Με ρυθμό 11,6% αυξάνονται οι Τούρκοι τουρίστες

Ολοταχώς για 45.000 αφίξεις από Τουρκία

01/10/2014 - 16:29

Στις 5.486 ανήλθαν οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών το Σεπτέμβριο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Από την αρχή του έτους, οι αφίξεις, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, έχουν ανέλθει στις 37.742.

Στις 5.486 ανήλθαν οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών το Σεπτέμβριο στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Από την αρχή του έτους, οι αφίξεις, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, έχουν ανέλθει στις 37.742.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου τού 2013, οι αφίξεις ήταν 33.818. Κατά συνέπεια, στο εννεάμηνο του 2014 καταγράφεται αύξηση 3.924 αφίξεων ή ποσοστό 11,6%. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, αναμένεται οι αφίξεις Τούρκων τουριστών να προσεγγίσουν τις 45.000 στο σύνολο του 2014.

Τον Οκτώβριο αναμένεται σημαντική αύξηση των αφίξεων διότι οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Η Παρασκευή 3 Οκτωβρίου έχει κηρυχθεί αργία από την τουρκική κυβέρνηση κι αυτό σημαίνει πως οι Τούρκοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μικρές εκδρομές σε κοντινά τουριστικά θέρετρα.
Όπως έγραφε χθες στο «Ε» ο Στρατής Πόθας, τα τουριστικά γραφεία της γειτονικής χώρας προσφέρουν πακέτα τριήμερων διακοπών στους πελάτες τους που θέλουν να επισκεφθούν τη Λέσβο.

Το πρώτο πακέτο αφορά στις ημέρες από 3 έως 5 Οκτωβρίου και το δεύτερο, από 5 έως 7 Οκτωβρίου.
Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, οι αφίξεις από την Τουρκία, φυσιολογικά, θα παρουσιάσουν σημαντική κάμψη, καθώς η Λέσβος δεν είναι γνωστή ως χειμερινός τουριστικός προορισμός.

Ή ορθότερα, δεν έχει τις υποδομές που απαιτούνται για να υποδεχθεί χειμερινούς τουρίστες. Μια μικρή ανάκαμψη των αφίξεων αναμένεται στα τέλη του Δεκεμβρίου, διότι υπάρχει ένας μικρός αλλά αξιόλογος αριθμός Τούρκων που θέλει να γνωρίσει το γιορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ανοδικά με χαμηλότερους ρυθμούς
Σε μια συνολικότερη εκτίμηση των αφίξεων τουριστών από την Τουρκία, μπορούμε να πούμε πως το 2014 είναι η χρονιά της ωρίμανσης.

Οι εκρηκτικοί ρυθμοί αύξησης των αφίξεων (που ξεπερνούσαν το 50%) που είδαμε από το 2011 και μετά, υποχώρησαν και δεν αναμένεται να επανέλθουν. Υπάρχουν, όμως, δυνατότητες να καταγράφονται υψηλά ποσοστά αύξησης των αφίξεων, που θα κυμαίνονται μεταξύ 10% και 20% τα επόμενα χρόνια.

Αυτό για να γίνει, θα πρέπει να δοθεί βάρος στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δηλαδή να προσελκύονται Τούρκοι τουρίστες τις περιόδους που είναι μειωμένες οι αφίξεις από την Ευρώπη.
Ο κορεσμός των ξενοδοχειακών μονάδων στο Μόλυβο, την Πέτρα και την Άναξο το φετινό καλοκαίρι δείχνει πως πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε η πλεονάζουσα τουριστική κίνηση να διοχετευθεί σε άλλες περιοχές της Λέσβου (Ερεσός, Πλωμάρι, Καλλονή κ.λπ.).

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται αναβάθμιση των ξενοδοχείων και συνολικά των υπηρεσιών που προσφέρονται στους τουρίστες, είτε προέρχονται από την Τουρκία είτε από την Ευρώπη. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να περιμένουμε σημαντικό αριθμό τουριστών το χειμώνα αν δεν υπάρχουν ξενοδοχεία με κατάλληλες υποδομές θέρμανσης.

Η δημιουργία της πύλης εισόδου στην Πέτρα δίνει τη δυνατότητα παραπέρα αύξησης των αφίξεων Τούρκων τουριστών και ταχύτερης εξυπηρέτησής τους κατά τους τελωνειακούς ελέγχους. Θετική εξέλιξη είναι η δρομολόγηση του καταμαράν που συνδέει τη Σμύρνη με τη Μυτιλήνη. Πρόκειται για μια ακτοπλοϊκή σύνδεση που μελλοντικά θα αποδειχθεί πολλαπλά επωφελής.

Εξίσου σημαντική είναι η ανακοίνωση της Jale Ferryboats πως τους επόμενους μήνες πρόκειται να δρομολογήσει νέα, μεγαλύτερα πλοία στις συνδέσεις της Λέσβου με τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Η αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και η μείωση του χρόνου που απαιτείται για να μεταβεί κανείς από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αυξηθεί η τουριστική κίνηση.

Κι επειδή το αγώι ξυπνάει το αγωγιάτη, η αύξηση της επιβατικής κίνησης δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη δρομολόγηση επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου στη γραμμή Σμύρνη - Μυτιλήνη - Θεσσαλονίκη. Ίσως αυτός να είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τη συμπρωτεύουσα, που διακόπηκε στα τέλη του Αυγούστου μετά από τέσσερις δεκαετίες.

Άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η ανάγκη να γίνει εντατικότερη προσπάθεια προβολής της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού στα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας (Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey