27 - 28 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Σχολείο σπόρων

23/09/2014 - 15:48

Το δίκτυο για την οικολογική γεωργία και τη βιοποικιλότητα «Αιγιλόπας» διοργανώνει το Σαββατοκύριακο σχολείο σπόρων στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγ. Παρασκευή.

Το δίκτυο για την οικολογική γεωργία και τη βιοποικιλότητα «Αιγιλόπας» διοργανώνει το Σαββατοκύριακο σχολείο σπόρων στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγ. Παρασκευή.

Πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στην Έδεσσα και σκοπός του είναι να βελτιώσει την ικανότητα των γεωργών να διαχειρίζονται την αγροβιοποικιλότητα μέσω της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής εμπειριών.

Επίσης στοχεύει στο να ενδυναμώσει την τοπική παραγωγή σπόρου, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια τόσο του σπόρου όσο και της τροφής σε επίπεδο αυτοσυντηρούμενης κοινότητας, και επιπλέον να αναγνωριστεί ως πιθανή πηγή εσόδων για τους γεωργούς η παραγωγή προϊόντων που βασίζονται στην τοπική γνώση και τους φυτογενετικούς πόρους.

Το Σάββατο θα αναπτυχθούν τα θέματα: α) «Γενετική διάβρωση - Ο γεωργικός γενετικός πλούτος της Λέσβου», από τη γεωπόνο MSc, PhD Κατερίνα Δούμα, β) «Παραδοσιακή γνώση διαχείρισης του σπόρου. Χρήσιμες πηγές και στοιχεία - Ποικιλίες πληθυσμοί - Ντόπιες ποικιλίες - Υβρίδια, γενετική μοριακή τροποποίηση», από το γεωπόνο MSc, PhD Κώστα Κουτή, γ) «Τεχνικές παραγωγής σπόρων κηπευτικών - Ο ρόλος των τραπεζών σπόρων στη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών», από τη βιολόγο MSc, Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), Αδαμαντία Κοκκινάκη, δ) «Ποικιλίες για οικολογική γεωργία - Οργανική βελτίωση (σιτηρά - όσπρια - δενδρώδη)», από το γεωπόνο MSc, PhD Κώστα Κουτή.

Την Κυριακή θα αναπτυχθούν τα θέματα: α) «Οικολογία εδάφους» από τη γεωπόνο MSc Ραλλού Τσίγγου, β) «Οικολογική γεωργία και βιοποικιλότητα, φυτοπροστασία - αποθήκευση - συντήρηση σπόρων», από τη γεωπόνο MSc Μαίρη Ναθαναηλίδου, γ) «Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους και τη βιοποικιλότητα - Επιπτώσεις στη γεωργία και στη διατροφική ασφάλεια», από τους Κώστα Κουτή και Ραλλού Τσίγγου, δ) «Συγκριτικά πλεονεκτήματα παραδοσιακών προϊόντων οικολογικής γεωργίας - Δίκτυο παραγωγών “Αιγιλόπας”» από τη γεωπόνο MSc Μαίρη Ναθαναηλίδου, ε) Αξιοποίηση φυτογενετικού πλούτου της Λέσβου - Ανάγκη δημιουργίας κοινοτικής τράπεζας σπόρων και τοπικών συστημάτων τροφίμων στη Λέσβο», από τη γεωπόνο MSc Ραλλού Τσίγγου, στ) «Η εμπειρία καλλιέργειας τοπικών ποικιλιών ενός αγρότη», από το βιοκαλλιεργητή Γιώργο Δούμο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey