Νέα μέθοδος σπονδυλοδεσίας

17/10/2014 - 19:57

Νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, δημιούργησε ομάδα Ελλήνων γιατρών εφαρμόζοντας πρωτοποριακή τεχνική σε 12χρονη!

Νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, δημιούργησε ομάδα Ελλήνων γιατρών εφαρμόζοντας πρωτοποριακή τεχνική σε 12χρονη!

Συγκεκριμένα, η ομάδα των Βασίλη Λυκομήτρου (ορθοπαιδικός, χειρουργός σπονδυλικής στήλης) και Ιωάννη Πολυθοδωράκη (νευροχειρουργός, χειρουργός σπονδυλικής στήλης) πραγματοποίησε την πρώτη λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία που πραγματοποιείται σε παιδί, παγκοσμίως.

Η 12χρονη έπασχε από σπονδυλολίσθηση, μια πάθηση που πλήττει το 12% των παιδιών παγκοσμίως και η οποία αναγκάζει τον τελευταίο σπόνδυλο της μέσης (Ο5) να ολισθαίνει πάνω στο ιερό (Ι1) οστούν και τη λεκάνη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «φεύγει» η μέση από τη θέση της και να «γλιστράει» μπροστά, πιέζοντας τα νεύρα και χάνοντας ο κορμός την ισορροπία του, με πόνο και δυσκινησία.

Η κατάσταση της μικρής ασθενούς αποδείχτηκε με τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο ότι επιδεινωνόταν συνεχώς, με αποτέλεσμα να πονά καθημερινά και να κινδυνεύει με παράλυση.

«Η περίπτωση της 12χρονης είναι η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο που έγινε σε παιδί, καθώς μέχρι σήμερα αντίστοιχες επεμβάσεις είχαν γίνει μόνο σε ενήλικες», εξηγεί το έτερο μέλος της χειρουργικής ομάδας τού Athens Brain and Spine Surgery, ο νευροχειρουργός-χειρουργός σπονδυλικής στήλης κ. Πολυθοδωράκης.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η πρωτοποριακή τεχνική είναι συνδυασμός λαπαροσκοπικής πρόσθιας δισκεκτομής και διαδερμικής οπίσθιας σπονδυλοδεσίας για ανάταξη μεγάλου (τέταρτου) βαθμού σπονδυλολίσθησης. Είναι η τελευταία κατάκτηση της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey