Η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο

Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα

19/09/2014 - 22:48

«Έχουν δείξει οι ελιές» λένε οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου όταν ο καρπός στα δέντρα έχει μεγαλώσει σε τέτοιο βαθμό, που είναι εμφανής από μεγάλη απόσταση. Αυτό συνέβη και φέτος στα χωράφια του νησιού που έχουν ελιές.

«Έχουν δείξει οι ελιές» λένε οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου όταν ο καρπός στα δέντρα έχει μεγαλώσει σε τέτοιο βαθμό, που είναι εμφανής από μεγάλη απόσταση. Αυτό συνέβη και φέτος στα χωράφια του νησιού που έχουν ελιές.

Από τα τέλη του Αυγούστου, πράγματα ασυνήθιστο, ο καρπός είχε μεγαλώσει σε αρκετά και ήταν πλέον εμφανέστατο ποια χωράφια έχουν καρπό και ποια δεν έχουν.

Οι εκτιμήσεις των ελαιοπαραγωγών και των εμπόρων ελαιολάδου ανεβάζουν τη φετινή παραγωγή στους 10 με 13 χιλ. τόνους.

Κρίσιμο ζήτημα για το επόμενο διάστημα είναι να πέσουν δυο - τρεις καλές βροχές στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Λέσβου. Καλό είναι οι βροχές αυτές να έρθουν έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, ώστε να προλάβουν τα λιόδεντρα να τις αξιοποιήσουν.

Οι 13.000 τόνοι ελαιολάδου είναι μια ικανοποιητική παραγωγή για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη Λέσβο τα τελευταία 10 χρόνια, όπου ο μέσος όρος της παραγωγής δεν ξεπερνάει τους 10 χιλ. τόνους.

Όμως είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο παραγωγής της δεκαετίας τού 1990, που ήταν 20.000 τόνοι ετησίως. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παραγωγή ελαιολάδου τις καλές χρονιές ξεπερνούσε τους 30.000 τόνους κι η εξαγωγή του από τη Λέσβο γινόταν με πλοία μεταφοράς ελαιολάδου που είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο και τρεις χιλιάδες τόνους σε κάθε ταξίδι, κι όχι με βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν μέχρι 27 τόνους.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, περιόρισαν τη δράση του δάκου και τον πληθυσμό του στον ελαιώνα της Λέσβου, γεγονός που φέρνει ανακούφιση στους ελαιοπαραγωγούς.

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας συνεχίζεται κανονικά στη Λέσβο. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει ο τέταρτος δολωματικός ψεκασμός του δάκου, στις περιοχές του νησιού όπου εμφανίζεται αξιόλογη κινητικότητα του εντόμου. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου, η προσβολή του καρπού από το δάκο είναι εξαιρετικά περιορισμένη έως τώρα.

Το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου θα γίνει ο πέμπτος και τελευταίος ψεκασμός στον ελαιώνα της Λέσβου, ώστε στις αρχές του Νοεμβρίου να μπορούν οι παραγωγοί να ξεκινήσουν τη συγκομιδή του καρπού χωρίς προβλήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey