Πρότυπο… αγρόκτημα ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Κάτω Τρίτους

O Κουκουλόπουλος έβαλε την ταφόπλακα

22/10/2014 - 14:46

Καμμία ελπίδα για στελέχωση και αξιοποίηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου δεν άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής ερώτησης του βουλευτή Παύλου Βογιατζή στη Βουλή, το απόγευμα της Δευτέρας.

Καμμία ελπίδα για στελέχωση και αξιοποίηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου δεν άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής ερώτησης του βουλευτή Παύλου Βογιατζή στη Βουλή, το απόγευμα της Δευτέρας.

Το μόνο που πρόκειται να γίνει πέρα από το Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου, είναι η αξιοποίηση του αγροκτήματος του Σταθμού ως πρότυπου αγροκτήματος, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός ευθέως δήλωσε πως ο σχεδιασμός τού ΕΛΓΟ «Δήμητρα» είναι να συγκεντρωθεί το ερευνητικό δυναμικό που υπάρχει στα ινστιτούτα και τους ερευνητικούς σταθμούς, σε 11 μονάδες της χώρας, οι οποίες θα παράγουν ερευνητικό έργο.

Αυτός είναι ο λόγος που στην προκήρυξη του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για την πρόσληψη 100 ερευνητών δεν προβλέπεται καμμία θέση για το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας του Κάτω Τρίτους.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός των προσλήψεων, δηλαδή σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική τους κατανομή, έγινε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κι όχι από την παρούσα.

Με την αναφορά αυτή, ο κ. Κουκουλόπουλος ουσιαστικά έριξε την ευθύνη στον τέως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος είχε υποσχεθεί τη στελέχωση του Σταθμού.

Περί… νησιωτικότητας!
Ο κ. Βογιατζής στην τοποθέτησή του θύμισε στον αναπληρωτή υπουργό τη συνταγματική υποχρέωση να εφαρμόζει τη ρήτρα νησιωτικότητας σε όλες τις αποφάσεις, σε μια προσπάθεια να πείσει τον κ. Κουκουλόπουλο να αλλάξει η στάση του Υπουργείου στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης θύμισε πως στις εγκαταστάσεις του Σταθμού έχουν δαπανηθεί 500.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο και 70.000 ευρώ από τη Νομαρχία Λέσβου, για τη δημιουργία του Εργαστηρίου Ελέγχου Ελαιολάδου. Όμως ούτε αυτό το στοιχείο μετέπεισε τον κ. Κουκουλόπουλο, ο οποίος στην ουσία άφησε υπαινιγμούς για τοπικιστική προσέγγιση του θέματος εκ μέρους του κ. Βογιατζή.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο βουλευτής κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η δημοτική κίνηση «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών», η οποία αναλύει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί ο Σταθμός. Μάλιστα η προσέγγιση της «Πρωτοβουλίας» προβλέπει τη διεπιστημονική στελέχωση του Σταθμού, ώστε να μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή της Λέσβου.

Ο κ. Βογιατζής εξήγησε πως η πρόταση της «Πρωτοβουλίας» ήταν αυτή που του έδωσε την αφορμή για να προχωρήσει στην ερώτηση που συζητήθηκε τη Δευτέρα.

Επίσης ανέφερε ότι ο μεγάλος όγκος της αγροτικής παραγωγής στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κάνει αναγκαία τη δημιουργία ενός ινστιτούτου αγροτικής έρευνας, που θα εντοπίζει τη δράση του στα νησιωτικά προϊόντα που παράγονται στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο ίδιο σημείο, 11 χρόνια
Η υποβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας της Λέσβου σε πρότυπο αγρόκτημα είναι μια ιδέα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια, από τον τότε πρόεδρο του ΕΘΙΑΓΕ, Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Η άποψη που είχε τότε το ΕΘΙΑΓΕ, ήταν έρευνα να γίνεται σε ένα μικρό αριθμό ινστιτούτων της χώρας και σταθμοί γεωργικής έρευνας όπως αυτός της Λέσβου, να μετατραπούν σε αγροκτήματα που θα εφαρμόζουν τις νέες τεχνικές και μεθόδους καλλιέργειας.

Σε αυτά θα γίνονταν επιμορφωτικά σεμινάρια στους αγρότες, ώστε σιγά - σιγά τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας να περνούσαν στην παραγωγή. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για νέα ιδέα, όπως ανέφερε στη Βουλή ο κ. Κουκουλόπουλος.

Το «Ε» από το 2003 συστηματικά παρακολουθεί και καταγράφει την πορεία του Σταθμού και με ρεπορτάζ έχει αναδείξει όλες τις προτάσεις που κατατείνουν στην άποψη πως είναι αναγκαίο ένα ινστιτούτο νησιωτικής αγροτικής παραγωγής. Πολύ σημαντική δουλειά στην κατεύθυνση αυτή έχει γίνει από το Παράρτημα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και τον πρόεδρό του, Ηλία Πολυχνιάτη.

Επίσης πάμπολλα είναι τα άρθρα του πρώην διευθυντή του Σταθμού Στρατή Τσιρτσή που έχουν δημοσιευτεί στο «Ε», όπου υπογραμμιζόταν ο κρίσιμος ρόλος που μπορεί να παίξει η λειτουργία του Σταθμού.

Η δημιουργία του Εργαστηρίου Ελέγχου Ελαιολάδου, παρ’ ότι δεν ικανοποίησε το αίτημα για μετεξέλιξη του Σταθμού σε ινστιτούτο, γέννησε ελπίδες πως στο μέλλον και κάτω από πίεση θα στελεχωνόταν ο Σταθμός, θα ανέπτυσσε δραστηριότητα και κάποια στιγμή θα μετεξελισσόταν σε ινστιτούτο.

Όμως, τα όσα είπε τη Δευτέρα στη Βουλή ο κ. Κουκουλόπουλος δείχνουν πως οι σχεδιασμοί τού ΕΛΓΟ «Δήμητρα» είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες των νησιών μας.

 

Γιάννης Σπιλάνης:

«Μοιράζουν οφίτσια και χάνουμε το τραίνο της ανάπτυξης»

Στην Κρήτη θα δημιουργηθεί το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Νησιωτικής Οικονομίας, ένα από τα πέντε κέντρα που θα δημιουργήσει ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με Δελτίου Τύπου που εξέδωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο», Γιάννης Σπιλάνης. Υπογραμμίζει πως για ακόμη μια φορά τα νησιά του Αιγαίου έμειναν «εκτός νυμφώνος», παρ’ ότι η πρωτογενής παραγωγή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία τους και στην παροχή θέσεων εργασίας.

Επίσης διαπιστώνει πως τέτοια θέματα δεν απασχολούν τους «κατ’ επάγγελμα πολιτικούς, οι οποίοι εστιάζουν την προσοχή τους στο μοίρασμα οφιτσίων και όχι στην επεξεργασία θέσεων για την αγροτική ανάπτυξη, συναγωνιζόμενοι με τους συνδικαλιστικούς υπεύθυνους του αγροτικού τομέα στα εύκολα και “πιασάρικα”, δηλαδή τις επιδοτήσεις».

Ακόμη ο κ. Σπιλάνης αναφέρει πως κανείς δεν αντέδρασε στο μοντέλο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ που παρουσίασε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με ειρωνικό ύφος, στην ανακοίνωση τονίζεται πως η παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων βασισμένων σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών και εκπαιδευμένους αγρότες, δηλαδή τα επώνυμα ελληνικά νησιωτικά προϊόντα, «μπορεί να περιμένει» και οι αγρότες θα συνεχίσουν να εξαρτούν την επιβίωση τους από τις επιδοτήσεις και τους αγροτοπατέρες παλαιάς και νέας κοπής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey