Πέρασε κατά πλειοψηφία η μεταφορά μέρους των αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου, στα συμβούλια δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων

Απόφαση αποκέντρωσης!

24/09/2014 - 14:33

Οι προβληματισμοί, τα επιχειρήματα και οι πρώτες ουσιαστικές απορίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διοίκηση και λειτουργία του Δήμου Λέσβου η επιχειρούμενη από τη δημοτική αρχή Γαληνού «αποκέντρωση» του Δήμου, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας.

Οι προβληματισμοί, τα επιχειρήματα και οι πρώτες ουσιαστικές απορίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διοίκηση και λειτουργία του Δήμου Λέσβου η επιχειρούμενη από τη δημοτική αρχή Γαληνού «αποκέντρωση» του Δήμου, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας.

Παρουσία δεκάδων προέδρων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, που ήταν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι του ζητήματος, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μεταφορά μέρους των αρμοδιοτήτων του στα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, καταγράφοντας στη συνεδρίασή του με αφορμή αυτό και τους πρώτους «διαξιφισμούς» μεταξύ αντιπολίτευσης και δημοτικής αρχής.

Στη βασική διαρθρωτική τομή που επιχειρεί η δημοτική αρχή μέσω αυτής της διαδικασίας για τη διοίκηση του Δήμου, καταγράφηκε με επιχειρήματα ο προβληματισμός της αντιπολίτευσης για το κατά πόσο θα έχει ουσία η ενίσχυση με αρμοδιότητες των «περιφερειακών» ουσιαστικά κοινοτήτων, χωρίς να υπάρχει κυρίως συγκεκριμένη πρόβλεψη και για την ενίσχυσή τους με τους ανάλογους πόρους…

Η βασική προεκλογική δέσμευση της παράταξης του Σπύρου Γαληνού ήταν η προσδοκώμενη αποκέντρωση των εξουσιών της δημοτικής αρχής, για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες όλων των χωριών και των απομακρυσμένων από τη Μυτιλήνη οικισμών.

«Κορυφαία διαδικασία αποκέντρωσης»
Τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος Λέσβου, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός που εισηγήθηκαν τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων προς τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, χαρακτήρισαν ως «κορυφαία διαδικασία» της δημοτικής αρχής την επιχείρηση αυτή, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, στην κατεύθυνση διατήρησης ζωντανών των χωριών, αλλά και της άμεσης αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων των περιφερειακών οικισμών.

Ειδικότερα, οι ενισχυμένες αρμοδιότητες που επιχειρεί να δώσει η δημοτική αρχή για την αναβάθμιση του ρόλου των κατά τόπους συμβουλίων, αφορούν στους τομείς ανάπτυξης, περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και πολιτικής προστασίας.

Επί της ουσίας, δίνεται η δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών από τα κατά τόπους συμβούλια για θέματα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη και απευθείας εισηγήσεων στα αρμόδια όργανα, καθώς και σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των δημοτικών καλλιεργητικών εκτάσεων.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται πως η δημοτική αρχή δίνει τη δυνατότητα στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια να λαμβάνουν αποφάσεις που θα αφορούν από τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, μέχρι και την… ονομασία οδών και πλατειών, καθώς και άμεση συμμετοχή τους στο γενικότερο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, με εισηγήσεις που θα αφορούν στις δικές τους περιοχές ευθύνης.

Τα ανοιχτά μέτωπα και τα προβλήματα…
Η πρωτοβουλία αυτή της νέας δημοτικής αρχής, βέβαια, δεν παύει να έχει αρκετά «ανοιχτά» μέτωπα που χρήζουν διερεύνησης, με τη μείζονα αντιπολίτευση να τη θεωρεί στη διάρκεια της συνεδρίασης ως ουσιαστικά ανέφικτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό, αλλά ούτε ο εξοπλισμός, πολύ περισσότερο η γραμματειακή υποστήριξη στα συμβούλια των τοπικών και δημοτικών ενοτήτων, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτές τις επιπλέον αρμοδιότητες. Χαρακτηριστική επ’ αυτού, εξ άλλου, ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτος Συνδυασμός», Στρατή Κυρατζή, ο οποίος απευθυνόμενος προς το δήμαρχο είπε: «Όσες αρμοδιότητες και να δώσετε, δεν έχετε καταλάβει ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό».

Ακόμα πιο καυστική, όμως, ήταν η τοποθέτηση του Στρατή Καραγεωργίου της ίδιας παράταξης, που χαρακτήρισε τη δημοτική αρχή Γαληνού «ως δημοτική αρχή των εφημερίδων και των εντυπώσεων», θεωρώντας και εκείνος με τη σειρά του ως ανέφικτη την όλη αυτή προσπάθεια.

Ακούστηκαν, ωστόσο, και τοποθετήσεις που έθεταν την πρωτοβουλία αυτή σε μία πιο ρεαλιστή βάση προσέγγισης. Δηλαδή, σχετικά με το κατά πόσο θα έχουν ουσιαστικά άμεσα εκτελεστό ρόλο τα τοπικά συμβούλια με τις διευρυμένες αρμοδιότητες και όχι απλά γνωμοδοτικό, αλλά και το κατά πόσο οι ενέργειες των συμβουλίων αυτών θα εντάσσονται σε ένα γενικό σχεδιασμό -όπως παρατήρησε ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», Νίκος Κουρτζής- και δε θα είναι αποσπασματικές.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο κ. Κουρτζής πρότεινε να δημιουργηθεί μία επιτροπή στο Δήμο, ενδεχομένως από όλες τις παρατάξεις, η οποία θα επεξεργάζεται τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων και θα λειτουργεί επί της ουσίας συμβουλευτικά. Θετικά υποδέχτηκε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων που επιχειρεί η δημοτική αρχή, η παράταξη «Άλλος Δρόμος» του Στρατή Γεωργούλα, με τον ίδιο να τη χαρακτηρίζει ως «ένα πρώτο βήμα», αναγνωρίζοντας πως μία ανάλογη παρέμβαση υπήρχε και στο δικό του προεκλογικό πρόγραμμα, εκφράζοντας ωστόσο και αυτός την αναγκαιότητα ενίσχυσης των συμβουλίων με προσωπικό, για να μπορούν να έχουν πραγματικό ρόλο και να λειτουργήσουν με τον τρόπο που φαντάζεται η δημοτική αρχή.

Αντίθετα, ως «αναδίπλωση του “Καλλικράτη”» χαρακτήρισε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μέσω της επικεφαλής της, Νίκης Τσιριγώτη, παρατηρώντας ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Μάλιστα στην παρατήρηση αυτή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναρωτήθηκε στο πότε και πώς θα καταβάλλεται η πάγια προκαταβολή στα τοπικά συμβούλια.

Και δικός τους προϋπολογισμός
Στα αξιοσημείωτα των όσων συζητήθηκαν σχετικά με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, θα πρέπει να καταγραφεί πως πρόθεση της δημοτικής αρχής, προϊόντος του χρόνου, είναι να δοθούν κι άλλες αρμοδιότητες στα συμβούλια των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και διευκρινιστικά ότι το κάθε τοπικό και δημοτικό συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να συντάσσει το δικό του προϋπολογισμό. Ο προϋπολογισμός αυτός, όμως, δε θα μπορεί να είναι κάτω υπό τη δική του διαχείριση, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα απευθείας πληρωμών από το κάθε κατά τόπο συμβούλιο.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και πολλοί πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν λεπτομερώς τι ακριβώς αλλάζει με το νέο εύρος των αρμοδιοτήτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey