Ο ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό:

«Επικοινωνιακή φιέστα η επίσκεψη Μάλμστρομ»

23/09/2014 - 14:19

Στη συνεχώς οξυνόμενη ένταση των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αποδίδει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που καταφθάνουν στην περιοχή μας, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακή φιέστα» αναφερόμενη στην άφιξη της επιτρόπου τής Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία «δεν μπόρεσε να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα».

Στη συνεχώς οξυνόμενη ένταση των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αποδίδει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που καταφθάνουν στην περιοχή μας, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακή φιέστα» αναφερόμενη στην άφιξη της επιτρόπου τής Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία «δεν μπόρεσε να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα».

Ακολούθησε για το ΣΥΡΙΖΑ «η απρέπεια του αρμόδιου υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη απέναντι στο Δήμο Λέσβου και τους εθελοντές τού ΠΙΚΠΑ, που έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει καταληψίες αυτούς που προσπαθούν με χίλιες δυο δυσκολίες να κρατήσουν ψηλά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις αρχές του ελληνικού πολιτισμού».

Η Ν.Ε. τού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ζητά ο Δήμος Λέσβου, σε συνεννόηση με τους εθελοντές, να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να συνεχιστεί η ανθρώπινη αντιμετώπιση αυτών που φτάνουν στη Λέσβο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι απαιτείται η διεθνής συνεργασία στη βάση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και συγκεκριμένα «η δημιουργία διαύλων εισόδου για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία και το Ιράκ, η κατάργηση των κέντρων κράτησης και η αντικατάστασή τους από ανοικτά κέντρα υποδοχής με υπηρεσίες καταγραφής, διαμονής και παροχής υπηρεσιών υγείας και όχι στρατοπέδων συγκέντρωσης όπως σχεδιάζουν στη Μόρια, η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με πόρους και προσωπικό και μια διαδικασία νομικής τακτοποίησης των μεταναστών που έχουν σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα».

Παράλληλα απαιτείται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η ριζική τροποποίηση του κανονισμού “Δουβλίνο ΙΙΙ” και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των μεταναστών που εισέρχονται, μεταξύ όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Το Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο

Το Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι τη νύχτα της 18ης προς τη 19η Σεπτεμβρίου «έγινε μεταγωγή μεταναστών και προσφύγων με πολεμικό πλοίο από το λιμάνι της Μυτιλήνης, προς άγνωστη κατεύθυνση». Όπως ενημέρωσε υπάλληλος του Αρχών τα μέλη του Παρατηρητηρίου που παρευρέθηκαν στο χώρο του λιμανιού, «η μεταγωγή είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς εφόσον οι χώροι τού ΠΙΚΠΑ και της Μόριας είναι υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα οι αφιχθέντες να περιφέρονται».
Οι Αρχές, λέει η αντιρατσιστική ομάδα του Πανεπιστημίου, «επικαλούνται ένα πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει τεχνητά, μέσα από τη λογική και την πρακτική της φυλάκισης που επιβλήθηκε με την ίδρυση του Κέντρου Κράτησης στη Μόρια. Το ΠΙΚΠΑ οδηγείται σε αδιέξοδο με τη συστηματική συσσώρευση ανθρώπων, η χωρητικότητά του υπερκαλύπτεται και οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν.
Η λύση δεν είναι η μεταγωγή των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα κράτησης, αλλά η απελευθέρωση και η αξιοπρεπής αντιμετώπισή τους ως ανθρώπων που ζητούν και χρειάζονται προστασία».
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «το ΠΙΚΠΑ έχει αποδείξει ότι ένα ανοικτό κέντρο υποδοχής είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση και συνεργασία των τοπικών και ιδιαίτερα των δημοτικών αρχών. Τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την κράτηση και τις μεταγωγές, μπορούν να διατεθούν στην αξιοπρεπή μεταχείριση των ανθρώπων που ζητούν προστασία.
Αυτό αποτελεί συνθήκη αξιοπρέπειας για το ίδιο το νησί της Λέσβου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey