Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες

Στις 9 Νοεμβρίου η Γιορτή Κάστανου

22/10/2014 - 15:16

Άρχισαν με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της φετινής 11ης Γιορτής Κάστανου στην Αγιάσο, ενός θεσμού που ρίζωσε για τα καλά στη συνείδηση των Λέσβιων και κέρδισε από την πρώτη χρονιά, το 2004, την αναγνώριση και την εκτίμησή τους.

Άρχισαν με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της φετινής 11ης Γιορτής Κάστανου στην Αγιάσο, ενός θεσμού που ρίζωσε για τα καλά στη συνείδηση των Λέσβιων και κέρδισε από την πρώτη χρονιά, το 2004, την αναγνώριση και την εκτίμησή τους.

Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε στο Αναγνωστήριο Αγιάσου η άτυπη οργανωτική επιτροπή της Γιορτής και πήρε τις πρώτες αποφάσεις της. Η φετινή Γιορτή θα γίνει την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014.

Η Γιορτή Κάστανου έχει καθιερωθεί ως θεσμός, γνωστός όχι μόνο σε όλο το νησί. Αρκετοί είναι που αναμένουν τη Γιορτή κάθε χρόνο, ως αφορμή για μια χειμερινή ορεινή απόδραση, μια βόλτα στα στενά της Αγιάσου, αλλά και μια περιήγηση στα μονοπάτια του καστανιώνα.

Χιλιάδες κόσμου ανηφορίζουν κάθε χρόνο στο ορεινό κεφαλοχώρι, για να γευτούν το ασυναγώνιστο αγιασώτικο κάστανο, να περπατήσουν στα υπέροχα λιθόστρωτα μονοπάτια, να παρακολουθήσουν τις ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να γεμίσουν τα γραφικά καφενεδάκια πίνοντας ένα ούζο με συνοδεία τα ντόπια παραδοσιακά μεζεδάκια.

Παρουσίες
Στη σύσκεψη της άτυπης οργανωτικής επιτροπής της Γιορτής, παρευρέθηκαν οι Προκόπης Τσαμπλάκος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αγιάσου, Μιχάλης Ευαγγελινός, πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, Στρατής Μαγλογιάννης, Γιώργος Ξενέλης και Κατερίνα Μαϊστρέλλη, τοπικοί σύμβουλοι Αγιάσου, Διαμάντη Βασλά και Ειρήνη Οικονόμου, μέλη Δ.Σ. Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου, Γιάννης Άνεμος, τέως πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου και γραμματέας του Προσκυνήματος της Παναγίας, Βαγγέλης Κέλμαλης και Διαμάντω Ρουγκέλη, επαγγελματίες, Παναγιώτης Κορομηλάς, πρόεδρος Πολιτιστικού Καρναβαλικού Συλλόγου Αγιάσου, και Κλεάνθης Κορομηλάς και Παναγιώτης Κουτσκουδής εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

 

Δράση από το ΚΠΕ Ευεργέτουλα

Δράση ευαισθητοποίησης με θέμα «Μονοπάτια στον Καστανιώνα της Αγιάσου» διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ευεργέτουλα, συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις του Δήμου Λέσβου για τη Γιορτή Κάστανου. Η δράση θα υλοποιηθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου και απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες του νησιού.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 9 το πρωί της Κυριακής με μισθωμένο λεωφορείο από το πάρκινγκ της Μυτιλήνης, πλησίον του καταστήματος «Βερόπουλος». Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων, 100 άτομα.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική περιπατητική διαδρομή στον καστανιώνα της Αγιάσου, που θα περιλαμβάνει πεζοπορία μιάμισης ώρας στο καστανοδάσος και εντοπισμό των ειδών που υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα του οικοσυστήματος, δραστηριότητες πεδίου όπως υλοποιούνται στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου (συλλογή φυλλωμάτων και ταυτοποίηση, συλλογή μανιταριών, μέτρηση pH εδάφους, εκτίμηση βιοποικιλότητας σε διαφορετικούς τύπους βλάστησης, καλλιτεχνικές δημιουργίες με υλικά του καστανιώνα) και συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Γιορτής Κάστανου στην Αγιάσο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικώς στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο φαξ 22520 29039, μέχρι τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί.

Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα τού ΚΠΕ www.kpeevergetoula.gr/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey