Εντάσσονται όλοι οι επιλαχόντες στους Νέους Αγρότες

23/09/2014 - 15:45

Όπως είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες εντάσσονται στο Πρόγραμμα και θα λάβουν τη σχετική εφάπαξ χρηματοδότηση, που φτάνει τα 20.000 ευρώ.

Όπως είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Αύγουστο, όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες εντάσσονται στο Πρόγραμμα και θα λάβουν τη σχετική εφάπαξ χρηματοδότηση, που φτάνει τα 20.000 ευρώ.

Η οριστική διευθέτηση του θέματος επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Καρασμάνης, αναφέρει πως οι πρώτες πληρωμές θα καλύπτουν το 70% της συνολικής ενίσχυσης (πριμ πρώτης εγκατάστασης) και ήδη έχει δοθεί εντολή του υπουργού για να προχωρήσουν ταχύτατα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των ποσών που δικαιούται ο κάθε παραγωγός.

Στόχος του Υπουργείου είναι να αποδοθεί το 70% τού πριμ πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 136 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2014.

Οι δύο επόμενες δόσεις (15% εκάστη) θα καταβληθούν μέσα στην πενταετία, όπως άλλωστε προβλέπει και η κοινοτική νομοθεσία. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η τήρηση όλων των δεσμεύσεων του Προγράμματος από τους δικαιούχους.
Το νέο Πρόγραμμα είναι το πρώτο που υλοποιείται μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, καθώς η τελευταία προκήρυξη για νέους αγρότες είχε εκδοθεί προ τετραετίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, δήλωσε: «Οι νέοι παραγωγοί είναι το μέλλον και η ελπίδα για την ελληνική γεωργία και η συμμετοχή τους στον πρωτογενή τομέα μέσα από το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, συμβάλλει καθοριστικά στο ζωντάνεμα της υπαίθρου, ενισχύει τη ρευστότητα σε διαπεριφερειακό επίπεδο και δυναμώνει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας.

Με τους νέους αγρότες είμαστε συνοδοιπόροι στο δρόμο που έχουμε χαράξει προκειμένου να καταστήσουμε την ελληνική πρωτογενή παραγωγή μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας μας. Αυτό φαίνεται άλλωστε με τις αποφάσεις μας στον εθνικό φάκελο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπου οι νέοι αγρότες θα έχουν 25% αύξηση της αξίας των δικαιωμάτων τους για μια πενταετία, καθώς και σειρά από μέτρα και εργαλεία που θα τους διευκολύνουν στην παραγωγική τους διαδικασία».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφέροντας πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανταποκρίθηκε στην πρόταση για ένταξη όλων των υποψηφίων που πληρούσαν τις προδιαγραφές για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

«Ειδικά στο Βόρειο Αιγαίο και στη Λέσβο, οι δικαιούχοι είναι πάρα πολλοί και αυτό είναι αρκετά σημαντικό για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας.

Θέλω να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκβαση του ζητήματος, που δίνει και τέλος στην αγωνία πολλών νέων υποψηφίων, με τον καλύτερο τρόπο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Τις προηγούμενες ημέρες, να θυμίσουμε, ο βουλευτής τής Ν.Δ. Παύλος Βογιατζής είχε καταθέσει στη Βουλή δύο ερωτήσεις με τις οποίες ζητούσε να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλοι οι επιλαχόντες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey