Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την παραγωγή λαδιού της Λέσβου

Από ψηλά ξεκινούν οι τιμές

21/10/2014 - 15:17

Αισιόδοξοι είναι οι ελαιοτριβείς και οι έμποροι ελαιολάδου της Λέσβου πως φέτος το νησί θα έχει μια παραγωγική χρονιά.

Αισιόδοξοι είναι οι ελαιοτριβείς και οι έμποροι ελαιολάδου της Λέσβου πως φέτος το νησί θα έχει μια παραγωγική χρονιά.

Ο χονδρέμπορος ελαιολάδου Παναγιώτης Κωστέλλης αναφέρει πως φέτος η παραγωγή λαδιού θα κυμανθεί μεταξύ 12.000 και 13.000 τόνων, ενώ ο πρόεδρος των Ιδιωτών Ελαιοτριβέων, Γιώργος Κατζανός είναι λίγο πιο αισιόδοξος και εκτιμά πως η παραγωγή ελαιολάδου θα φθάσει τους 14.000 τόνους.

Θυμίζουμε πως την ελαιοκομική χρονιά 2013 - 2014 η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο ανήλθε στους 5.200 τόνους.

Ο κύριος όγκος της παραγωγής αναμένεται να προέλθει από την περιοχή της Γέρας και του Πλωμαρίου. Παραγωγική αναμένεται να είναι η χρονιά για τον ελαιώνα της Σκαμνιάς, όπως σημειώνει ο κ. Κωστέλλης. Η ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Πολιχνίτου, απ’ την άλλη, δεν αναμένεται να παραγάγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, καθώς είχε πολύ μεγάλη παραγωγή πέρυσι.

Αισιόδοξα είναι και τα πρώτα μηνύματα από τα ελαιοτριβεία του νησιού που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τις προηγούμενες ημέρες, διότι οι αποδόσεις ελαιολάδου κυμάνθηκαν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Πλωμαρίου καταγράφηκε απόδοση 154 κιλών ελαιολάδου στο μεγάλο μόδι (640 κιλά). Υπάρχουν βέβαια και αρκετές περιπτώσεις που η απόδοση σε λάδι ανήλθε στα 110 κιλά το μεγάλο μόδι. Όμως πέρυσι στην ίδια περιοχή, η απόδοση σε λάδι δεν ξεπερνούσε τα 100 με 110 κιλά.

Καλή απόδοση
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτωβρίου, ο καρπός δίνει υψηλές αποδόσεις σε ελαιόλαδο, ένα κιλό λάδι για κάθε 4,15 κιλά καρπού.

Οι υψηλές αποδόσεις οφείλονται σε δύο παράγοντες, ο πρώτος είναι πως τα δέντρα είναι «ξεκούραστα» λόγω της περσινής χαμηλής παραγωγής, ο δεύτερος είναι η έλλειψη βροχοπτώσεων έως τώρα.

Επιπλέον, η μειωμένη προσβολή του καρπού από το δάκο, λόγω της έγκαιρης έναρξης της δακοκτονίας και των υψηλών θερμοκρασιών του Αυγούστου, θα συμβάλει ώστε να παραχθεί λάδι υψηλής ποιότητας.

Άλλο ένα στοιχείο που συνηγορεί υπέρ της παραγωγής ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, είναι η επίσπευση του χρόνου συγκομιδής.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, τις προηγούμενες ημέρες άνοιξαν ορισμένα ελαιοτριβεία στο Πλωμάρι και κάτι αντίστοιχο έγινε στην περιοχή της Γέρας και στην Πηγή.

Έως τα τέλη του μήνα, αναμένεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία τα περισσότερα ελαιοτριβεία του νησιού.

Η πρώιμη παραγωγή λαδιού οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου, με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, όμως, οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις σε σχέση με τις αποδόσεις που δίνουν οι τοπικές ποικιλίες ελιάς όταν ωριμάσει πλήρως ο καρπός.

Οι παραγωγοί που επιλέγουν την πρόωρη συγκομιδή του καρπού, ό,τι χάνουν από τη μειωμένη απόδοση, επιδιώκουν να το κερδίσουν από την υψηλότερη τιμή πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

 

Η παραγωγή στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται να κυμανθεί περί τους 280.000 τόνους. Ουσιαστικά φέτος αναμένεται να ανακάμψει η παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μετά την καταστροφική περσινή χρονιά, οπόταν παράχθηκαν μόλις 110.000 τόνοι.

Το βαρόμετρο του κλάδου παραμένει πάντα η Ισπανία, η οποία πέρυσι παρήγαγε πάνω από 1,7 εκατ. τόνους ελαιολάδου, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Φέτος η παραγωγή της δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 900.000 τόνους, όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του στο Olivenews.gr ο Βασίλης Ζαμπούνης.

Ο ίδιος, όμως, προσθέτει πως η νέα ελαιοκομική χρονιά ξεκινάει με υψηλά αδιάθετα αποθέματα, που ανέρχονται στους 450.000 τόνους και μετριάζουν τις προσδοκίες αύξησης των τιμών παραγωγού.

Στους 250.000 περίπου τόνους αναμένεται να ανέλθει η παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία και την Ιταλία.

Οι τιμές
Από υψηλά επίπεδα ξεκινούν οι τιμές του ελαιολάδου κι αυτό το γεγονός επιτρέπει στους παραγωγούς να ξεκινήσουν τη συγκομιδή με αισιοδοξία. Η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Χαέν της Ισπανίας, παραδοτέο στην πόρτα του ελαιοτριβείου, διαμορφώθηκε στα 2,64 ευρώ ανά κιλό, η τιμή του παρθένου στα 2,51 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιομηχανικού άσσου στα 2,41 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με το ISMEA, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει φθάσει στα 4,00 ευρώ ανά κιλό, του παρθένου στα 2,56 ευρώ το κιλό και του βιομηχανικού στα 2,12 ευρώ το κιλό.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ιταλικό Ινστιτούτο, δείχνουν πως η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα κυμάνθηκε μεταξύ 2,93 και 3,06 ευρώ το κιλό, με τάση οριακής κάμψης. Αμετάβλητες παρέμειναν οι χονδρικές τιμές του παρθένου ελαιολάδου που έχουν διαμορφωθεί στα 2,58 ευρώ το κιλό, όπως και του βιομηχανικού ελαιολάδου που έχουν διαμορφωθεί στα 2,13 ευρώ το κιλό.

Οι υψηλές τιμές στο χονδρικό εμπόριο του λαδιού δε σημαίνουν απαραίτητα πως θα μεταφερθούν και στους παραγωγούς, καθώς υπάρχουν σειρά από παράγοντες που επιδρούν στην τελική διαμόρφωση των τιμών, όπως η έλλειψη οργάνωσης στην προσφορά του ελαιολάδου, η εξαιρετικά περιορισμένη παρέμβαση των συνεταιριστικών οργανώσεων και η έλλειψη ρευστότητας. Παρ’ όλα αυτά, ας κρατήσουμε το ότι οι τιμές ξεκινούν από ψηλά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey