Αθηνά Ιωσηφέλλη, μια από τις νεότερες γυναίκες αντιδημάρχους στην Ελλάδα

Τόπος… στα νιάτα!

06/10/2014 - 19:54

Γεννημένη το 1987, στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προκαλεί από μόνη της σαν παρουσία χάσμα γενεών μεταξύ των συναδέλφων της.

Γεννημένη το 1987, στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προκαλεί από μόνη της σαν παρουσία χάσμα γενεών μεταξύ των συναδέλφων της. Κουβαλώντας μαζί της και τις ελπίδες της νέας γενιάς για κάτι το διαφορετικό στην πολιτική και για κάτι που να αφορά πραγματικά τους νέους, ειδικότερα στη Λέσβο, η Αθηνά Ιωσηφέλλη έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της, όταν ο νέος δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός την έχρισε αντιδήμαρχο εθελοντισμού.

Πρόκειται για τη νεότερη αντιδήμαρχο που συναντά κανείς διαχρονικά στα κοινά της Λέσβου, που πλέον φιλοδοξεί, αν δεν αποκτήσει αυτό το «στομάχι» που εκτιμά η ίδια πως πρέπει να έχει κάποιος που ανακατεύεται με την πολιτική, να αφήσει τουλάχιστον στη διάρκεια της θητείας της το στίγμα της στη δημοτική αρχή και στην καθημερινότητα των πολιτών, αποδεικνύοντας στην πράξη πως… οι νέοι μπορούν! Και εδώ που τα λέμε, ίσως μπορούν και καλύτερα από τους παλαιότερους. Φτάνει να τους δοθεί η ευκαιρία.

Σ’ αυτήν ακριβώς την ευκαιρία, λοιπόν, η Αθηνά Ιωσηφέλλη στάθηκε με περισυλλογή στην προεκλογική περίοδο, όταν από το πουθενά βρέθηκε σε συζητήσεις με τον υποψήφιο τότε δήμαρχο Σπύρο Γαληνό για να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιό του…

 

«Ήμουν επιφυλακτική στην αρχή…»

«Δεν κρύβω ότι αρχικά, όταν μου έγινε η πρόταση να ενταχθώ, ήμουν αρκετά επιφυλακτική. Άλλωστε και εγώ και όλη η δική μου γενιά, που βιώνει τις συνέπειες της σημερινής κρίσης σε όλα τα επίπεδα, είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτό που λέγεται “πολιτική” και σίγουρα ιδιαίτερα απογοητευμένοι…». Η επιμονή του δημάρχου όμως και ο καταλυτικός ρόλος που έπαιξε η προσωπικότητά του, όπως σημειώνει η ίδια, την έκανε να αλλάξει απόφαση και να δεχτεί να δοκιμάσει σε ένα άγνωστο αντικείμενο, αφήνοντας πίσω της και όλους τους φόβους που μπορεί να είχε και λόγω του ότι ήταν μόλις 26 ετών. «Από ένα σημείο και μετά το είδα σαν πρόκληση και όταν είδα ότι εκλέχτηκα, που ήταν ομολογουμένως μια ευχάριστη έκπληξη για μένα, πήρα την όλη κατάσταση πιο ζεστά…».

Ο δήμαρχος, στη συνέχεια, όχι μόνο τήρησε τη δέσμευσή του ότι θα έχει την Αθηνά από… κοντά, αλλά της παρέδωσε και χαρτοφυλάκιο αντιδημαρχίας και μάλιστα ακριβώς επάνω στο αντικείμενό της, γνωρίζοντας εκ προοιμίου το πάθος της για τον εθελοντισμό. «Αυτή ίσως ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη για εμένα» παραδέχεται η ίδια, αποκτώντας σύντομα αυτοπεποίθηση, καθώς, παρά τη μεγάλη ευθύνη που της αποδιδόταν, είχε την πρότερη γνώση έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα νέα της καθήκοντα…

«Ο εθελοντισμός με άλλαξε σαν άνθρωπο…»

Εθελόντρια άλλωστε η ίδια στο παρελθόν στην πυροσβεστική, είχε γνώση της δράσης των εθελοντών, τόσο εκείνης που έβλεπε το φως της δημοσιότητας, όπως λέει, όσο και εκείνης που γινόταν γνωστή μόνο στην κοινότητα των εθελοντών.

Η συναναστροφή της δε και η συμμετοχή της στην κοινότητα των εθελοντών πυροσβεστών από το 2006 ήταν, όπως εξηγεί στο «View», κομβικής σημασίας για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα της. «Η στάση ζωής των ανθρώπων αυτών στην κοινότητα πέρασε και στη δική μου ιδιοσυγκρασία. Μπορώ με σιγουριά να πω ότι η συμμετοχή μου στους εθελοντές πυροσβέστες με βελτίωσε ως άνθρωπο και με έκανε να αλλάξω στάση σε πολλά θέματα».

Η 26χρονη αντιδήμαρχος της Λέσβου, όμως, έχει να πει πολλά και για την… ανδροκρατούμενη πολιτική σκηνή και για το πώς αυτή την υποδέχεται σε αυτές τις πρώτες της μέρες στην τοπική αυτοδιοίκηση… Η ίδια βέβαια ξεκόβει κάθε μεγάλη κουβέντα που μπορεί να ξεκινήσει επ’ αυτού.

«Θεωρώ πως η συμμετοχή των γυναικών στην αυτοδιοίκηση αλλά και στην πολιτική ζωή γενικότερα έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτονόητο πως πιστεύω ότι η αποτελεσματικότητα, η διάθεση για προσφορά και η επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα δεν καθορίζεται από το φύλο, αλλά από τον χαρακτήρα των ανθρώπων.

Προσωπικά ευελπιστώ να μπορέσω με πράξεις και έργα να συμβάλλω στη γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, να τιμήσω ουσιαστικά τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και να φέρω νέες ιδέες σε μια αυτοδιοίκηση που έχει μάθει να αντιστέκεται στις αλλαγές. Το διαφορετικό δεν είναι αυτοσκοπός μου, στόχος μου είναι τα επί της ουσίας έργα».

Υπάρχει αξιοσημείωτη εθελοντική δράση

Μετά από έναν γεμάτο μήνα στην αντιδημαρχία εθελοντισμού, έχει να πει και ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν καθαρά το αντικείμενό της αλλά και να μοιραστεί τις εντυπώσεις της από αυτές τις πρώτες ημέρες της στη δημοτική αρχή και τα πρώτα προβλήματα που διαπιστώνει.

«Υπάρχουν εθελοντικές ομάδες οι οποίες είναι ενεργές και προσφέρουν έργο πολύτιμο στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι ομάδες που υπάρχουν μόνο σε χαρτιά και καταστατικά, αλλά άνθρωποι ενεργοί με διάθεση για προσφορά. Ό

μως, παράλληλα διαπιστώνω και σε ορισμένο βαθμό μια ανταγωνιστική διάθεση ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας των εθελοντών, κάτι που δεν περίμενα να συναντήσω για να είμαι ειλικρινής. Ίσως η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης ανάμεσα στις ομάδες να δημιουργεί καμιά φορά αλληλεπικαλυπτόμενα πεδία δράσης ή ακόμα η έλλειψη πόρων να προκαλεί αυτόν τον ανταγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πιστεύω πως η εθελοντική προσφορά θα πρέπει να υπάρχει απαλλαγμένη από προσωπικές άλλα και από κάθε είδους φιλοδοξίες».

Πώς αντιμετώπισαν τώρα οι ίδιες οι εθελοντικές οργανώσεις τη δημιουργία μιας αντιδημαρχίας που μπορεί να συντονίσει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο τη δράση τους; Η Αθηνά υποστηρίζει πως σε γενικές γραμμές έγινε δεκτή με ικανοποίηση, αφού πολλοί εκ των εθελοντών έσπευσαν μέσα στον Σεπτέμβρη στο γραφείο της για να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους.

«Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει εθελοντής ή εθελοντική ομάδα που να μη θεωρεί θετική εξέλιξη την προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί το έργο τους. Θέλω να πιστεύω πως ακόμα και οι εθελοντικές οργανώσεις, που βλέπουν με κάποια επιφύλαξη ίσως την κίνηση αυτή, θα πεισθούν και αυτές με πράξεις ότι η αντιδημαρχία εθελοντισμού δεν είναι απλά για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Άλλωστε η εμπιστοσύνη κερδίζεται με πράξεις και δεν χαρίζεται σε κανέναν…».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey