Νέα παράταση στην αγωνία

23/09/2014 - 14:09

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το θέμα της αντικατάστασης της Χριστιάνας Καλογήρου για την παράταξη της πλειοψηφίας, «Εμείς, για το Αιγαίο», στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου.

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το θέμα της αντικατάστασης της Χριστιάνας Καλογήρου για την παράταξη της πλειοψηφίας, «Εμείς, για το Αιγαίο», στο Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου.

Όπως είχαμε επισημάνει από τις αρχές του μήνα, τα μέλη της παράταξης καλούνται να αναδείξουν αντικαταστάτη της κ. Καλογήρου χωρίς να γνωρίζουν αν το πρόσωπο που θα εκλέξουν, θα παραμείνει στη θέση αυτή για 10 ημέρες ή για πέντε χρόνια. Κι αυτό, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του αιτήματος αναίρεσης της κ. Καλογήρου.

Η εκκρεμότητα αυτή δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση των υποθέσεων της Περιφέρειας, αλλά και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εντάσεις στο εσωτερικό της παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με πολλούς περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, και τον αντιπεριφερειάρχη Λέσβου που εκτελεί χρέη περιφερειάρχη, Στρατή Κύτελη.

Όλοι επέλεξαν να μην απαντήσουν στις κλήσεις μας, ενώ εξαίρεση αποτέλεσε ο έχων τις περισσότερες ψήφους περιφερειακός σύμβουλος, Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Στο κάλεσμα για την προχθεσινή συνέλευση της παράταξης ανταποκρίθηκαν μόνο τα μέλη που κατοικούν στη Λέσβο.

Το αποτέλεσμα ήταν να διαπιστωθεί για ακόμη μια φορά η έλλειψη απαρτίας και η διαδικασία να λήξει χωρίς να ληφθεί απόφαση. Χθες το μεσημέρι, ο πλειονοψηφήσας σύμβουλος της παράταξης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, που εκ του νόμου είναι αρμόδιος να κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης της κ. Καλογήρου, μας έλεγε πως σήμερα Τρίτη θα στείλει το φάκελο με το πρακτικό της συνέλευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ).

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας τής ΑΔΑ, Σπύρος Σπυρίδων, θα έχει στη διάθεσή του πέντε ημέρες για να κρίνει τη νομιμότητα των ενεργειών και να προχωρήσει στην έκδοση διοικητικής πράξης με την οποία θα αναδεικνύει τον επικεφαλής της παράταξης, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από τον κ. Βαλσαμίδη.

Σύμφωνα με το Νόμο «Καλλικράτης», άρθρο 162, αν μετά τη δεύτερη συνέλευση της παράταξης δεν εκλεγεί επικεφαλής-περιφερειάρχης ή η συνεδρίαση ματαιωθεί επειδή δεν υπήρξε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγεται απευθείας ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Η απόφαση για την εκλογή του περιφερειάρχη υποβάλλεται μέσα σε δύο ημέρες στον οικείο ελεγκτή νομιμότητας.

Στην περίπτωσή μας, είναι ο γενικός γραμματέας τής ΑΔΑ, ο οποίος θα πρέπει σε πέντε ημέρες, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από προσφυγή δημότη της περιοχής, να ελέγξει τη νομιμότητα της διαδικασίας και να εκδώσει απόφαση μέσα σε πέντε ημέρες το αργότερο αφότου έλαβε το σχετικό φάκελο.

Αν ο γενικός γραμματέας τής ΑΔΑ ακυρώσει τη διαδικασία, οι σύμβουλοι συνέρχονται και πάλι για να εκλέξουν περιφερειάρχη την πρώτη Κυριακή μετά την πάροδο τριών ημερών από την παρέλευση της ακυρωτικής απόφασης στην Περιφέρεια, και τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Τι γίνεται…
Μέχρι σήμερα, η τακτική που ακολουθείται, είναι να εξαντλούνται όλες οι προθεσμίες που παρέχει ο νόμος. Προφανής στόχος αυτής της τακτικής είναι να αξιοποιούνται στο έπακρο όλα τα περιθώρια ώστε η απόφαση για την ανάδειξη του αντικαταστάτη να ληφθεί αφού θα έχει εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Κατά την άποψη του κ. Βασλαμίδη, αυτήν τη διάθεση εκφράζει και η μη προσέλευση στις συνελεύσεις των συμβούλων που προέρχονται από τα άλλα νησιά, πέρα απ’ το ότι τα υπαρκτά συγκοινωνιακά προβλήματα κάνουν δύσκολη τη μετάβασή τους στη Λέσβο.

Αν ο γενικός γραμματέας τής ΑΔΑ, Σπύρος Σπυρίδων, εξαντλήσει την προθεσμία των πέντε ημερών, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει εκδοθεί μέχρι τότε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί έως την Παρασκευή. Στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης της κ. Καλογήρου, η διαδικασία ορισμού αντικαταστάτη θα διακοπεί.

Εάν δε γίνει δεκτή η αίτηση, θα υπάρχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο με πολιτική διαβούλευση για να αποφευχθεί ο ορισμός ex officio περιφερειάρχη, δηλαδή να κληθεί ξανά η πλειοψηφία να εκλέξει επικεφαλής, γνωρίζοντας πλέον ότι υπάρχει οριστική απόφαση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey