Άγριος καβγάς στη ΔΕΥΑΛ!

24/09/2014 - 14:46

Σε… καβγά του απερχόμενου προέδρου τής ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτου, με το νέο -από χθες το πρωί-, Δημήτρη Ακριώτη, εξελίχθηκε η προγραμματισμένη απολογιστικού χαρακτήρα συνέντευξη Τύπου του πρώτου.

Σε… καβγά του απερχόμενου προέδρου τής ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτου, με το νέο -από χθες το πρωί-, Δημήτρη Ακριώτη, εξελίχθηκε η προγραμματισμένη απολογιστικού χαρακτήρα συνέντευξη Τύπου του πρώτου.

Βλέποντας τον κ. Μαρινάτο να έχει πάρει θέση στο γραφείο του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ για να δώσει συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους τον τοπικών Μέσων, ο κ. Ακριώτης ζήτησε τη ματαίωσή της, με το αιτιολογικό πως ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει πλέον καμμία δικαιοδοσία να παρευρίσκεται στο χώρο, από τη στιγμή που ανέβηκε και στο «Διαύγεια» η επίσημη απόφαση ανάληψης των καθηκόντων του.

Το… αδιέξοδο που προκλήθηκε από την άρνηση του νέου προέδρου να φιλοξενηθεί η συνέντευξη του προκατόχου του εντός των γραφείων τής ΔΕΥΑΛ, λύθηκε τελικά μετά από περίπου μισή ώρα… διαβουλεύσεων, και προσέφερε στους πολίτες όχι μία, αλλά τελικά δύο συνεντεύξεις, αφού ο νέος πρόεδρος θέλησε να «απαντήσει» στα όσα υποστήριξε νωρίτερα ο προκάτοχός του, με επίκεντρο -όπως απεδείχθη- της όλης διένεξής τους το θέμα των οριζόντιων περικοπών των εργαζομένων.

Ο Σωτήρης Μαρινάτος δεν έκρυψε την έκπληξή του για την παρουσία σύσσωμου του νέου Δ.Σ. της Επιχείρησης στο γραφείο του προέδρου, αγνοώντας ενδεχομένως πως νωρίτερα η απόφαση ανάληψης καθηκόντων της νέας διοίκησης είχε αναρτηθεί με κάθε επισημότητα στο «Διαύγεια».

Έτσι, η προγραμματισμένη συνέντευξή του τινάχτηκε στον αέρα όταν ο Δημήτρης Ακριώτης τού επεσήμανε πως δεν έχει καμμία δικαιοδοσία πλέον να χρησιμοποιεί το χώρο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δώσει και συνέντευξη Τύπου.

Ήταν τέτοια δε η επιμονή του κ. Ακριώτη, που έφερε σε μεγάλη αμηχανία, τόσο τον ίδιο τον απερχόμενο πρόεδρο, όσο και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που είχαν προσκληθεί να παρευρίσκονται.

Αφού δε διαφαινόταν διάθεση να επιτραπεί η συνέντευξη του κ. Μαρινάτου, προς στιγμήν ο ίδιος ενημέρωσε ότι θα την ανέβαλλε, αφού η εναλλακτική λύση που του έδωσε η νέα διοίκηση, ήταν είτε να πραγματοποιήσει τη συνέντευξή του σε κοινόχρηστο χώρο των γραφείων τής ΔΕΥΑΛ, είτε να την πραγματοποιήσει παρουσία σύσσωμου του νέου Δ.Σ. στο γραφείο του προέδρου.

Μετά από... διαβουλεύσεις τριών περίπου τετάρτων της ώρας, ο κ. Μαρινάτος δέχθηκε να δώσει τη συνέντευξη παρουσία τόσο του νέου αντιπροέδρου, Γιάννη Αμπουλού, και των μελών τής ΔΕΥΑΛ Κώστα Κατσαρού, Θεόδωρου Στεργίου και Βασίλη Μαμώλη, όσο φυσικά και του προέδρου, Δημήτρη Ακριώτη, πραγματοποιώντας ενώπιον και του προέδρου των Εργαζομένων τής ΔΕΥΑΛ, Νίκου Ιππειώτη, τον απολογισμό των τρεισήμισι χρόνων θητείας του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου.

«Θετικοί οι ισολογισμοί μας»
Ο κ. Μαρινάτος στη συνέντευξή του τόνισε πως η δική του διοίκηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει έργο από την Επιχείρηση μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και κυρίως να επιτευχθεί η διατήρηση της ΔΕΥΑΛ.

Η οποία διατήρησή της, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιτυγχανόταν μόνο εάν καταγράφονταν θετικοί ισολογισμοί. «Τα οικονομικά έτη 2011 και 2013 πετύχαμε θετικούς ισολογισμούς και οριακά το 2012 είχαμε αρνητικό. Μία εταιρεία, μία επιχείρηση, μόνο με θετικούς ισολογισμούς κερδίζει την επιβίωσή της, μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο εμείς καλούμασταν να πάρουμε αποφάσεις και για την επέκτασή της σε επίπεδο Λέσβου.

Στην προσπάθειά μας αυτή, σε απόλυτη πρωτοτυπία, είδαμε ένα Σύλλογο Εργαζομένων που ήθελε να διαλυθεί η ΔΕΥΑΛ. Και είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αποφάσεις για περικοπές τους, που το κράτος από τη μία μάς έλεγε να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους και από την άλλη δικαίωνε τους αγωγές των εργαζομένων».

«Με εκβίασε»
Ο κ. Μαρινάτος, ωστόσο, στη συνέχεια μίλησε πιο διεξοδικά για το θέμα των δικών του ενεργειών και των περικοπών των εργαζομένων, που ως γνωστόν τα δικαστήρια τους δικαίωσαν με ένα ποσό που αγγίζει το 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά και για τον περίφημο συμβιβασμό που εξασφάλισε με τους ίδιους για την καταβολή άμεσα των 382.000 ευρώ σε μηνιαίες δόσεις, ο οποίος όμως δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ. Μαρινάτος στο σημείο αυτό υποστήριξε πως εξ αιτίας αυτού, ήταν αναγκαιότητα η κατάθεση της εγγυοδοσίας από τη ΔΕΥΑΛ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 638.000 ευρώ, για την εξασφάλιση των εργαζομένων, λέγοντας πως για την ενέργειά του αυτή νωρίτερα είχε εκβιαστεί από το νυν πρόεδρο, κ. Ακριώτη, που δεν ήθελε να κατατεθούν τα χρήματα αυτά!

Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, καυτηρίασε και τη δημόσια τοποθέτηση του νέου δημάρχου, που ζητούσε από πριν την ανάληψη των καθηκόντων του την παραίτηση του ίδιου από τη θέση του προέδρου, διερωτώμενος το πώς θα λειτουργούσε η Επιχείρηση αν έκανε κάτι τέτοιο…

«Οι κ.κ. Γαληνός και Ακριώτης είχαν την αγωνία να μην κατατεθούν τα λεφτά και το βάρος της ευθύνης αυτής της ενέργειας έπειτα να βαραίνει μόνο τον πρόεδρο…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντεπίθεση Ακριώτη…
Λίγη ώρα αργότερα, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Δημήτρης Ακριώτης, αφού ζήτησε την απομάκρυνση του προκατόχου του από την αίθουσα, πέρασε στην αντεπίθεση, σχολιάζοντας πως άκουσε προηγουμένως «τη γνωστή μιζέρια των παλαιοκαθεστωτικών πολιτικών και έναν προσωπικό απολογισμό του κ. Μαρινάτου.

Εμείς δε θα λειτουργήσουμε έτσι, έχουμε άλλη δράση και θεωρούμε ότι η ΔΕΥΑΛ δεν είναι η εταιρεία των θετικών ισολογισμών, αλλά μία επιχείρηση που προσφέρει το πιο απαραίτητο κοινωνικό αγαθό στον κόσμο».

Παράλληλα ο κ. Ακριώτης αναγνώρισε αμέλειες της προηγούμενης διοίκησης, ψέγοντάς τη συνολικά για τις ενέργειές της στο θέμα των εργαζομένων. «Δε μεταρρύθμισε τη δικαστική απόφαση ο πρώην πρόεδρος τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είχαν συμφωνήσει να πληρωθούν σε δόσεις, και μας άφησε πλέον με όλη τη γραφειοκρατία για να πάρουμε πίσω την εγγυοδοσία… Αυτές είναι αεροβατικές κινήσεις…».

Από τα βέλη του δεν ξέφυγαν ούτε οι γενικότεροι χειρισμοί της απερχόμενης διοίκησης, που σύμφωνα με τον κ. Ακριώτη στέρησαν το νερό από πολλούς οικισμούς μέχρι και ΄15 ημέρες.

Αναφέροντας πως για τον ίδιο η ΔΕΥΑΛ είναι οι εργαζόμενοί της και η διοίκησή της, ο κ. Ακριώτης τόνισε πως έχει στο πλευρό του τους εργαζομένους, δεσμευόμενος ότι θα εργαστεί στην κατεύθυνση αποτροπής της πώλησης της υπηρεσίας παροχής νερού σε ιδιώτες, που παρατηρείται εν γένει στην Ευρώπη.

Παράλληλα υποστήριξε πως ο ίδιος, αλλά και όλο το διοικητικό του συμβούλιο, έχει και την εμπειρία και τη διάθεση να προσφέρει, σε αντίθεση με την προηγούμενη διοίκηση, που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν έχει ιδέα «ούτε πόσα αντλιοστάσια έχει η ΔΕΥΑΛ, ούτε πόσοι είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί»…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey