Η πολεμική σημαία των Λεσβίων στρατιωτών τιμάται αύριο με τον Ταξιάρχη του Αριστείου Ανδρείας

Μετάλλιο εις διπλούν;

08/10/2014 - 14:45

Θυμάστε τη γιορτή της σημαίας στα δημοτικά και στα γυμνάσια κάθε 26 Οκτωβρίου; Θυμάστε το ποιηματάκι που όλοι σας μάθατε στην Α΄ του δημοτικού και που άρχιζε με τους στίχους «Πάντα κι όπου σ’ αντικρίζω…»;

Θυμάστε τη γιορτή της σημαίας στα δημοτικά και στα γυμνάσια κάθε 26 Οκτωβρίου; Θυμάστε το ποιηματάκι που όλοι σας μάθατε στην Α΄ του δημοτικού και που άρχιζε με τους στίχους «Πάντα κι όπου σ’ αντικρίζω…»;

Ε, λοιπόν, υπήρξαν και στιγμές σε ετούτα τα τελευταία 100 χρόνια που όλα τούτα τα συνηθισμένα κι ίσως ανούσια για πολλούς γεγονότα, πήραν μιαν άλλη διάσταση, με πρωταγωνιστές όμως πάντα τους ίδιους.

Τη σημαία του Συντάγματος των Λεσβίων από τη μία και τους ίδιους τους Λεσβίους από την άλλη. Τη σημαία που στα χέρια των Λεσβίων «ταξίδεψε» ως τις εσχατιές του Ρωμαίικου!

Από τα χέρια του Βενιζέλου
Μετά τη συγκρότησή του το 1916, το 4ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους (τότε) παρέλαβε τη σημαία την 23η Απριλίου 1917 από τα χέρια του ίδιου του προέδρου «της προσωρινής κυβέρνησης Θεσσαλονίκης», Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αυτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μυτιληνιά βενιζελική εφημερίδα της εποχής «Σάλπιγξ», ήταν «χρυσοΰφαντος και φιλοτεχνηθείσα από εγκρίτους κυρίας και νεάνιδας της πόλεως της Μυτιλήνης».

Με τη σημαία αυτήν, οι Λέσβιοι πολέμησαν τότε στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και η σημαία αυτή τιμήθηκε για τις πράξεις ανδραγαθίας των Λεσβίων με τα μετάλλια «Πολεμικός Σταυρός πρώτης τάξεως» και «Γαλλικός Πολεμικός Σταυρός μετά δάφνης».

Στη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας, το 4ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Αρχιπελάγους μετονομάσθηκε σε 22ο Σύνταγμα Πεζικού. Στις 10 Νοεμβρίου τού 1921, μάλιστα, απονεμήθηκε στην πολεμική σημαία για τις υπηρεσίες των Λεσβίων στις μάχες της Μικράς Ασίας, το ανώτατο προβλεπόμενο μετάλλιο, ο Ταξιάρχης του Αριστείου Ανδρείας, το μετάλλιο που για δεύτερη φορά απονέμεται αύριο στη σημαία του Συντάγματος των Λεσβίων.

Η σημαία αυτή τηρήθηκε από το 22ο Σύνταγμα Πεζικού μέχρι τον Οκτώβριο του 1924, οπότε και απενεργοποιήθηκε.

Στις 20 Νοεμβρίου τού 1924, η σημαία με το ατμόπλοιο «Αντιγόνη» μεταφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη στη Μυτιλήνη και επιδόθηκε στο ανασυγκροτημένο στη Μυτιλήνη 22ο Σύνταγμα.

Στο Μεσοπόλεμο
Τη σημαία του 22ου Συντάγματος των Λεσβίων στη διάρκεια του Μεσοπολέμου τη συναντάμε επίσης δυο φορές.

- Τον Ιούλιο του 1928 όταν -όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος της Μυτιλήνης- «συνοδεία τιμητικής φρουράς απεστάλη εις το Κιλκίς για να τιμηθεί η επέτειος της ομώνυμης μάχης». Σε αυτήν, σημειώνεται στην εφημερίδα «Σάλπιγξ» της εποχής, υπήρχαν κρεμασμένα και «τα ανεμηθέντα εις την σημαίαν μετάλλια».

- Στις 8 Νοεμβρίου τού 1930, 18η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, όπου τέθηκε επί κεφαλής της παρελάσεως. Και «εντυπωσίασε τους πάντας», αναφέρεται στον Τύπο της εποχής στις 10 Νοεμβρίου 1930, «επειδή εφαίνετο από μακριά ότι η σημαία αυτή ήτο αιματοβαμμένη υπό ποταμούς αίματος Λεσβίων».

Αυτή τη σημαία που φτιάχθηκε από «εγκρίτους κυρίας και νεάνιδας της Μυτιλήνης», τήρησε το 22ο Σύνταγμα έως τη 10η Οκτωβρίου 1938. Τότε στάλθηκε στην Αθήνα για την τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του βασιλιά Κωνσταντίνου. Στην Αθήνα, προφανώς λόγω των φθορών που η σημαία είχε υποστεί, κατατέθηκε στο Μουσείο, η τιμητική φρουρά δε που τη συνόδευε, επέστρεψε στη Μυτιλήνη φέρνοντας νέα σημαία για το Σύνταγμα των Λεσβίων.

Η νέα αυτή σημαία διατηρήθηκε από το 22ο Σύνταγμα μέχρι και την 29η Απριλίου 1941, όταν υπογράφτηκε με τους Γερμανούς ανακωχή και διαλύθηκε ο Ελληνικός Στρατός.

Να σημειωθεί όμως ότι για την τύχη της σημαίας αυτής μετά την ανακωχή, της δεύτερης του 22ου Συντάγματος, δεν αναφέρεται τίποτα στις ιστορικές πηγές της Υπηρεσίας της Ιστορίας Στρατού.

Ξανά το 1976
Το 22ο Σύνταγμα, ως 22 Δ.Τ.Ε. πλέον, ανασυγκροτήθηκε λίγο μετά την εθνική συμφορά της Κύπρου το 1974. Στις 9 Μαρτίου τού 1976, αξιωματικός του Συντάγματος εκτελώντας σχετική εντολή, πήγε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας απ’ όπου και παρέλαβε μία άγνωστης ταυτότητας παλιά πολεμική σημαία, χωρίς κανένα μετάλλιο πάνω σε αυτήν.

Η σημαία αυτή παραδόθηκε επισήμως στην 22 Δ.Τ.Ε. στις 2 Μαΐου του 1976 κατά το γιορτασμό του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Πεζικού.

Τον Οκτώβριο του 1980, αυτή η σημαία, η θεωρούμενη ως τρίτη πολεμική σημαία των Λεσβίων, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο, με τη συμβολική δε συνδρομή των έφεδρων και μόνιμων στρατιωτών αγοράστηκε καινούργια σημαία, η οποία και χρησιμοποιείται σήμερα. Βρισκόταν αρχικά σε ειδική προθήκη στην έδρα τής 22 Δ.Τ.Ε. στη Μόρια και στη συνέχεια μετακινήθηκε στη νέα έδρα, στην Καλλονή.

Προσπάθειες για την ανακάλυψη της παλιάς σημαίας
Δυο προσπάθειες έως τώρα έχουν γίνει για την ανακάλυψη της πρώτης ιστορικής σημαίας του Συντάγματος των Λεσβίων της περιόδου 1916 - 1938.

Η πρώτη έγινε από το συνταγματάρχη Δράκο, διοικητή τής 22 Δ.Τ.Ε., στις αρχές τού 1979. Παρά όμως τη συστηματική του έρευνα σε όλα τα μουσεία της Αθήνας και της Χαλκίδας, όπου και βρίσκεται η Σχολή Πεζικού, η σημαία δε βρέθηκε.

Η προσπάθεια επαναλήφθηκε το Νοέμβριο του 1985, όταν ο υπογράφων τούτο το κείμενο, στρατιώτης όντας του Λόχου Διοικήσεως της 22 Δ.Τ.Ε. και εκτελώντας διαταγή του συνταγματάρχη διοικητή Δημ. Τσαρούχα, έψαξε για την πρώτη σημαία του Συντάγματος. Και αυτή η δεύτερη, όμως, προσπάθεια απέβη άκαρπη. Τότε όμως βρέθηκε σε παλαιοπωλείο της Αθήνας από τον υπογράφοντα ένα μετάλλιο «Ταξιάρχης του Αριστείου Ανδρείας», το Γενικό Επιτελείο Στρατού δε, έστειλε αντίγραφο της διαταγής με την οποία αυτό είχε απονεμηθεί.

Όλα αυτά, μαζί με μια φωτογραφία-ντοκουμέντο που εικονίζει την πορεία Λεσβίων στρατιωτών στην Αλμυρά Έρημο το 1922 με προπορευόμενη την πρώτη πολεμική σημαία του Συντάγματος των Λεσβίων, τοποθετήθηκαν τότε στο γραφείο του διοικητή τής 22 ΔΤΕ στη Μόρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μετάλλιο έχει προφανώς χαθεί, εξ ου και η αυριανή επαναπονομή του.

Για την ιστορία, πάντως, και στο όνομα των πολλών εκατοντάδων νεκρών και τραυματιών που η Λέσβος προσέφερε στα πεδία των μαχών της πατρίδας, το σύνολο των μεταλλίων θα έπρεπε να επανατοποθετηθεί στη σημαία των Λεσβίων.

Αύριο δε, θα έπρεπε να απονέμεται ένα Αριστείο Ανδραγαθίας ή και, γιατί όχι, ένα Μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα! Τα ονόματα των Λεσβίων στρατιωτών στα ηρώα όλου του νησιού περιμένουν.

 

Απονομή Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας στη σημαία του λεσβιακού Συντάγματος

Τιμή στο Σύνταγμα των Μυτιληνιών

Το μετάλλιο του Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας θα απονεμηθεί αύριο Πέμπτη 9 Οκτωβρίου στις 10:45, στη σημαία τής 22 Δ.Τ.Ε., στη διάρκεια τελετής για τη γενέθλια ημέρα τής 22ης Δ.Τ.Ε.. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο στρατόπεδο «Λοχαγός Μαρινέλλης Ι» στην Καλλονή.

Να σημειώσουμε εδώ ότι το Αριστείο Ανδρείας είναι ελληνικό πολεμικό παράσημο, που ιδρύθηκε το 1913 και έως το 1974 αποτελούσε την ύψιστη ελληνική διάκριση για ανδρεία και πολεμική αξία. Χωρίζεται σε τρεις τάξεις, τον Ταξιάρχη, το Χρυσό Σταυρό και τον Αργυρό Σταυρό, που απονέμονται αντίστοιχα σε ανώτατους αξιωματικούς και πολεμικές σημαίες, σε ανώτερους αξιωματικούς και σε κατώτερους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey