«Μετ’ ευχών» πέρασε κατά πλειοψηφία το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2015

«Μπούσουλας» ουσίας;

15/10/2014 - 13:54

Με τη δημοτική αρχή να μπαίνει πλέον «στα βαθιά», φέρνοντας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό των έργων και των παρεμβάσεών της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πέρασε κατά πλειοψηφία χτες από το σώμα η έγκριση του προσχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2015.

Με τη δημοτική αρχή να μπαίνει πλέον «στα βαθιά», φέρνοντας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό των έργων και των παρεμβάσεών της το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πέρασε κατά πλειοψηφία χτες από το σώμα η έγκριση του προσχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2015.

Παράλληλα, εγκρίθηκαν είτε οι παρατάσεις αποπεράτωσης έργων ή οριστικής παραλαβής τους, είτε οι εγκρίσεις των ΑΠΕ (Αναθεωρητικών Πινάκων Έργων) τους, καθώς και η πρόσληψη επιπλέον εποχικού προσωπικού για τις ανάγκες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πολιτικής προστασίας.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε 40 θέματα της ημερήσιας διάταξης, ενώ προ αυτής συζητήθηκε και εγκρίθηκε η ανάθεση σε ανάδοχο εταιρεία της προμήθειας σκυροδέματος, αξίας 25.000 ευρώ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Δόμησης, Στρατής Τζιμής, ενημέρωσε ότι η αναγκαιότητα προμήθειας σκυροδέματος εντείνεται από την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία, όπου υπάρχουν δεδομένα προβλήματα στους αύλειους χώρους τους και απαιτούνται «τσιμεντοενέσεις». Ωστόσο, το σκυρόδεμα που πρόκειται να προμηθευτεί ο Δήμος, θα χρησιμοποιηθεί μέσω αυτεπιστασίας και για άλλες διαπιστωμένες ανάγκες, στο σύνολο των δημοτικών ενοτήτων.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί το σκυρόδεμα είναι μέσω αυτεπιστασίας, δεδομένου ότι είναι αδύνατο, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, να υπάρχουν σχετικές μελέτες -όπως ζητήθηκε από την αντιπολίτευση- για τις μικροπαρεμβάσεις που θα προωθηθούν.

Παράλληλα, προ ημερησίας διάταξης συζητήθηκε και η υιοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο ενός ψηφίσματος που κατατέθηκε από τους Εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΛ, κατά της ιδιωτικοποίησης της παροχής του νερού, το ακριβές κείμενο του οποίου θα εξεταστεί από τις παρατάξεις μέχρι την τελική προώθησή του.

Το... Τεχνικό Πρόγραμμα
Η μεγάλη κουβέντα, ωστόσο, εστιάστηκε στο πρώτο θέμα της συνεδρίασης, που αφορούσε στην έγκριση του προσχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το έτος 2015. Το Τεχνικό αυτό Πρόγραμμα, όπως είχε γραφεί στο «Ε» από το Σάββατο, είναι εν πολλοίς… πόνημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αφού ήταν αδύνατο η νέα να προβεί σε σημαντικές αλλαγές μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Πάντως, σύμφωνα με τους αρμόδιους αντιδημάρχους Στρατή Τζιμή και Κώστα Κατσαρό που το εισηγήθηκαν, σε πρώτη φάση ζητήθηκε η άποψη των τοπικών συμβουλίων και της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την κατάρτιση του Προγράμματος, δεδομένου ότι είχαν πλήρη εικόνα των αναγκών των κοινοτήτων τους και της εξέλιξης των έργων που τις αφορούν.

Επειδή όμως αποτέλεσε γενική διαπίστωση από τους δημοτικούς συμβούλους πως το Τεχνικό Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε προχθές, ήταν χαώδες, ο κ. Κατσαρός διευκρίνισε ότι επί της παρούσης συζητείται η έγκριση του προσχεδίου του για να συνεχιστούν κανονικά τα έργα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη, μέχρι να ακολουθήσει στις 15 Νοεμβρίου η σχετική διαβούλευση για να τεθεί προς ψήφιση το τελικό σχέδιο.

Ωστόσο, ακόμα και μετά τη σχετική ψήφιση του τελικού σχεδίου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κατσαρό, θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησής του από τη νέα χρονιά.

«Ένα έργο για κάθε κοινότητα…»
Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, διαπιστώθηκε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει υποτιθέμενα έργα προτεραιότητας, που υπάρχουν στα αντίστοιχα προγράμματα πολλών δημοτικών αρχών που προηγήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Στρατής Κυρατζής, επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», τόνισε πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα έργα μέσω ΣΑΤΑ, προτείνοντας την αποστολή εκ νέου του Τεχνικού Προγράμματος πίσω στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, για να διεκδικήσουν τουλάχιστον το αυτονόητο. «Έστω ένα άμεσο έργο για κάθε κοινότητα…», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η παράταξη του «Άλλου Δρόμου» μέσω του Γιώργου Πάλλη, παρατήρησε ακριβώς τα ίδια τονίζοντας πως δεν μπορεί να ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα με τη μορφή που παρουσιάστηκε προχθές, με την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη, να χαρακτηρίζει το προσχέδιο ως «πασαλείμματα από έργα των πρώην καποδιστριακών δήμων».

«Πυροσβεστικό» Τεχνικό Πρόγραμμα το χαρακτήρισε ο Νίκος Κουρτζής των «Ενεργών Πολιτών», ο οποίος ωστόσο ψήφισε την έγκρισή του παρά τη διαπίστωσή του πως αυτό «πρέπει να μεταδίδει ένα όραμα για το Δήμο και όχι να μπαλώνει απλά τρύπες».

Με αυτήν τη θετική λοιπόν ψήφο, συν του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», τη λευκή ψήφο του «Άλλου Δρόμου» και την αρνητική της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος πέρασε κατά πλειοψηφία, με την τοποθέτηση του προέδρου της Κάπης, Χρήστου Ψαραδέλλη, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα, να είναι χαρακτηριστική του προβληματισμού για την… λειτουργία διαχρονικά των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων.

«Προτάσεις ουσίας...»
«Είναι λίγο έως πολύ κοροϊδία να μας ζητείται η πρότασή μας για το Τεχνικό Πρόγραμμα, τη στιγμή που ουσιαστικά κάνουμε τέσσερα χρόνια τις ίδιες προτάσεις, χωρίς να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να δούμε, πια, το ποια έργα μπορούν να εγκριθούν και να προωθήσουμε τουλάχιστον ένα άμεσο έργο για κάθε χωριό…», ήταν η άποψη του προέδρου της Κάπης.

Στην ίδια κατεύθυνση, απευθύνθηκε προς το σώμα και ο πρόεδρος της Κοινότητας των Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης, ο οποίος στάθηκε στη σημασία που έχει να υπάρχουν έτοιμες μελέτες για κάθε μικρό και μεγάλο έργο στα χωριά. «Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι το ίδιο εδώ και χρόνια, είναι ένας μπούσουλας για κάθε δημοτική αρχή. Το “κλειδί” είναι να γίνουν μελέτες για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι άμεσο στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το σώμα κλήθηκε να ψηφίσει για μία ακόμη φορά και την πρόσληψη επιπλέον εποχικού προσωπικού και συγκεκριμένα δύο ηλεκτρολόγων και ενός χειριστή με οκτάμηνες συμβάσεις.

Με δίμηνες συμβάσεις, εγκρίθηκε η πρόσληψη έξι ακόμα ατόμων, για την κάλυψη των αναγκών πολιτικής προστασίας του Δήμου Λέσβου, με εισήγηση του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Δόμησης, Στρατή Τζιμή.

 

Η ανάκληση απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και οι απευθείας αναθέσεις έφεραν στο προσκήνιο «παλιά κρυώματα»…

Με άρωμα… Βουνάτσου!

Δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγα λεπτά από τη στιγμή που ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, διαπίστωνε την πολύ καλή εικόνα του σώματος -κυρίως λόγω της καλής διάθεσης της αντιπολίτευσης-, όταν οι τόνοι ξαφνικά ανέβηκαν. Αφορμή στάθηκε η θέση προς έγκριση αποφάσεων για δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης δύο ομάδων έργων από τις 13 δημοτικές ενότητες.

Η αντιπολίτευση εν πολλοίς σχολίασε ότι η διαδικασία έτσι όπως προωθείται, δημιουργεί ζήτημα διαφάνειας, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο στη συζήτηση που ακολούθησε για την ανάκληση προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την επιχορήγηση ύψους 250.000 ευρώ, του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

Η αφορμή αυτή έδωσε μάλιστα… βήμα στους αντιδημάρχους Αναστασία Αντωνέλλη και Κώστα Αστυρακάκη να απευθυνθούν στο… παλιό Δημοτικό Συμβούλιο και ειδικότερα στους παλιούς «συντρόφους» τους από την παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου. Άλλωστε η απόφαση που κλήθηκε το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει, χρονολογείται στην προεκλογική περίοδο, όταν ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, προέκρινε, σύμφωνα με τη σημερινή δημοτική αρχή, την αποπληρωμή δόσης δανείου του Δήμου σε τράπεζα, από την καταβολή της επιχορήγησης του νομικού προσώπου Κοινωνικής Προστασίας.

«Να… τιμωρηθεί»
Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με την ίδια την κ. Αντωνέλλη, η οποία ήταν και τότε πρόεδρος του νομικού προσώπου, έγινε επειδή είχε αποφασίσει εκείνη την περίοδο να κατέλθει ως υποψήφια με το συνδυασμό του Σπύρου Γαληνού και ως εκ τούτου, κατά την ίδια, «έπρεπε να τιμωρηθεί…».

Η αντιπολίτευση και κυρίως οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», ζήτησαν για το όλο θέμα την άποψη του σημερινού αντιδημάρχου Οικονομικών, Παναγιώτη Τσουπή, με το δήμαρχο Λέσβου να παίρνει το λόγο και να τονίζει ότι πρόκειται για μία «πολιτική» απόφαση και όχι για «λογιστική», στην κατεύθυνση στήριξης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.

Η ανάκληση της απόφασης πέρασε κατά πλειοψηφία, με επτά αρνητικές ψήφους και τρεις λευκές.

Οι απευθείας χρηματοδοτήσεις
Νωρίτερα οι τόνοι είχαν ανέβει όταν ζητήθηκε η έγκριση των αποφάσεων της εκτελεστικής επιτροπής για την τροποποίηση, ουσιαστικά, του Τεχνικού Προγράμματος του 2014. Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή, για να προλάβει τις δυσκολίες τού… χειμώνα, προωθεί δύο ομοειδείς ομάδες εργασίας από τις 13 δημοτικές ενότητες, με αντικείμενο τη συντήρηση δημοτικών κτηρίων και εργασίες πρόληψης πλημμυρών.

Τα χρήματα αυτά πρόκειται να δοθούν στις ενότητες για την αποπληρωμή εργολαβιών, 10.000 ευρώ για κάθε δημοτική ενότητα για την πρώτη περίπτωση και 20.000 ευρώ για τη δεύτερη. Η αντιπολίτευση εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας, που κοινοποιήθηκε προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου την τελευταία στιγμή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey