Θέμα συζήτησης και αντιπαραθέσεων η λειτουργία του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου και η συντήρησή του

«Μαλλιά κουβάρια» για τα οχήματα!

22/10/2014 - 13:54

Μπορεί φαινομενικά η ημερήσια διάταξη της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου να φαινόταν «βατή», καθώς πολλά από τα θέματά της ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, ωστόσο η συζήτηση γύρω από τις προμήθειες σε καύσιμα, ανταλλακτικά και γενικά για επισκευές των οχημάτων του Δήμου προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.

Μπορεί φαινομενικά η ημερήσια διάταξη της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου να φαινόταν «βατή», καθώς πολλά από τα θέματά της ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, ωστόσο η συζήτηση γύρω από τις προμήθειες σε καύσιμα, ανταλλακτικά και γενικά για επισκευές των οχημάτων του Δήμου προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.

Οι αιχμές που άφησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Κατζανός για κακοδιαχείριση των οχημάτων στο παρελθόν, αλλά και η γενική τοποθέτηση του δημάρχου επί του θέματος, που προανήγγειλε διαφορετική διαχείριση του μηχανολογικού εξοπλισμού και κατ’ επέκταση διαφορετικό τρόπο διενέργειας των προμηθειών στο μέλλον, προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Άλλωστε, ο τρόπος εισήγησης του θέματος από τη δημοτική αρχή εν πολλοίς άφηνε να εννοηθεί πως ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου λειτουργεί και συντηρείται τα τελευταία χρόνια χωρίς απόλυτη διαφάνεια.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής αφορούσε στην έγκριση των προμηθειών για τις ανάγκες σε καύσιμα των οχημάτων, για ανταλλακτικά, για την ασφάλιση και τη συντήρηση και επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου, με κατατμήσεις ποσών για τα οχήματα κάθε δημοτικής ενότητας.

Αφέθηκαν αιχμές…
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, θέλοντας να προλάβει τις γκρίνιες για τις διαδικασίες εκτέλεσης των προμηθειών, υποστήριξε πως επιθυμεί να τοποθετήσει μία διαπαραταξιακή επιτροπή που θα τις ελέγχει τακτικά.

Παραδεχόμενος ότι ο τρόπος που διαχρονικά γίνονται οι προμήθειες για το μηχανολογικό εξοπλισμό, ήταν προβληματικός, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ένας - ένας έβαζε ένα λιθαράκι στο να ενταθεί το πρόβλημα», προανήγγειλε εισήγηση από μέρους του το επόμενο διάστημα, που θα εφαρμόζει διαφορετικού τύπου διαδικασίες.

«Δε θέλουμε να αφήσουμε να αιωρείται τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Θα φέρουμε σχετική εισήγηση σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα και να συζητήσουμε από κοινού για το πώς θα εξασφαλίσουμε το συμφέρον του Δήμου. Θεωρώ ότι είναι λάθος η όλη διαδικασία έτσι όπως γίνεται.

Αν εξετάσουμε το όλο θέμα από μηδενική βάση, πιστεύω ότι θα εκπλαγούμε από την οικονομία που θα πετύχουμε».

Η όλη τοποθέτηση, βέβαια, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ερωτηματικά, καθώς υπαινισσόταν εν ολίγοις, τουλάχιστον… αδιαφάνεια. Και αυτό ακριβώς παρατήρησε και ο επικεφαλής της παράταξης του «Άλλου Δρόμου», Στράτος Γεωργούλας, ο οποίος ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες.

Το τζιπ τού… Κουμαρά!
Με την αντιπολίτευση να αναρωτιέται επί της διαδικασίας γιατί πρέπει να διεξάγονται πρόχειροι διαγωνισμοί και όχι ένας ενιαίος μεγάλος για να καλύπτει συνολικά το κόστος των προμηθειών, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σχολίασε πως ξεκινά με δική του ευθύνη μία επιχείρηση καταγραφής του μητρώου των οχημάτων του Δήμου. «Ξεκινάμε την αποτύπωση όλης της δύναμης των οχημάτων μας, αλλά και της κατάστασης αυτών, ώστε στο μέλλον να κάνουμε καλύτερη συντήρηση, με μικρότερα κόστη».

Η κριτική που επιχειρήθηκε στο όλο θέμα από τον άλλοτε αντιδήμαρχο Αντώνη Κουμαρά, έκανε τις απροσδιόριστες μέχρι εκείνη τη στιγμή αιχμές να προσωποποιηθούν για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Όπως στην περίπτωση ενός τζιπ, που σύμφωνα με τον κ. Κατζανό χρησιμοποιούσε επί δημοτικής αρχής Βουνάτσου ο κ. Κουμαράς και «βγήκε… over» (sic)!

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, φανερά εκνευρισμένος για το… «μπάχαλο» το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο παρέλαβε, με πολλά προβληματικά οχήματα από κακή λειτουργία και συντήρηση, ζήτησε χρόνο για να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα των μηχανημάτων του Δήμου.

Ηλεκτρονική χαρτογράφηση
Μάλιστα υποστήριξε πως προτίθεται ο Δήμος να εφαρμόσει και ηλεκτρονικές μεθόδους (π.χ. GPS) και άλλα σχετικά, που θα δίνουν πια συγκεκριμένο στίγμα ως προς το τι χρήση γίνεται από τα οχήματα του Δήμου.

Στην κουβέντα κάποια στιγμή μπήκε και ο προηγούμενος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, μιλώντας για τις αντίστοιχες δικές του ενέργειες και για το γεγονός πως ο ίδιος συνέβαλε στο νέο Δήμο Λέσβου να καταγραφεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός όλων των παλιών καποδιστριακών.

Ωστόσο, όταν ξεπέρασε το χρόνο της τοποθέτησής του, του αφαιρέθηκε ο λόγος από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Γιώργο Ψάνη, και αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος από αυτά που είχαν αφεθεί να αιωρούνται νωρίτερα...

Από την πλευρά του, ο Στρατής Καραγεωργίου σχολίασε πως για τον ίδιο δεν είναι πρόβλημα οι προμήθειες, αλλά κυρίως η διανομή, ζητώντας μία καλύτερη αποτύπωση της λειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού από τα βιβλία κίνησης.

Ωστόσο παρατήρησε πως το να επιρρίπτονται ευθύνες χωρίς στοιχεία, πλήττει και την αξιοπιστία των εργαζομένων στο Δήμο.

Οι προμήθειες τελικά για το μηχανολογικό εξοπλισμό ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με τον «Άλλο Δρόμο» να καταψηφίζει και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Στρατή Δαγκλή να ψηφίζουν λευκό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey