Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας σε νέες… περιπέτειες

Οριστική ταφόπλακα στο ερευνητικό έργο του;

17/10/2014 - 21:25

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», στο οποίο πλαίσιο προωθείται η λειτουργική συγχώνευση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου με το Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών που εδρεύει στα Χανιά. Αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, σήμερα ο Σταθμός υπάγεται στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας της Καβάλας.

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», στο οποίο πλαίσιο προωθείται η λειτουργική συγχώνευση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος της Λέσβου με το Ινστιτούτο Ελαίας και Υποτροπικών Φυτών που εδρεύει στα Χανιά. Αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστό, σήμερα ο Σταθμός υπάγεται στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας της Καβάλας.

Η διοικητική σύνδεση του Σταθμού της Λέσβου με το Ινστιτούτο των Χανίων προωθείται λόγω της συνάφειας των αντικειμένων, αφού βασικό αντικείμενο και των δύο είναι η έρευνα στον τομέα της ελαιοκομίας. 

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το ίδιο πρόκειται να γίνει με όλες τις ερευνητικές μονάδες που λειτουργούν στην Κρήτη, αλλά και το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας στην Καλαμάτα.

Η μόνη διαφορά είναι πως ενώ στις άλλες ερευνητικές μονάδες τού ΕΛΓΟ «Δήμητρα», προβλέπεται η πρόσληψη ενός ή περισσότερων ερευνητών, δε συμβαίνει το ίδιο και με το Σταθμό Γεωργικής Έρευνας της Λέσβο, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μείνει χωρίς ερευνητικό προσωπικό.

Ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης είχε υποσχεθεί πως στις προσλήψεις ερευνητών θα περιληφθεί και η Λέσβος, υπόσχεση που εκ των πραγμάτων φαίνεται πως δεν τηρήθηκε.

Στην προκήρυξη για την πρόσληψη ερευνητών δεν προβλέπεται στελέχωση του Σταθμού της Λέσβου, παρ’ ότι εγκαίρως από το Σταθμό είχε σταλεί αίτημα στη διοίκηση του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με το οποίο ζητούνταν στην προκήρυξη να προβλεφθεί η πρόσληψη ερευνητή στη Λέσβο.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη διοικητική συνένωση του Σταθμού με το Ινστιτούτο στα Χανιά, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Σταθμός οριστικά θα περιοριστεί στη λειτουργία του ως Εργαστηρίου Ελέγχου Ελαιολάδου.

Ο σχεδιασμός για τη λειτουργία ενός μόνο ινστιτούτου με αντικείμενο την έρευνα στον τομέα της ελαιοκομίας, έχει γίνει προ 15ετίας τουλάχιστον. Πρόκειται για έναν κατά βάση σωστό σχεδιασμό, που στόχο έχει την καλύτερη αξιοποίηση των πενιχρών δημόσιων δαπανών για την έρευνα.

Όμως στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου (Χίος, Σποράδες) καλλιεργούνται άλλες ποικιλίες ελιάς από αυτές που καλλιεργούνται στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα, με συνέπεια πάρα πολλά συμπεράσματα των ερευνών που γίνονται, να μην μπορούν να εφαρμοστούν στην ποικιλίες της Λέσβου.

Για να παράγει ερευνητικό έργο ο Σταθμός της Λέσβου, πέρα από τη στελέχωσή του με ερευνητικό προσωπικό, είναι απαραίτητο να στελεχωθεί και με διοικητικό προσωπικό και να του δοθούν πιστώσεις για την πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου

Σήμερα, όπως είναι γνωστό, στις εγκαταστάσεις του Σταθμού λειτουργεί ένα σύγχρονο Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου. Αντικείμενο του Εργαστηρίου είναι η παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες και φορείς που ενδιαφέρονται να έχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που παράγουν ή εμπορεύονται.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου λειτουργεί και πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Στις 11 και 12 Νοεμβρίου πρόκειται να γίνει η τελική εξέταση για τη διαπίστευση του Εργαστηρίου από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ). Από τη στιγμή που το Εργαστήριο θα λάβει τη διαπίστευση, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι αναλύσεις των ελαιολάδων που κάνει, καθώς θα είναι πιστοποιημένες.

Η λειτουργία του Εργαστηρίου βασίζεται σε μόλις δύο άτομα, σε μία χημικό που απασχολείται με σύμβαση έργου στο Εργαστήριο και την προϊσταμένη του Σταθμού Γεωργική Έρευνας, που είναι υπεύθυνη ποιότητας ISO του Εργαστηρίου. Να σημειωθεί πως η χημικός απασχολείται με σύμβαση έργου που τελειώνει στο τέλος του χρόνου. Για να συνεχιστεί η λειτουργία του Εργαστηρίου, θα πρέπει ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» να προχωρήσει σε ανανέωση της σύμβαση με τη χημικό. Αν δεν ανανεωθεί η σύμβασή της, τότε το Εργαστήριο δε θα μπορεί να λειτουργήσει κι ως φυσικό επακόλουθο θα είναι να χάσει τη διαπίστευσή του.

Η μη πρόσληψη ερευνητή στο Σταθμό δεν επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του Εργαστηρίου, όμως βάζει φρένο στην προοπτική ουσιαστικής αξιοποίησης των σύγχρονων μηχανημάτων που έχουν αποκτηθεί.

Το θέμα ανέδειξε με ερώτηση που έκανε στη Βουλή ο βουλευτής τής Ν.Δ. Παύλος Βογιατζής. Από τις απαντήσεις που θα δώσει τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, θα δούμε αν έχει διαφοροποιηθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου ή όχι. Επίσης για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey