Ο «κανίβαλος» στη Δικαιοσύνη

17/10/2014 - 22:55

Αποφασισμένοι να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον ή τους δράστες που διαπόμπευσαν νεαρή γυναίκα 25 ετών, σκορπίζοντας στο κέντρο της Μυτιλήνης εκατοντάδες φωτοτυπίες ιατρικής γνωμάτευσης που επιβεβαιώνουν ασθένειά της, είναι η Αστυνομία και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. 

Αποφασισμένοι να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον ή τους δράστες που διαπόμπευσαν νεαρή γυναίκα 25 ετών, σκορπίζοντας στο κέντρο της Μυτιλήνης εκατοντάδες φωτοτυπίες ιατρικής γνωμάτευσης που επιβεβαιώνουν ασθένειά της, είναι η Αστυνομία και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Με τη δημοσίευση του χτεσινού άρθρου στο «Ε», η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ξεκίνησε κατ’ ευθείαν να ερευνά την υπόθεση, ενώ προκαταρκτική εξέταση με τη διαδικασία του επείγοντος διέταξε και η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκειμένου να δοθεί τέλος στο χωρίς προηγούμενο «κανιβαλισμό» εις βάρος της 25χρονης.

Η νεαρή γυναίκα μίλησε χθες και στο «Ε», κάνοντας λόγο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και για άρση ιατρικού απορρήτου. Το γύρο των ειδησεογραφικών μέσων έκανε εν τω μεταξύ το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε για την υπόθεση και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δεν ήταν HIV, αλλά HPV, ο ιός που εντοπίστηκε στη νεαρή γυναίκα πριν από τριάμισι χρόνια, στη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποίησε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Αυτό ανέφερε η φωτοτυπία της σχετικής ιατρικής διάγνωσης που, αναφέροντας ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία της εξέτασης και το ιδιωτικό νοσοκομείο όπου πραγματοποιήθηκε, διασπάρθηκε στα σοκάκια του κέντρου της πόλης. Με άλλα λόγια, για ανθρώπους που αδυνατούν να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ του ιού HIV και HPV, η ασθενής δεν έχει AIDS, όπως έγινε κατανοητό από τους επαγγελματίες της περιοχής και τους περιοίκους, και μας μεταφέρθηκε. Εν τούτοις, η ίδια η 25χρονη, μιλώντας χθες στο «Ε», επεσήμανε ότι «δεν έχει σημασία αν είναι το ένα ή το άλλο. Σημασία έχει ότι είναι ένα προσωπικό ιατρικό δεδομένο, που δεν μπορεί να γίνει φέιγ βολάν».

 Ξανά…

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, στο κέντρο της Μυτιλήνης, βρέθηκαν διασκορπισμένες φωτοτυπίες της συγκεκριμένης ιατρικής γνωμάτευσης, που ανησύχησαν πολίτες και περαστικούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τού «Ε», θαμώνες καταστημάτων και επαγγελματίες της περιοχής επιβεβαιώνουν ότι είναι η δεύτερη φορά που βλέπουν φωτοτυπίες από την εν λόγω ιατρική γνωμάτευση, καθώς «πριν από περίπου τρεις μήνες είχε ξανασυμβεί το περιστατικό και φαινόταν ξανά φαρδιά πλατιά το όνομα της κοπέλας».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση με την πρώτη ματιά, είναι ότι η γνωμάτευση έγινε το 2010, περίπου τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Για το λόγο αυτόν, το «Ε» επικοινώνησε με την ασθενή, προκειμένου να ρωτήσει αν για τη διαρροή του εγγράφου, ευθύνεται το ιδιωτικό νοσοκομείο. Η ίδια μάς το απέκλεισε και τόνισε: «Είχα χάσει την εν λόγω γνωμάτευση, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να έφυγε από εκεί που την είχα λάβει».

Παράλληλα μας επιβεβαίωσε ότι υποψιάζεται συγκεκριμένο πρόσωπο, τόσο η ίδια, όσο και οι γονείς της, που σύμφωνα με πληροφορίες χθες θα επισκέπτονταν δικηγόρο προκειμένου να ζητήσουν την ποινική δίωξη αυτού που καταγγέλλουν ως δράστη. Σύμφωνα με την 25χρονη, ο τελευταίος «έχει εμμονή και πρέπει να σταματήσει». Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για άλλα θέματα εδώ και καιρό.

 

Τι είναι ο HPV

Κάποιες μορφές τού HPV μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα, ενώ κάποιες άλλες μορφές μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση η οποία να επιφέρει προκαρκινικές δυσπλασίες. Όλοι οι υπότυποι του HPV μεταδίδονται μέσω δερματικής επαφής και, επομένως, δεν απαιτείται πλήρης σεξουαλική επαφή για τη μετάδοση.

Μια ομάδα περίπου 40 μορφών τού HPV μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής και μολύνει την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μερικές μορφές τού HPV -και πιο συγκεκριμένα οι τύποι 6, 11, 40, 42, 43, 44, 55, 61, 70, 72, 81, 83, 84, 89- μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα, που δεν είναι καρκινογόνα. Ωστόσο, άλλες μορφές του ιού που επίσης επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα, δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα.

Η εμμένουσα λοίμωξη με τους υψηλής επικινδυνότητας υπότυπους του ιού HPV -και πιο συγκεκριμένα τους τύπους 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 70, 73, 82, 85- έχουν την τάση να μην υποστρέφουν και να ενσωματώνονται στο ανθρώπινο γονιδίωμα (DNA), με αποτέλεσμα να οδηγούν αρχικά σε προκαρκινικές αλλοιώσεις -ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (VIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πέους (PIN) και ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (AIN).

Αυτές είναι προκαρκινικές δυσπλασίες και ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας για να δημιουργηθεί, πρέπει πρώτα να υπάρχει μόλυνση από τον HPV (αυτό ισχύει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις). 

 

Η διαπόμπευση παραμένει

Με τη δημοσίευση του χτεσινού μας ρεπορτάζ, άμεσα επικοινώνησε μαζί μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, Νίκος Δέδες. Τον ενημερώσαμε για το ότι οι περίοικοι και επαγγελματίες δεν αναγνώρισαν και μας μετέφεραν λαθεμένα ότι η 25χρονη είναι φορέας τού HIV, αντί του ότι είναι θετική στον HPV.

Εν τούτοις, ο ίδιος αναγνώρισε την καταδικαστέα πράξη της διαπόμπευσης, όπως κι αν έχει, και μας επεσήμανε: «Είναι εντυπωσιακό πώς ακόμα και η υπόνοια ή η συνεκδοχή τού ότι κάποιος έχει AIDS μπορεί να εκλαμβάνεται ως ψόγος απέναντι σε έναν άνθρωπο και να χρησιμοποιείται σε βάρος του, την ίδια ώρα που επιχειρείται να αναδειχτεί ως απειλή για την κοινότητα».

Από την άλλη, σημείωσε επίσης: «Είναι πολύ θετικό, πάντως, το γεγονός ότι από το πρωί όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε όλη την Ελλάδα, έχουν καταδικάσει την πράξη και δεν έχει βγει κάποιος να πει “ευτυχώς που μας ενημερώσατε”».

Οι δύο πλευρές

Στο μεταξύ, για τη συνέχιση του ρεπορτάζ μας χτες, «γυρίσαμε» τα περισσότερα καταστήματα και μιλήσαμε με πολλούς επαγγελματίες για να μας πουν τη γνώμη τους για το συμβάν.

Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για εκδίκηση από πλευράς του δράστη ή των δραστών. Ταυτόχρονα, όμως, ακόμα και αφού τους δείξαμε πολλές φορές το αντίγραφο και τους εξηγήσαμε ότι πρόκειται περί HPV, ακόμα δεν κατανοούσαν τη διαφορά. Βρέθηκε μάλιστα και κάποιος, και στη συνέχεια αρκετοί που συμφώνησαν μαζί του, που είπε ότι «είναι καλό το ότι ενημέρωσε την κοινή γνώμη, γιατί είναι θέμα υγείας». Τραγική ειρωνεία, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και εκείνοι που συμφώνησαν μαζί του, ήταν αυτοί που θέλησαν να προστατεύσουν την 25χρονη από τη διαπόμπευση και πέταξαν όλα τα φωτοαντίγραφα που βρήκαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey