Έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

«Αιγαίον: Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους»

19/09/2014 - 19:16

Πότε και πώς δημιουργήθηκε το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του; Υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα; Είχε πάντα η χώρα μας το μεσογειακό κλίμα που έχει σήμερα; Τι είδους ζώα και φυτά έχουν ζήσει στην περιοχή μας κατά το παρελθόν;

Πότε και πώς δημιουργήθηκε το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά του; Υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στην Ελλάδα; Είχε πάντα η χώρα μας το μεσογειακό κλίμα που έχει σήμερα; Τι είδους ζώα και φυτά έχουν ζήσει στην περιοχή μας κατά το παρελθόν;

Έζησαν ποτέ δεινόσαυροι στην Ελλάδα; Πώς συνδέονται οι Κύκλωπες και οι Αμαζόνες, ο Πολυβώτης και η Μέδουσα, με τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις στην έκθεση «Αιγαίον - Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ την παραγωγή και επιμέλεια ανέλαβε η Τetragon.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Μέσα από σημαντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικές διαδραστικές παρουσιάσεις, εμφανίζονται οι διεργασίες και τα αποτελέσματα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων που διαμόρφωσαν τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, όσο και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή.

Πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, σκοπό έχει να αποκομίζει ο επισκέπτης της τη δύναμη των τοπίων και της ομορφιάς του Αιγαίου Πελάγους μέσα από σύγχρονους τρόπους παρουσίασης, όπου τα εκθέματα, οι εικόνες και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα δυνατό επικοινωνιακά και εικαστικά σύνολο, ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό.

Τρεις ενότητες
Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες. η πρώτη είναι η «Μνήμες Γαίας: Από την Τηθύ στο Αιγαίο», όπου παρουσιάζεται η γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους.

Η δεύτερη ενότητα, «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα», παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα, τη σεισμικότητα και τις χθόνιες εκείνες δυνάμεις, όπως αυτές της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων, που μέσα από συνεχή επανάληψη εκατομμυρίων ετών, δημιούργησαν το σημερινό Αιγαίο.

Η τρίτη ενότητα «Γαία: Από το μύθο στην επιστήμη», παρουσιάζει την εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμυρίων ετών.

Για το γενικό κοινό η είσοδος είναι δωρεάν. Η έκθεση θα λειτουργεί από Τετάρτη έως Παρασκευή από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ και Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

Επίσης οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού, όλων των τάξεων του γυμνασίου και όλων των τάξεων του λυκείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey