O Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας τής Ε.Ε. στην Ελλάδα, μιλά στο «Ε»

«Νέες θέσεις εργασίας με τη “γαλάζια ανάπτυξη”»

21/10/2014 - 15:06

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μιλάει σήμερα στο «Ε».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μιλάει σήμερα στο «Ε».

Αφορμή για αυτήν τη συνέντευξη αποτέλεσε η εκδήλωση που διοργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα την Πέμπτη, με θέμα τη «γαλάζια ανάπτυξη» και ομιλητή τον Ευρωπαίο επίτροπο Johannes Hahn.

Ο κ. Καρβούνης αναφέρει πως η οργανωμένη αξιοποίηση των θαλασσών μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την αναχαίτιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παράκτιες περιοχές, όπως είναι και τα νησιά.

Κύριε Καρβούνη, ξεκινώντας αυτήν τη συνέντευξη θα θέλαμε να μας εξηγήσετε ποιος είναι ο ρόλος και το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο δικός σας ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας.

«Ο επίσημος ρόλος του Γραφείου μας είναι σαφώς να αντιπροσωπεύουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, αποτελούμε το σύνδεσμο μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής και των επιτρόπων, από τη μία, και των Ελληνικών Αρχών, από την άλλη.

Παράλληλα, έχουμε επωμιστεί τον πολύ σημαντικό ρόλο της επικοινωνίας με το ελληνικό κοινό. Προσωπικά, δίνω μεγάλη έμφαση στην άμεση επαφή με τους πολίτες. Ιδίως στην παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου οι Έλληνες πολίτες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι και συχνά αρνητικοί απέναντι στην Ευρώπη.

Για αυτόν το λόγο, βλέπω τη δουλειά μου εδώ ως μία πρόκληση και μία ευκαιρία να βοηθήσω στον επαναπροσδιορισμό της χώρας και των πολιτών της με την Ε.Ε., αλλά και να παλέψω με το μεγάλο κύμα ευρωσκεπτικισμού».

Είναι κατανοητός ο ρόλος αυτός από τους Έλληνες πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες; Πώς είναι η συνεργασία μαζί τους;

«Με το πέρασμα των χρόνων, η αντιπροσωπεία έχει αναπτύξει εξαιρετική σχέση με τις ελληνικές αρχές και έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, με διάφορους κοινωνικούς εταίρους.

Προσπαθούμε πάντοτε να παρουσιάζουμε τις πληροφορίες με άμεσο και συνοπτικό τρόπο και να είμαστε ενήμεροι για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Αποτελούμε μέρος ενός μεγάλου διεθνούς οργανισμού, με βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών πολιτικών και εξελίξεων, αλλά παράλληλα είμαστε σε προνομιακή θέση ώστε να κατανοούμε σε βάθος τις ιδιαιτερότητες της χώρας όπου ζούμε. Θεωρώ ότι οι διάφοροι εταίροι βλέπουν σε εμάς έναν “Ευρωπαίο” συνομιλητή σοβαρό, αλλά και με κατανόηση».

Εθνικά θέματα στην Ένωση

Συχνά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίθενται ζητήματα εθνικής ή περιφερειακής διάστασης, από εκπροσώπους των κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει άμεση ή έστω έμμεση επιρροή στα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών;

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, που υπερτερεί των ιδιαίτερων συμφερόντων κάθε κράτους-μέλους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών -τουναντίον!

Πλέον, το 80% περίπου της νομοθεσίας κάθε κράτους προέρχεται από την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. έχει θεσπίσει σημαντικούς νόμους για την προστασία των καταναλωτών, τα δικαιώματα των ταξιδιωτών, την περιβαλλοντική προστασία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολλά άλλα. Και βέβαια, ο ρόλος τής Ε.Ε. δεν περιορίζεται μόνο στους “νόμους”.

Η Ε.Ε., μεταξύ πολλών άλλων, προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως είναι το Erasmus, χρηματοδοτεί την περιφερειακή ανάπτυξη, επενδύει στην έρευνα και προωθεί τις εμπορικές σχέσεις εντός και εκτός Ε.Ε..

Φυσικά, σε περιόδους βαθιάς κρίσης, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε, ή ακόμη και να εστιάσουμε απλά, σε πολλά από αυτά τα οφέλη και σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως κομμάτι τής Ε.Ε., είμαστε πιο ισχυροί -ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα όταν λύνουμε τα προβλήματα όλοι μαζί, παρά όταν αν είμαστε απομονωμένοι. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γειτονικές μας χώρες που δεν είναι μέλη τής Ε.Ε., για να το αντιληφθούμε αυτό καλύτερα».

Και στη Μυτιλήνη
Στις 23 Οκτωβρίου θα βρεθεί στη Μυτιλήνη ο επίτροπος Johannes Hahn, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχει και τιη σημαίνει η περιφερειακή πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

«Η Περιφερειακή Πολιτική αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο στήριξης χωρών και περιφερειών με λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες. Πρόκειται βασικά για μία επενδυτική πολιτική, που χρηματοδοτεί πολλά προγράμματα σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι μεταφορές, η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), η εκπαίδευση και οι δεξιότητες, η ψηφιακή τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία. Την περίοδο 2014 - 2020, η Ε.Ε. πρόκειται να επενδύσει 351 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σχεδόν στο διπλάσιο του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας και είναι μία πολύ σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τη χώρα μας, καθώς αποτελεί τη μοναδική δημόσια πηγή επενδύσεων στην περίοδο της κρίσης.

Για να δώσω μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα, την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007 - 2013 μόνο τα διαρθρωτικά ταμεία βοήθησαν τη χώρα στη δημιουργία πάνω από 21.000 νέων θέσεων εργασίας, στο άνοιγμα περισσότερων από 2.400 επιχειρήσεων, στην άμεση επένδυση σε παραπάνω από 30.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και στην επέκταση της κάλυψης του ευρυζωνικού δικτύου σε 800.000 επιπλέον πολίτες.

Φυσικά, η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί και ήδη την επόμενη περίοδο προβλέπεται η διάθεση, και πάλι μόνο από τα περιφερειακά ταμεία, του ποσού των 15 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, οι τομείς που θεωρούνται ως κύριες πηγές ανάπτυξης, είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός, τα αγροτικά προϊόντα, οι μεταφορές, το περιβάλλον, η “γαλάζια οικονομία”, η ενέργεια, οι υπηρεσίες υγείας, τα φαρμακευτικά προϊόντα και η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT)».

Πώς μπορούν να αξιοποιήσουν οι φορείς του Βορείου Αιγαίου την επίσκεψη του κ. Hahn;
«Ο κ. Hahn είναι υπεύθυνος για την περιφερειακή πολιτική σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε ωστόσο πολύ τυχεροί, διότι έχει δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του δεσμεύτηκε να επισκεφτεί όλες τις ελληνικές περιφέρειες, κάτι το οποίο δεν έχει κάνει στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Αυτό τού επέτρεψε να έχει μία μοναδική γνώση της κατάστασης όλων των περιφερειών και να επικεντρώνεται στις συζητήσεις του με τις Αρχές, στα πιο σημαντικά ζητήματα και ιδιαιτερότητες της καθεμίας.

Όσον αφορά στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ. Hahn θα συζητήσει την τρέχουσα εφαρμογή των σχεδίων για την περίοδο 2007 - 2013, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση εκείνων που εκκρεμούν, όπως στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα συζητήσει, επίσης, τους στόχους και τα σχέδια της επόμενης προγραμματικής περιόδου μέχρι το 2020».

Για την εκδήλωση
Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, πρόκειται να διοργανώσετε μαζί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μια εκδήλωση με θέμα τη «γαλάζια ανάπτυξη», όπου θα μιλήσει ο κ. Hahn. Γιατί αποφασίσατε να διοργανώσετε αυτή την εκδήλωση;

«Οι κύριες συζητήσεις θα γίνουν με τις Αρχές που είναι άμεσα υπεύθυνες για τη διαχείριση και την εφαρμογή των επενδυτικών προγραμμάτων. Εν τούτοις, είναι πολύ σημαντικό για τον επίτροπο να ακουστούν και οι απόψεις των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων και ενδιαφερομένων, όπως είναι οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, Μ.Κ.Ο., ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και άλλοι.

Η εκδήλωση αποτελεί επίσης μία σημαντική ευκαιρία για τον επίτροπο να παρουσιάσει τις απόψεις του σχετικά με τις προτεραιότητες και τις ευκαιρίες για την περιφέρεια. Ο σχεδιασμός καμμίας πολιτικής δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένος χωρίς την καλή γνώση των συμφερόντων των πολιτών.

Για αυτόν το λόγο, ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί, για πολλά χρόνια, προτεραιότητα την Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Τι σημαίνει «γαλάζια ανάπτυξη» για τα νησιά του Αιγαίου;

«Σε περιόδους οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρουν οι ευρωπαϊκές θάλασσες. Με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη “γαλάζια ανάπτυξη”, καταφέραμε μία δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των θαλασσών μας (“γαλάζια οικονομία”).

Η “γαλάζια ανάπτυξη” θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε 1,6 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020, σε τομείς όπως είναι η ανανεώσιμη ενέργεια, ο τουρισμός, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία, η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 6.000 προγράμματα σε όλη την Ευρώπη για τη στήριξη των παράκτιων κοινοτήτων στους προαναφερθέντες τομείς, δημιουργώντας περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Για την Ελλάδα, και ιδίως για τις νησιωτικές της περιοχές, η συγκεκριμένη πολιτική έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως στο να βρουν προμήθειες ή να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ωστόσο, τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν, παράλληλα, μία σημαντική πηγή ευκαιριών. Παραδείγματος χάριν, γνωρίζουμε ότι συγκριτικά με άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, το Βόρειο Αιγαίο δεν ανήκει στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, παρά τη φυσική και πολιτιστική του κληρονομιά.

Συνεπώς, υπάρχει υψηλή προοπτική για τουριστική ανάπτυξη, εστιάζοντας σε εναλλακτικές και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές τουρισμού, όπως είναι η πεζοπορία στη φύση, ο θρησκευτικός τουρισμός, η γαστρονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey