένας νεαρός που προσέγγισε τους μαθητές, εξωσχολικός, τον είδαμε να κάνει χρήση ουσιών».

Η πρόεδρος των Γονέων προσέθεσε: «Από τότε που σταμάτησαν οι σχολικοί φύλακες, έχουν δημιουργηθεί πολύ άσχημα πράγματα. Κατ’ αρχήν οι φύλακες ήταν τα μάτια και τα αυτιά των γονέων, στις απογευματινές βάρδιες είχαν ανοιχτό το Σχολείο και το προαύλιο λειτουργούσε σαν πάρκο για όλα τα παιδιά. Τώρα είναι κλειδωμένο και μπαίνουν αρκετοί πάνω από τα κάγκελα και δεν ελέγχονται».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του Σχολείου, Κωνσταντίνα Λαχουρή, σε ό,τι αφορά στη χρήση ουσιών, δήλωσε: «Θα πρέπει να αναζητηθούν τα μεγάλα ψάρια.

Από κει και πέρα, αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι το Σχολείο μας δε φυλάσσεται και σε αυτό έχουν βρει καταφύγιο. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ήταν το δικό μας προαύλιο, θα ήταν κάποιο άλλο και πρέπει άμεσα κάτι να γίνει. Εμείς προσπαθήσαμε να συμβουλεύσουμε αυτά τα παιδιά, αλλά κάποια αγρίεψαν πιο πολύ».

Η Αστυνομία
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Νίκος Βερβέρης, μας ενημέρωσε κατόπιν ερώτησής μας για το ότι πριν από δύο εβδομάδες συνελήφθη 17χρονος από την εν λόγω περιοχή, με μικρή ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, αναφέροντας ότι ακόμα εξετάζεται το θέμα από την Αστυνομία.

Πάντως οι περίοικοι μας διαβεβαίωσαν ότι από το απόγευμα υπάρχουν αστυνομικοί που περιπολούν την περιοχή και δεν αποκλείουν το γεγονός να βρίσκονται στα ίχνη του διακινητή ναρκωτικών ουσιών.

Ζητήσαμε από τον αντιδήμαρχο και κάτοικο της περιοχής Στρατή Τζιμή να μας κάνει ένα σχόλιο για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής: «Οι κάτοικοι θέλουμε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για όλους.

Καταγγέλλουμε κάθε υπεύθυνο για τη συμπεριφορά και τις πράξεις αυτών των παιδιών και παρακαλέσαμε την εισαγγελέα να ασκήσει κάθε μέσο για την προστασία, τόσο των οικογενειών μας, όσο και αυτών των νέων, πριν συμβεί κάτι δυσάρεστο και απευκταίο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey