Για τους οργανισμούς, την αγροτική έρευνα και την ανάπτυξη

Προτάσεις «Ενεργών Πολιτών»

10/10/2014 - 14:50

Προτάσεις-παρεμβάσεις κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών», αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών σε διοικητικά όργανα οργανισμών του Δήμου Λέσβου, όπως σε αυτό τής ΔΕΥΑΛ, αλλά και για την αγροτική έρευνα και ανάπτυξη.

Προτάσεις-παρεμβάσεις κατέθεσε η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών», αναφορικά με τη συμμετοχή των πολιτών σε διοικητικά όργανα οργανισμών του Δήμου Λέσβου, όπως σε αυτό τής ΔΕΥΑΛ, αλλά και για την αγροτική έρευνα και ανάπτυξη.

Η «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών», με επικεφαλής το Νικόλα Κουρτζή, προτείνει «ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που βασίζεται σε αξιοκρατία, εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις, τις προοπτικές και τις ανάγκες ενός σύγχρονου δήμου».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλες τις παρατάξεις να συνδράμουν ώστε να αποφασίσουν από κοινού, «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα ελάχιστα κριτήρια επιλογής ανθρώπων για θέσεις ευθύνης, ώστε στο εξής να επιλέγονται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες με τις περισσότερες και σχετικότερες γνώσεις και τη μεγαλύτερη εξειδικευμένη εμπειρία σ’ αυτά τα αντικείμενα, ασχέτως με το συνδυασμό που ήταν υποψήφιοι ή με την παράταξη που ενδεχομένως να ανήκουν.

Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, η κοινή λογική και η αποτελεσματική διαχείριση ενός σύγχρονου δήμου».

Αναφορικά με την παρέμβαση της δημοτικής παράταξης σε ό,τι αφορά στην αγροτική ανάπτυξη, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Λέσβος πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσεται, αφήνοντας πίσω τη μεγάλη περίοδο στασιμότητας και αδράνειας στην οποία την είχαν καταδικάσει παλαιότερες πολιτικές χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό θα επιτευχθεί βιώσιμα μόνο μέσω της αξιοποίησης των τοπικών πρώτων υλών και γενικότερα των φυσικών και πολιτισμικών μας πόρων».

Θεμελιώδη ρόλο σε κάθε τέτοια οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης έχει η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, αλλά και η αγροτική εκπαίδευση, όπως αναφέρει η παράταξη.

«Σήμερα όμως», τονίζει, «ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Λέσβου υπολειτουργεί παρέχοντας μόνο περιορισμένες υπηρεσίες αναλύσεων, δίχως κανέναν ερευνητή, κινδυνεύει δε ακόμα και να κλείσει». Μόλις πριν λίγες ημέρες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», προκηρύχθηκαν 100 θέσεις ερευνητών αγροτικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα.

«Η Λέσβος παραδόξως και αδικαιολογήτως δε συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές τις “υπό ανάπτυξη” περιοχές. Μάλιστα, η έδρα του σταθμού του νησιού μας είναι… τα Χανιά», προσθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τη δημοτική και την περιφερειακή αρχή, τους βουλευτές «και όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το μέλλον τούτου του τόπου, να πάρουν σαφή θέση, να καταθέσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να στηρίξουν τα συμφέροντα της Λέσβου, πιέζοντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανταποκρινόμενοι σε μια πραγματική προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey