Στο «Λημνιακό Σπίτι» στην Αστόρια

Τρεις γενιές αντάμωσαν…

10/10/2014 - 20:34

Στο «Λημνιακό Σπίτι» στην Αστόρια αντάμωσαν τρεις γενιές Λημνιών, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, απόγονοι του Ευαγγέλου και της Ανθούλας Ρακατζή -πρώτα, δεύτερα και τρίτα ως επί το πλείστον εξαδέλφια- και, όπως επεσήμανε ο Γεώργιος Κωνσταντίνου στη «The National Herald GR», έζησαν μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές.

Στο «Λημνιακό Σπίτι» στην Αστόρια αντάμωσαν τρεις γενιές Λημνιών, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, απόγονοι του Ευαγγέλου και της Ανθούλας Ρακατζή -πρώτα, δεύτερα και τρίτα ως επί το πλείστον εξαδέλφια- και, όπως επεσήμανε ο Γεώργιος Κωνσταντίνου στη «The National Herald GR», έζησαν μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές.

Ας σημειωθεί ότι οι περισσότεροι απόγονοι των Ρακατζήδων ζουν στην Αμερική και ότι το πρώτο μεγάλο αντάμωμα έγινε το 2001 στη Φλόριντα… λίγες εβδομάδες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Στο αντάμωμα του Σεπτεμβρίου, παρευρέθηκαν 50 (!) απόγονοι των Ρακατζήδων από τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, το Νιου Τζέρσεϋ, τη Χαβάη, τη Φλόριντα, το Κολοράντο και τη Μασαχουσέτη και περιελάμβανε μια σειρά εκδηλώσεων, αλλά η πιο συγκινητική ήταν αυτή που διοργανώθηκε στο «Λημνιακό Σπίτι», διότι όλοι οι παριστάμενοι έφεραν μαζί τους φωτογραφίες από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους (από τους γάμους, τις βαφτίσεις, τα γλέντια, τις αποφοιτήσεις), οι οποίες κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων.

Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο τέθηκε και η ιστορία της οικογένειας Ρακατζή, την οποία έχει συντάξει ο Οδυσσέας Ρακατζής και εκδόθηκε σε βιβλίο. Μάλιστα, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στα παιδιά και τα εγγόνια, τα οποία συναντιόνταν για πρώτη φορά. Το βιβλίο με τίτλο «The Rackages Family 1861 - 1974» περιλαμβάνει το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Ευαγγέλου και Ανθούλας Ρακατζή και λεπτομέρειες από τη ζωή τους και των απογόνων τους στη Λήμνο και την Αμερική.

Οι απόγονοι των Ρακατζήδων παρακολούθησαν με κατάνυξη τη θεία λειτουργία και την αρτοκλασία που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια και στη συνέχεια απόλαυσαν το γεύμα σε ελληνικό εστιατόριο.

Το αποχαιρετιστήριο δείπνο παρείχε τη δυνατότητα στα εγγόνια και τα δισέγγονα να εκφράσουν την ικανοποίησή τους και συνάμα να προτρέψουν τους μεγαλύτερους να διοργανώσουν συχνότερα παρόμοιες συναντήσεις.

Τέλος, δημιούργησαν μια επιτροπή αποτελούμενη από παιδιά και εγγόνια, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης του νέου ανταμώματος σε τρία χρόνια. Η επιτροπή απαρτίζεται από τις Marina Padakis Lowery, Evangelia Zarras, Elizabeth Zarras MacNeil και Smaroula Constantinou Malaxos.

Πριν και μετά
Ερωτηθείς για τις ιδιαιτερότητες των δύο ανταμωμάτων, ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι της Αστόρια είχε μεγαλύτερη σπουδαιότητα, διότι αρκετά από τα παιδιά και τα εγγόνια επισκέπτονταν για πρώτη φορά την Αστόρια, τη Μέκκα του Ελληνισμού.

Ο Ευάγγελος και η Ανθούλα Ρακατζή ασχολούνταν με τις παραδοσιακές δουλειές με τις οποίες ασχολούνταν όλοι οι κάτοικοι της Λήμνου, ενώ τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους σπούδασαν στα καλύτερα πανεπιστήμια και άλλοι είναι γιατροί, άλλοι επιστήμονες και άλλοι επαγγελματίες.
Ερωτηθείς για τη διατήρηση της γλώσσας, είπε ότι έχουν πολλούς μικτούς γάμους και η γλώσσα τείνει να χαθεί.

Ωστόσο όλοι τους, ανεξάρτητα αν ομιλούν την ελληνική γλώσσα ή όχι, επιμένουν στις αξίες της οικογένειας και στη διατήρηση των παραδόσεων.

«Όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από τη ζεστή και ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα του “Λημνιακού Σπιτιού” και δεν έκρυβαν την ικανοποίηση και τη χαρά που γνώρισαν καινούργιους συγγενείς», επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey