Συνεδρίαση του Δικτύου Κοινοτήτων, με τους προέδρους της περιφέρειας να αξιολογούν τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους

Κουβέντα για την αποκέντρωση

01/10/2014 - 14:59

Το κορυφαίο ζήτημα της… ατζέντας τους, που δεν είναι άλλο από τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους μέσω της οποίας προσδοκούν να διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο δράσης, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειας του Δήμου, αποτέλεσε θέμα ευρείας συζήτησης για τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, που συμμετείχαν μαζικά στη συνεδρίαση του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου.

Το κορυφαίο ζήτημα της… ατζέντας τους, που δεν είναι άλλο από τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους μέσω της οποίας προσδοκούν να διαμορφώσουν ένα αποτελεσματικότερο πλαίσιο δράσης, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειας του Δήμου, αποτέλεσε θέμα ευρείας συζήτησης για τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, που συμμετείχαν μαζικά στη συνεδρίαση του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου.

Παρών στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής το βράδυ της Δευτέρας, ήταν και ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να απαντήσει άμεσα στους προβληματισμούς των προέδρων και τις απορίες τους σε ό,τι είχε να κάνει με τις νέες αρμοδιότητες που λαμβάνουν από το Δημοτικό Συμβούλιο, εισπράττοντας σε γενικότερο επίπεδο έναν πρώτο ενθουσιασμό, αλλά και μία δεδομένη επιφυλακτικότητα των εκλεγμένων συμβούλων της περιφέρειας του Δήμου.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου προς τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων που τίθεται σε εφαρμογή αυτές τις ημέρες, έχει προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, μία… αναταραχή στους προέδρους των κατά τόπους συμβουλίων, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερωθούν διεξοδικά για το τι ακριβώς αλλάζει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, ώστε να μπορούν να παρέμβουν καταλυτικά προς όφελος των κατοίκων της περιφέρειας του Δήμου.

Ως γνωστόν, η δημοτική αρχή, με την έγκριση πριν από λίγες ημέρες του Δημοτικού Συμβουλίου, προωθεί τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια στους τομείς ανάπτυξης, περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, αλλά και πολιτικής προστασίας.

Μέσω αυτών, τα κατά τόπους συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν άμεσα με αποφάσεις τους σε θέματα καθημερινότητας, όπως για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας ή η μέριμνα και λήψη μέτρων για την προστασία και αναβάθμιση της αισθητικής των οικισμών τους, αλλά και τουριστικού περιεχομένου δράσεις.

Αρμοδιότητες χωρίς πόρους;
Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο ένα σημαντικό κομμάτι, που έχει να κάνει με την εξάλειψη της αναπόφευκτης γραφειοκρατίας που καλούνται να διαχειριστούν στο εξής οι πρόεδροι των κοινοτήτων και πολύ περισσότερο το ερωτηματικό που υπάρχει ως προς την ενίσχυσή τους και με πόρους εκτός από αρμοδιότητες, που χωρίς χρήματα μπορούν και να μείνουν απλά στα χαρτιά…

Και εν πολλοίς, αυτοί ακριβώς οι παραπάνω προβληματισμοί, αλλά και κάποιες άλλες επιμέρους απορίες, τέθηκαν επί τάπητος σε διαλογική συζήτηση στη συνεδρίαση του Δικτύου Κοινοτήτων της Λέσβου, με το δήμαρχο για μία ακόμη φορά να εκφράζει την πεποίθηση πως η πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής του αρχής μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διοίκηση του Δήμου συνολικά και να εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα την καθημερινότητα των προέδρων των κοινοτήτων και κατ’ επέκταση των κατοίκων των κωμοπόλεων και χωριών της περιφέρειας της Λέσβου.

Κατ’ αρχήν ικανοποίηση

Σε μία γενικότερη αποτύπωση, ωστόσο, του κλίματος της συνεδρίασης, οι παριστάμενοι πρόεδροι των κοινοτήτων εκτίμησαν ως θετική εξέλιξη για τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των συμβουλίων τους την πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής Γαληνού, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά προχτές ως «αναγκαία και κορυφαία διαδικασία αποκέντρωσης του Δήμου Λέσβου». Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση στο «Ε» του συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων που συγκάλεσε τη συνεδρίαση αυτή, Προκόπη Συνάνη. «Εμείς εδώ στο Δίκτυο, γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων στις κοινότητές μας. Ξεκινήσαμε από το μηδέν, όταν ουσιαστικά συστάθηκε ο νέος Δήμος Λέσβου, και προσπαθήσαμε βλέποντας πως υπήρχε ζήτημα στη διασύνδεσή μας με την κεντρική διοίκηση, να θέσουμε στο Δίκτυο έναν υποστηρικτικό ρόλο για τα τοπικά συμβούλια και τα προβλήματα των κοινοτήτων. Μπορώ να πω ότι μέσα στην τετραετία σιγά - σιγά αρχίσαμε και κατακτούσαμε πράγματα υπέρ μας και σήμερα με αυτήν τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων που μας αφορά άμεσα, δεν μπορούσαμε να μη συγκαλέσουμε μία τέτοια συνεδρίαση. Θεωρώ ότι η κίνηση αυτή της δημοτικής αρχής είναι στην κατεύθυνση που εμείς προσδοκούμε από το 2011 μέσω του Δικτύου».

 

Προκήρυξη εκλογών

Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δικτύου Κοινοτήτων προκηρύχθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέων προσώπων στη συντονιστική του επιτροπή.

Σύμφωνα με τον κ. Συνάνη, θα διανεμηθούν στο επόμενο διάστημα σχετικές αιτήσεις υποψηφιότητας στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου, οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν από τους ενδιαφερομένους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν στις 19 Οκτωβρίου και εκλέγονται στη συντονιστική επιτροπή συνολικά 15 εκπρόσωποι (τρεις από την Κοινότητα της Μυτιλήνης) από όλες τις δημοτικές ενότητες της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey