Προβλήματα με το σύντροφό μας και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε

19/09/2014 - 20:20

Τα περισσότερα ενδιαφέροντα πορίσματα που συναντάμε στον τομέα της ψυχολογίας, προκύπτουν μέσα από την ανακάλυψη αντιφάσεων.

Τα περισσότερα ενδιαφέροντα πορίσματα που συναντάμε στον τομέα της ψυχολογίας, προκύπτουν μέσα από την ανακάλυψη αντιφάσεων.

Σε πρόσφατες έρευνες διαπιστώθηκε ότι όταν ρωτούσαμε τους ανθρώπους τι στόχους έχουν για το μέλλον τους, μας έδιναν απαντήσεις οι οποίες αναφέρονταν κατά κύριο λόγο σε υλικά αγαθά: επαγγελματική αποκατάσταση, προαγωγή, απόκτηση πτυχίων από τους ίδιους ή από τα παιδιά τους.

Όταν όμως ζητήσαμε από τους ίδιους ανθρώπους να μας περιγράψουν τις στιγμές τις οποίες ένιωσαν πιο ευτυχισμένοι τις τελευταίες εβδομάδες, οι απαντήσεις περιελάμβαναν πάντοτε στιγμές που είχαν να κάνουν όχι με τα παραπάνω, αλλά με άλλους ανθρώπους: πράγματα που έκαναν με το σύντροφό τους, στιγμές που μοιράστηκαν με την παρέα τους ή την οικογένειά τους.

Τα παραπάνω πορίσματα γεννούν μεν το ερώτημα σχετικά με το γιατί οι στόχοι που θέτουμε, δε δείχνουν να σχετίζονται με τα πράγματα που μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους, αλλά μας δίνουν και μία εξαιρετικά σαφή πληροφορία:

Το πραγματικά σημαντικό πράγμα στη ζωή μας -είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι -είναι ο τρόπος που συνδεόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας.

Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε τόσο με το στενό οικογενειακό μας κύκλο, όσο και με τους φίλους, τους γνωστούς, αλλά και τα μέλη των συλλογικοτήτων στις οποίες εντασσόμαστε, είναι αυτές που καθορίζουν τελικά και το πώς νιώθουμε.

Δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης, και μάλιστα τη στιγμή που η ανάγκη για συλλογικότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, βλέπουμε τον κοινωνικό ιστό να έχει διαρραγεί και τις σχέσεις των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα προβλήματα.

Μαζί με τις κοινωνικές σχέσεις, βλέπουμε να αποσταθεροποιούνται και οι ερωτικές. Τα ζευγάρια χωρίζουν ολοένα και συχνότερα και αυτό αποδίδεται, λανθασμένα, στην έλλειψη της οικονομικής σταθερότητας και στην αβεβαιότητα για το μέλλον.

Πώς γεννιούνται τα προβλήματα στις ερωτικές μας σχέσεις
Οι ερωτικές σχέσεις που συνάπτουμε στη ζωή μας, αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν φτάσουμε σε ένα στάδιο στο οποίο δεν αισθανόμαστε ασφαλείς με το σύντροφό μας.

Αυτό μπορεί να είναι κάτι το οποίο το συνειδητοποιούμε, ή να καλύπτεται πίσω από διάφορα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα θυμός, επειδή ο σύντροφός μας εργάζεται πολλές ώρες ή δε μας δίνει την ίδια σημασία που μας έδινε παλιότερα.

Σε αυτό το στάδιο, τα ζευγάρια εγκλωβίζονται, συνήθως, σε ένα φαύλο κύκλο θυμού και συγκρούσεων, οι οποίες οδηγούν σε σταδιακή απομάκρυνση. Ο θυμός που εκφράζουμε προς το σύντροφό μας, τον κάνει να υψώσει άμυνες απέναντί μας, το οποίο οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ μας, που με τη σειρά της προξενεί περισσότερο θυμό κ.ο.κ..

Το επόμενο στάδιο αυτού του κύκλου είναι η εμφάνιση έλλειψης εμπιστοσύνης προς το σύντροφό μας. Η μείωση της προσοχής που λαμβάνουμε από το έτερον ήμισυ, ερμηνεύεται ως αδιαφορία.

Αρχίζουμε να νιώθουμε ότι δε μας ακούει όταν μιλάμε, ότι δε νοιάζεται για το πώς αισθανόμαστε και, φυσικά, αρχίζουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε να φερόμαστε με τρόπους οι οποίοι οδηγούν τον άλλο να επιβεβαιώσει την ερμηνεία μας.

Σε αυτό το σημείο, η συναισθηματική επικοινωνία του ζευγαριού είτε διακόπτεται, και ο καθένας αρχίζει να την αναζητά έξω από τη σχέση, είτε αντικαθίσταται από την έκφραση θυμού προς το σύντροφο (ο θυμός είναι μια μορφή συναισθηματικής επικοινωνίας).

Η Συναισθηματικά Εστιασμένη Θεραπεία Ζεύγους
Η Συναισθηματικά Εστιασμένη Θεραπεία Ζεύγους (EFT) είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που έχει ως στόχο να βοηθήσει τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες τις οποίες συναντούν στη σχέση τους. Χρησιμοποιείται τόσο σε περιπτώσεις γάμου και οικογενειών, όσο και σε περιπτώσεις απλών ερωτικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης θεραπείας, τα μέλη του ζευγαριού επισκέπτονται το θεραπευτή μαζί και με απλές τεχνικές δουλεύουν πάνω στο να επανεγκαθιδρύσουν τη συναισθηματική επικοινωνία με το σύντροφό τους, αλλά και στο να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτόν.

Τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσα από την εις βάθος εξερεύνηση των συναισθημάτων των συντρόφων, την παρατήρηση και την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και το χτίσιμο ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο οποίο θα μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα αυτά που νιώθουν.

Πρόκειται για μέθοδο που εντάσσεται στις βραχείες ψυχοθεραπείες, αφού συνήθως διαρκεί από οκτώ έως 20 συνεδρίες. Παρ’ όλη τη σύντομη διάρκεια της συγκεκριμένης μεθόδου, τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι το 90% των ζευγαριών που μπαίνουν σε Συναισθηματικά Εστιασμένη Θεραπεία, βλέπουν σημαντική βελτίωση στη σχέση τους, ενώ σε ποσοστό περίπου 70% φτάνουν στο σημείο να αντιμετωπίσουν πλήρως τα προβλήματα τα οποία τούς απασχολούσαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey