Προχωρά η διαδικασία μετάκλησης υπαλλήλων από τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου, στην περιφέρεια

Σε εξέλιξη η «αποκέντρωση»

23/10/2014 - 13:48

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το φιλόδοξο εγχείρημα της δημοτικής αρχής για την αποκέντρωση των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου προς την περιφέρεια του νησιού.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το φιλόδοξο εγχείρημα της δημοτικής αρχής για την αποκέντρωση των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου προς την περιφέρεια του νησιού.

Μετά την αρχική τοποθέτηση των 12 υπαλλήλων για κάθε δημοτική ενότητα, τις τελευταίες ημέρες μετακλήθηκαν από τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου προς τις δημοτικές ενότητες και επιπλέον υπάλληλοι, αναλαμβάνοντας τις περίφημες διευρυμένες αρμοδιότητες των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή, από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε καθήκοντα, προχώρησε στη μεταβίβαση «γραφειοκρατικών» αρμοδιοτήτων στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

Ακολούθως προχώρησε και στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των συμβουλίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, σε μία εξέλιξη που δημιούργησε πράγματι την προοπτική για αποκέντρωση του Δήμου, η οποία ωστόσο μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Άλλωστε, στόχος ήταν και είναι η αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών να ανεβοκατεβαίνουν στη Μυτιλήνη και στις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου ακόμα και για ένα απλό πιστοποιητικό, αλλά και η πραγματική ενίσχυση του ρόλου του προέδρων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

Αποτελεσματικότερη διοίκηση
Προς αυτή την κατεύθυνση και ξεκινώντας στην πράξη την εφαρμογή του όλου εγχειρήματος, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διοικητικών Υπηρεσιών, Κώστα Κατσαρού, τοποθετήθηκαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου 12 υπάλληλοι σε κάθε δημοτική ενότητα, που είναι επιφορτισμένοι κυρίως με τις οικονομικές συνδιαλλαγές με τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου.

Έπειτα από συνεννόηση με τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους και τους κατά τόπους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους, όμως, η περιφέρεια του Δήμου ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά δημοτική ενότητα και με επιπλέον διοικητικό προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, με κορυφαία αρμοδιότητά τους τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής των τοπικών κοινοτήτων, μετακλήθηκαν υπάλληλοι από τις κεντρικές και όχι μόνο υπηρεσίες του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητες Πλωμαρίου, Καλλονής, Πολιχνίτου, Θερμής και Μήθυμνας.

«Οι υπάλληλοι αυτοί είναι ουσιαστικά εκείνοι που θα διαχειριστούν στην πράξη την προσπάθεια αποκέντρωσης των υπηρεσιών του Δήμου μας», τονίζει στο «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός και συνεχίζει: «Είναι υπάλληλοι που γνωρίζουν συγκεκριμένα αντικείμενα σε ό,τι αφορά τη διοίκηση και θα συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία των δημοτικών ενοτήτων και κατ’ επέκταση των τοπικών κοινοτήτων.

Έχουμε προχωρήσει σε στοχευμένες και επιλεκτικές κινήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε καταγράψει στο σύνολο του Δήμου το προηγούμενο διάστημα, αλλά φυσικά δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Είναι γνωστό πως ο Δήμος Λέσβου χρειάζεται ενίσχυση με επιπλέον υπαλλήλους. Και υπαλλήλους μόνιμους, που η κυβέρνηση πρέπει να μας δώσει».

Οι μετακλήσεις
Σε μία πιο αναλυτική προσέγγιση της «αποκέντρωσης» των υπαλλήλων, μετακλήθηκαν δύο υπάλληλοι στη Δημοτική Ενότητα του Πλωμαρίου για να στελεχώσουν και τον εκεί ΟΑΕΔ, ένας στη Δημοτική Ενότητα Καλλονής για υποστήριξη διοικητικών υπηρεσιών και μία για τη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου με αντίστοιχο αντικείμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπαλληλικής ανακατανομής, μετακλήθηκε και μία υπάλληλος στη Δημοτική Ενότητα Θερμής που παρουσίαζε το μεγαλύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης και όπου αναμένεται μία ακόμη, ενώ αντίθετα εκ των… έσω ρυθμίστηκε η προσαρμογή στις διευρυμένες αρμοδιότητες στη Δημοτική Ενότητα Ερεσού - Αντίσσης, χωρίς να μετακινηθεί υπάλληλος από αλλού.

Η υποστελέχωση παραμένει…
Ωστόσο, είναι δεδομένο πως οι ανάγκες για προσωπικό σε όλη την έκταση του Δήμου της Λέσβου είναι ακόμα μεγάλες, αφού υφίστανται άλυτες υποθέσεις με την ενίσχυση σε προσωπικό των Δημοτικών Ενοτήτων Μανταμάδου, της Πέτρας και του Ευεργέτουλα.

«Γνωρίζετε πολύ καλά πως οι ανάγκες δεν τελειώνουν ποτέ. Έχουμε ξεχωρίσει τις περιπτώσεις που θα προχωρήσουμε άμεσα στην ενίσχυση και με επιπλέον προσωπικό, αλλά η παρούσα πρωτοβουλία μας είναι στη λογική της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων, έτσι όπως αποφασίστηκε στην αρχή της θητείας μας.

Η υποστελέχωση του Δήμου μας παραμένει δεδομένη και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας», κατέληξε ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός.

Οι επιπλέον υπάλληλοι που μετακινήθηκαν προς τα γραφεία των δημοτικών ενοτήτων, θα αναλάβουν και τη διεκπεραίωση πιστοποιητικών που θα φέρουν την υπογραφή των προέδρων των ενοτήτων, θεωρήσεις γνησίου της υπογραφής και διάφορες βεβαιώσεις στο πλαίσιο των διευρυμένων αρμοδιοτήτων που μεταβίβασε ο δήμαρχος Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey