Εντυπωσιακές παρεμβάσεις καθαρισμού σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης

«Ζωντανεύει» το Κάτω Κάστρο

10/10/2014 - 15:12

Σε λιγότερο από 15 ημέρες από τότε που ξεκίνησε η δυναμική παρέμβαση καθαρισμού και ανάδειξης του σημαντικότερου μνημείου της πόλης, τα αποτελέσματα αυτής είναι εμφανή και εντυπωσιάζουν, καθώς αποτυπώνουν μία άλλη εικόνα, κατ’ αρχήν του Κάτω Κάστρου, που είναι πράγματι στην κατεύθυνση ανάδειξης και του έργου αναστήλωσης που προηγήθηκε εκεί.

Σε λιγότερο από 15 ημέρες από τότε που ξεκίνησε η δυναμική παρέμβαση καθαρισμού και ανάδειξης του σημαντικότερου μνημείου της πόλης, τα αποτελέσματα αυτής είναι εμφανή και εντυπωσιάζουν, καθώς αποτυπώνουν μία άλλη εικόνα, κατ’ αρχήν του Κάτω Κάστρου, που είναι πράγματι στην κατεύθυνση ανάδειξης και του έργου αναστήλωσης που προηγήθηκε εκεί.

Με στόχο η συνολική παρέμβαση να αναδείξει και την τάφρο του Κάστρου, φτάνοντας μέχρι το σημείο της κεντρικής εισόδου του πίσω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποσκοπεί στο να συνδέσει σε πρώτη φάση το Κάστρο με την καθημερινότητα της πόλης.



Οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με την πυκνή βλάστηση να απομακρύνεται, όπως και οι μεγάλες ποσότητες μπαζών και κάθε λογής σκουπίδια, δίνοντας «ανάσα» στα τείχη του μνημείου και δημιουργώντας προσδοκίες για ανάπτυξη διαφόρων δραστηριοτήτων και μικρών περαιτέρω παρεμβάσεων, που θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητά του.

Η όλη παρέμβαση ξεκίνησε από το Κάτω Κάστρο, για την ενίσχυση της σημασίας του έργου αναστήλωσης που εκπονήθηκε με πόρους από το ΕΣΠΑ και ανέδειξε το χαμάμ, αλλά και τις τρεις οικίες της ύστερης οθωμανικής περιόδου.

Συνολική ανάδειξη του μνημείου
Υπό την εποπτεία πάντα της αρμόδιας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος ξεκίνησε στα τέλη του Σεπτεμβρίου τον καθαρισμό της περιοχής από τις τεράστιες ποσότητες χωμάτων από τις ανασκαφικές δραστηριότητες που προηγήθηκαν.

Τα αποτελέσματα αυτού είναι εντυπωσιακά, καθώς με χωματουργικά μηχανήματα έχει ουσιαστικά αποψιλωθεί η περιοχή από λόφους χωμάτων και βλάστησης, δίνοντας πράγματι την αίσθηση πια ότι πρόκειται για ένα «ζωντανό» αρχαιολογικό χώρο. Η εξέλιξη αυτή γεννά πλέον και την προσδοκία προώθησης κι άλλων βελτιωτικών παρεμβάσεων, ούτως ώστε να διαμορφωθεί το αγνώριστο σήμερα Κάτω Κάστρο σε χώρο περιπάτου.

«Είναι μία σημαντική προσπάθεια, που γίνεται πάντα με τη συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, που αναδεικνύει το Κάτω Κάστρο.

Ως Δήμος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα για να δώσουμε αξία στο σπουδαίο μνημείο της πόλης μας, το πράττουμε με τους καθαρισμούς, για να δώσουμε στη συνέχεια την προοπτική για ακόμη πιο σημαντικές παρεμβάσεις και έργα…», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία και το αποτέλεσμα των εργασιών.

Περιπατητική διαδρομή
Σύμφωνα με το δήμαρχο και τις επόμενες σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, σε άμεση προτεραιότητα είναι η τοποθέτηση πάγκων αναψυχής και οι κατά τόπους δενδροφυτεύσεις, τόσο στο Κάτω Κάστρο, όσο και γενικότερα στους εξωτερικούς χώρους του μνημείου και πάντα μετά τη σχετική γνωμοδότηση των Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Άλλωστε οι καθαρισμοί επεκτείνονται και στους παλιούς στάβλους (οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τους σωρούς σκουπιδιών), αλλά και περιμετρικά των τειχών του μνημείου, μέχρι την κεντρική είσοδό του πίσω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και με την ολοκλήρωσή τους θα δώσουν ενδεχομένως, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τη δυνατότητα να περπατήσει κανείς αυτήν τη διαδρομή.

«Θέλουμε να συνδέσουμε το Κάστρο μας με την καθημερινότητα της πόλης. Θέλουμε να είναι επισκέψιμο και ζωντανό από τους πολίτες και τους επισκέπτες μας», εξήγησε ο ίδιος ο δήμαρχος.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η δημοτική αρχή σκέφτεται τη δημιουργία ποδηλατόδρομου γύρω από το μνημείο, την ανάδειξη του παλιού καρνάγιου, την αξιοποίηση του χώρου των παλαιών στάβλων και γενικά τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης στους χώρους του εντυπωσιακού κάστρου της Μυτιλήνης, η αξία του οποίου -έστω και καθυστερημένα- γίνεται προσπάθεια να αναγνωριστεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey