24ωρη απεργία των Αρχαιολόγων εναντίον των ενοποιήσεων υπηρεσιών

Αλλά και επίσημη… «σιγή ασυρμάτου»

22/10/2014 - 14:08

Σιγή ασυρμάτου έχει πέσει από το Υπουργείο Πολιτισμού, που μία εβδομάδα ακριβώς από την ενοποίηση της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, δεν έχει ενημερώσει ούτε την προϊσταμένη Κοκώνα Ρούγγου της μίας Εφορείας, ούτε την Όλγα Βάσση, προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ, για το νέο οργανόγραμμα.

Σιγή ασυρμάτου έχει πέσει από το Υπουργείο Πολιτισμού, που μία εβδομάδα ακριβώς από την ενοποίηση της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, δεν έχει ενημερώσει ούτε την προϊσταμένη Κοκώνα Ρούγγου της μίας Εφορείας, ούτε την Όλγα Βάσση, προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ, για το νέο οργανόγραμμα.

Με αφορμή την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για ενεργοποίηση του νέου οργανισμού, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, που έχει σταθεί κριτικά και σε προηγούμενες εκδοχές του οργανισμού, έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία.

Το σχετικό ΦΕΚ του Υπουργείου Πολιτισμού εκδόθηκε στα τέλη Αυγούστου και θα ισχύσει από τις 28 Οκτωβρίου 2014.

«Στα κάγκελα» βρίσκονται οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς με το νέο Οργανόγραμμα, οι αρχαιολόγοι για να υποβάλουν αίτηση για μία θέση συμβασιούχου, θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.

Από την ενοποίηση των δύο Εφορειών, που θα υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα προκύψει η «Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου», με γεωγραφικό περιορισμό στο Νομό Λέσβου. Οι αρμοδιότητες της Κ΄ Εφορείας που εκτείνονταν στη Χίο, θα μεταφερθούν στην αντίστοιχη Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας, Κοκώνα Ρούγγου, διαπιστώνει στο «Ε» ότι «μέχρι την επόμενη εβδομάδα λειτουργούμε όπως γνωρίζουμε. Από κει κι έπειτα, αναμένουμε υποδείξεις από το Υπουργείο».

Τόσο η κ. Ρούγγου, όσο και στελέχη της 14ης ΕΒΑ, δε γνωρίζουν ακόμα ποιος ή ποια θα αναλάβει επικεφαλής και ποια θα είναι η διεύθυνση της νέας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, που θα εδρεύει στη Μυτιλήνη.

Πέντε τμήματα
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου θα αποτελείται από πέντε τμήματα: Τμήμα Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων, Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων, Τμήμα Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, Τμήμα Συντήρησης και Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, Φύλαξης και Ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, στο νέο φορέα θα συγκροτηθεί και θα λειτουργεί επιστημονική ολομέλεια, στην οποία μετέχουν οι υπάλληλοι κλάδων και ειδικοτήτων Π.Ε. και Τ.Ε. που υπηρετούν σε αυτόν, υπό την προεδρία του προϊσταμένου τους.

Στην επιστημονική ολομέλεια, που θα συνέρχεται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, συζητείται το πρόγραμμα δράσης, η αξιολόγηση εφαρμογής των στόχων της υπηρεσίας και ο ενδεχόμενος επανακαθορισμός τους.

Προσόντα διορισμού
Το επίμαχο θέμα για τους συμβασιούχους είναι ο νέος τρόπος πρόσληψης για αυτούς. Στο άρθρο 65, Κεφάλαιο Β΄ του ΦΕΚ, αναφέρεται ότι ως προσόντα διορισμού ή πρόσληψης «στον κλάδο Π.Ε. Αρχαιολόγων ορίζονται: πτυχίο Ιστορίας - Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία Τέχνης, ή Αρχαιολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και επιπλέον μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχος με τις ειδικότητες του κλάδου. Επίσης, άριστη γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής ή Ιταλικής».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey