Καταγραφή με καθυστέρηση 15 ημερών

Έχασαν την μπάλα με τον καταρροϊκό

19/09/2014 - 20:57

Κτηνοτρόφος από τη Στύψη, ο Κωνσταντίνος Βαλιουντής, περιγράφει πως επί 15 ημέρες προσπαθούσε μάταια να βρει κτηνίατρο για να καταγράψει τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στο κοπάδι του, που βρίσκεται στην περιοχή Κουρού Τσεσμέ, λίγο έξω από τη Στύψη.

Κτηνοτρόφος από τη Στύψη, ο Κωνσταντίνος Βαλιουντής, περιγράφει πως επί 15 ημέρες προσπαθούσε μάταια να βρει κτηνίατρο για να καταγράψει τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στο κοπάδι του, που βρίσκεται στην περιοχή Κουρού Τσεσμέ, λίγο έξω από τη Στύψη.

Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της έλλειψης προσωπικού στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου και δείχνει για ποιο λόγο η νόσος εξαπλώθηκε μέσα σε λίγους μήνες σε όλη τη χώρα και τώρα απειλεί να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και στις βιομηχανίες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων από πρόβειο γάλα.

Όπως μας είπε ο κ. Βαλιουντής, που εκτρέφει 300 πρόβατα, πριν από δύο εβδομάδες πέθανε το πρώτο πρόβατο στο κοπάδι του από καταρροϊκό πυρετό. Από τότε επικοινωνούσε καθημερινά με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, προσπαθώντας να κλείσει ραντεβού με τους κτηνιάτρους της υπηρεσίας για να καταγράψουν τα κρούσματα καταρροϊκού στο κοπάδι.

Μάταιη η προσπάθειά του, παίρνοντας συνεχώς αόριστες απαντήσεις. Αιτία, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που καθημερινά πρέπει να καταγραφούν και η έλλειψη προσωπικού, μόλις τέσσερις κτηνίατροι για όλη τη Λέσβο.

Πρότεινε να πάει ο ίδιος ένα άρρωστο ζώο από το κοπάδι του στην υπηρεσία, να πληρώσει ταξί για να μεταβεί κτηνίατρος στο κοπάδι του, να οριστεί ραντεβού σε κεντρικό σημείο του νησιού όπου ο ίδιος και άλλοι κτηνοτρόφοι θα πάνε τα άρρωστα ζώα τους. Καμμία από αυτές τις προτάσεις δεν έγινε δεκτή, πιθανότατα γιατί η καταγραφή πρέπει να γίνει από τους κτηνιάτρους στο χώρο όπου σταβλίζονται τα κοπάδια.

Τελικά, την Τετάρτη, κατάφερε να κλείσει ένα ραντεβού ώστε κτηνίατρος να επισκεφθεί το κοπάδι του χθες Παρασκευή, προκειμένου να κάνει αιμοληψίες. Μέχρι τώρα από το κοπάδι του έχουν πεθάνει 14 ζώα και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από τις αιμοληψίες, είναι βέβαιο ότι θα πεθάνουν κι άλλα.

Για κανένα από αυτά τα ζώα ο κτηνοτρόφος δε θα αποζημιωθεί, ούτε θα καταγραφούν ως κρούσματα της νόσου. Επίσης οι θάνατοι αυτοί δε θα συνυπολογιστούν στις επιπτώσεις της νόσου στο ζωικό κεφάλαιο.

Από τα παραπάνω, είναι φανερό πως οι κτηνιατρικές αρχές στη Λέσβο και σε όλη τη χώρα αδυνατούν να ελέγξουν την εξέλιξη της νόσου. Ο καταρροϊκός τρέχει πιο γρήγορα από τους κτηνιάτρους και στην ουσία το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί ακόμη και να καταγράψει τα κρούσματα.

Χωρίς προσωπικό και οχήματα
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, τονίζει πως λόγω της έλλειψης προσωπικού και οχημάτων, τα κρούσματα ομαδοποιούνται. Δηλαδή, εάν από τους κτηνοτρόφους ενός χωριού δηλωθούν πέντε με έξι κρούσματα, τότε ένας κτηνίατρος πηγαίνει στο χωριό και κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Η καταγραφή γίνεται με καθυστέρηση δύο ή τριών ημερών και σε καμμία περίπτωση δε φθάνει στις 15 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της νόσου, αναφέρει πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί στη Λέσβο 135 εστίες καταρροϊκού πυρετού σε αντίστοιχο αριθμό κοπαδιών. Από αυτά τα κρούσματα, τα 85 έχουν επιβεβαιωθεί μετά από τις εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν γίνει. Επίσης έχουν θανατωθεί 250 ζώα. Πρόκειται για τα ζώα που θα αποζημιωθούν ως θανόντα από τη νόσο.

Με ταχύτατο ρυθμό εξελίσσεται η νόσος και στη Λήμνο, όπου ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων μέσα σε μια βδομάδα αυξήθηκε από 10, σε 20. Μέχρι τώρα δεν έχουν θανατωθεί ζώα.

 

Παρέμβαση Ζερδελή για τον καταρροϊκό

Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως οι κτηνοτρόφοι παραμένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη και διαμαρτύρονται διότι οι αποζημιώσεις που θα πάρουν, δεν είναι για όλα τα ζώα που έχουν χάσει, ενώ ζητούν αποζημιώσεις όχι μόνο για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου, αλλά και για την απώλεια εισοδήματος τη γαλακτοκομική περίοδο 2014 - 2015.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey