Βαγγέλης Αποστόλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αλλαγή τής ΚΑΠ

30/09/2014 - 14:43

Την αλλαγή των όρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες το μεσημέρι ο βουλευτής και συντονιστής για την Αγροτική Ανάπτυξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την αλλαγή των όρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες το μεσημέρι ο βουλευτής και συντονιστής για την Αγροτική Ανάπτυξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως η συμφωνία για την ΚΑΠ δίνει στη χώρα μας λιγότερους πόρους από αυτούς που δικαιούνταν με βάση τα μακροοικονομικά της μεγέθη. Κι αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της ΚΑΠ.

Πέραν τούτου, θεωρεί πως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στην κτηνοτροφία και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα.

Κεντρικό στοιχείο στο σχεδιασμό τού ΣΥΡΙΖΑ για τον πρωτογενή τομέα είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων μας μέσα από τη μεταποίησή τους.

Εκτίμηση του κόμματος είναι πως με τον τρόπο αυτό, τα προϊόντα της χώρας μας θα γίνουν ανταγωνιστικά κι έτσι θα μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη των αγορών.

Το δεύτερο κεντρικό στοιχείο στην αγροτική πολιτική τού ΣΥΡΙΖA είναι η κάλυψη των αγροτοδιατροφικών αναγκών της χώρας από την εγχώρια παραγωγή. Σήμερα η εγχώρια παραγωγή μας έχει ένα μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων, που ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η κτηνοτροφία που σήμερα καλύπτει μόλις το 28% της πρωτογενούς παραγωγής, όταν η φυτική παραγωγή καλύπτει το 72%.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, πέρα από τις αλλαγές στην αγροτική πολιτική, είναι αναγκαίο να καταργηθούν τα μνημόνια, να διευθετηθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος και να δοθούν πόροι για να χρηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Βοσκοτόπια
Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα με την έλλειψη επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως μπορεί να πείσει τις κοινοτικές αρχές να επανεξετάσουν το θέμα για τη χώρα μας, έτσι ώστε να μη χάσουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις τους.

Ο κ. Αποστόλου, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, επεσήμανε πως σε μεγάλο βαθμό οι χώρες της βόρειας Ευρώπης δε θέλουν να δεχθούν τις ελληνικές θέσεις, διότι αν αναπτυχθεί η κτηνοτροφία της χώρας μας, θα μειωθούν οι εισαγωγές ζωικών προϊόντων από τις ίδιες.

Η μείωση του κόστους της ενέργειας είναι από τις κύριες προτεραιότητες που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα εκτιμάται πως το 65% του κόστους στη φυτική παραγωγή προέρχεται από την ενέργεια. Γι’ αυτό θέση του κόμματος είναι να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου στα 0,75 ευρώ το λίτρο, από 1,25 ευρώ που είναι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της πρωτογενούς παραγωγής για το ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της επανασύστασης της ΑΤΕ. Παράλληλα σχεδιάζει την έκδοση πιστωτικής κάρτας η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες. Με την κάρτα αυτή θα μπορούν να καλύπτουν το κόστος των προμηθειών τους χωρίς να χρησιμοποιούν ρευστό και χωρίς να πληρώνουν τόκο.

Η πίστωση που θα τους δίνεται, θα είναι ανάλογη του ύψους των επιδοτήσεων που δικαιούνται.
Παράλληλα, θα υπάρξει παρέμβαση στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, ώστε να μειωθούν οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή.

Δεν μπορεί ο παραγωγός του καλαμποκιού να πουλάει το προϊόν στα 0,17 ευρώ το κιλό και ο κτηνοτρόφος να το αγοράζει μερικούς μήνες αργότερα στα 0,35 ευρώ το κιλό. Επιπρόσθετα, ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως στόχος της αγροτικής πολιτικής του κόμματος είναι να ενισχυθεί η παραγωγή ζωοτροφών ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές. Σήμερα η χώρα μας δαπανά 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για την εισαγωγή σόγιας.

Αλλάζει ο νόμος για τους συνεταιρισμούς
Την επανεξέταση του νόμου Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς ανακοίνωσε ο κ. Αποστόλου, ωστόσο απέφυγε να πει ποιες διατάξεις του νόμου θα αλλάξουν.

Υπογράμμισε ότι οι συνεταιρισμοί είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και πιστεύει πως πρέπει να έχουν διττή υπόσταση, από τη μια πλευρά είναι ο κοινωνικός τους χαρακτήρας και από την άλλη ο επιχειρηματικός.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολύ σημαντικό ζήτημα να λειτουργούν στη χώρα υγιείς, μεγάλες και παραγωγικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, είπε πως στόχος του κόμματος είναι να δημιουργηθεί τράπεζα γης, η οποία θα αξιοποιήσει τη σχολάζουσα και χέρσα δημόσια γη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το ίδιο να γίνει με τη χέρσα ιδιωτική γη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey