Μια ιστορία που κρατά από παλιά

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο «Μίλτος Κουντουράς»

19/09/2014 - 19:18

Κυκλοφόρησε από τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Αθήνας το ημερολόγιο 2015 «Μίλτος Κουντουράς», το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου δασκάλου.

Κυκλοφόρησε από τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Αθήνας το ημερολόγιο 2015 «Μίλτος Κουντουράς», το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του πρωτοπόρου δασκάλου.

Το ημερολόγιο έχει συλλεκτική αξία και αφορά όχι μόνο τους Γεραγώτες και τους Λέσβιους, αλλά γενικότερα την Εκπαιδευτική Κοινότητα, αφού είναι προϊόν επίπονης ερευνητικής εργασίας και βασίζεται σε σπάνιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

Μια έκδοση που είναι χρήσιμη, όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς (δασκάλους και καθηγητές), αλλά και σε γονείς και μαθητές. Το ημερολόγιο παρουσιάστηκε στο Σκόπελο Γέρας, όπως και στην Αθήνα.

Η Ευαγγελία Καπετάνου, δραστήριο και πολυγραφότατο μέλος του Συλλόγου, αναφέρει στην ιστορική της αναδρομή ότι ήταν 24 Νοεμβρίου 1993 όταν συνάντησε για πρώτη φορά στο σπίτι τους στη Νέα Χαλκηδόνα, την Ολυμπία, σύζυγο και πρώην μαθήτρια του Μίλτου Κουντουρά.

Τη συνάντηση κανόνισε ο καθηγητής στο σχολείο που διηύθυνε, ο οποίος ήταν και συνεργάτης του Λίνου, μηχανολόγου μηχανικού και γιου του Μίλτου και της Ολυμπίας Κουντουρά.

«Το σπιτάκι, ένα χαριτωμένο διώροφο (έργο του μηχανικού Ζαραμπούκα, πατέρα της συγγραφέα Σοφίας Ζαραμπούκα), έχει στο ισόγειο ένα διπλό δωμάτιο με τη βιβλιοθήκη και το γραφείο του Μίλτου Κουντουρά.

Η Ολυμπία με προτρέπει να καθίσω στο γραφείο, που, όπως μου είπε αργότερα, ήταν σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Κουντουρά και κατασκευασμένο “διά χειρός Βαράγκη”. Νιώθω απέραντο δέος. Τον Κουντουρά τον “γνώρισα” από τα μαθήματα του Αλέξη Δημαρά στη ΣΕΛΜΕ της Αθήνας, όπου φοίτησα τη χρονιά 1982 - ‘83 και τον είχα έκτοτε ως εκπαιδευτικό μου ίνδαλμα.

Φεύγοντας από το σπίτι, η Ολυμπία μού χαρίζει ένα βιβλίο (τιμητική έκδοση των μαθητριών του) με τον τίτλο “Μίλτος Κουντουράς, Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης, 1927 - 1930” και μου γράφει την αφιέρωση: “Για τη χαρά της γνωριμίας. Ολυμπία Μ. Κουντουρά, 24/11/93”».

Ως «αντίδωρο» της προσφοράς της Ολυμπίας, η κ. Καπετάνου σκέφτηκε και έκανε πράξη τη μετατροπή του ονόματος του σχολείου της σε Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς» το 1994.

«Ήταν το πρώτο σχολείο της Ελλάδας που, σε πανελλήνια πρώτη, αποφάσισε να προστεθεί στο όνομά του, ως επωνυμία, το όνομα όχι ενός οικονομικού ευεργέτη, αλλά το όνομα ενός επιφανούς Δασκάλου και Παιδαγωγού», αναφέρει.

20 χρόνια μετά τη μετονομασία του σχολείου κι ενώ η κ. Καπετάνου, συνταξιούχος πλέον, αναπολεί με συγκίνηση και νοσταλγία τις μέρες τού 1994, εμφανίζεται ξαφνικά ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος της Αθήνας.

«“Ο Τίλλας”. Τη συντροφιά αποτελούν ο Στρατής Χατζηχρήστος, ο Δημήτρης Ευσταθίου, ο Στρατής Γιαννίκος, ο Λίνος Κουντουράς κι εγώ. Από τα γύρω τραπέζια, οι θαμώνες του ζαχαροπλαστείου μάς κοιτάζουν εξεταστικά. Νομίζουν, μάλλον, ότι είμαστε μία νέα πολιτική κίνηση που θα κατεβεί στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου τού 2014!», λέει χαριτολογώντας.

Οι Γεραγώτες είχαν συζητήσει κι αποφασίσει στο διοικητικό συμβούλιο, το Ημερολόγιο του Συλλόγου τους για το έτος 2015 «να είναι αφιερωμένο στο συμπατριώτη τους Παιδαγωγό Μίλτο Κουντουρά και ζητούσαν τη συνεργασία μας.

Πέταξα από τη χαρά μου. […] Στις 12 Ιουλίου 2014, μόλις ήλθαμε στο νησί, μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη:

Ο κ. Δημήτρης Ευσταθίου είχε ήδη ετοιμάσει και τυπώσει τις προσκλήσεις για τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του Ημερολογίου στο Πολύκεντρο Σκοπέλου. Τι σου είναι αυτοί οι Γεραγώτες! Όταν θέλουν, όλα τα μπορούν!».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey