Νέο οργανόγραμμα ενοποιεί τη 14η Εφορεία Βυζαντινών με την Κ΄ Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

Μαζί οι Αρχαιότητες…

17/09/2014 - 14:09

Καμμία ενημέρωση δεν έχουν η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για τις επιμέρους, αλλά σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η ενοποίησή τους, η οποία αποφασίστηκε με σχετικό ΦΕΚ του Υπουργείου Πολιτισμού στα τέλη Αυγούστου και θα ισχύσει από τις 28 Οκτωβρίου 2014.

Καμμία ενημέρωση δεν έχουν η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για τις επιμέρους, αλλά σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η ενοποίησή τους, η οποία αποφασίστηκε με σχετικό ΦΕΚ του Υπουργείου Πολιτισμού στα τέλη Αυγούστου και θα ισχύσει από τις 28 Οκτωβρίου 2014.

«Στα κάγκελα» βρίσκονται και οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς με το νέο οργανόγραμμα, οι αρχαιολόγοι για να υποβάλουν αίτηση για μία θέση συμβασιούχου, θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης.

Στην τετράωρη στάση εργασίας συμμετέχει σήμερα από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι το Σωματείο Έκτακτων Συμβασιούχων Λέσβου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η συγχώνευση
Από την ενοποίηση των δύο Εφορειών που θα υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα προκύψει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, με γεωγραφικό περιορισμό στο Νομό Λέσβου. Οι αρμοδιότητες της Κ΄ Εφορείας που εκτείνονταν στη Χίο, θα μεταφερθούν στην αντίστοιχη Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Κ΄ Εφορείας, Κοκκώνα Ρούγγου, διαπιστώνει στο «Ε» ότι «από τη μία περιοριζόμαστε γεωγραφικά και διευκολύνεται ο πολίτης στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, από την άλλη όμως μεγαλώνουν οι αρμοδιότητες». Τόσο η κ. Ρούγγου, όσο και στελέχη της 14ης ΕΒΑ, δε γνωρίζουν ακόμα ποιος θα τεθεί επικεφαλής και ποια θα είναι η διεύθυνση της νέας Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, που θα εδρεύει στη Μυτιλήνη.

Πέντε τμήματα
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου θα αποτελείται από πέντε τμήματα: Τμήμα Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων, Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων, Τμήμα Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, Τμήμα Συντήρησης και Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, Φύλαξης και Ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων, στο νέο φορέα θα συγκροτηθεί και θα λειτουργεί επιστημονική ολομέλεια, στην οποία μετέχουν οι υπάλληλοι Κλάδων και Ειδικοτήτων Π.Ε. και Τ.Ε., που υπηρετούν σε αυτήν υπό την προεδρία του προϊσταμένου της. Στην επιστημονική ολομέλεια, η οποία θα συνέρχεται τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο, συζητείται το πρόγραμμα δράσης, η αξιολόγηση εφαρμογής των στόχων της υπηρεσίας και ο ενδεχόμενος επανακαθορισμός τους.

Προσόντα διορισμού
Το επίμαχο θέμα για τους συμβασιούχους είναι ο νέος τρόπος πρόσληψής τους. Στο άρθρο 65, κεφάλαιο Β΄ τού ΦΕΚ, αναφέρεται ότι ως προσόντα διορισμού ή πρόσληψης «στον κλάδο Π.Ε. Αρχαιολόγων ορίζονται: πτυχίο Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και την Ιστορία Τέχνης ή Αρχαιολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και επιπλέον μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχος με τις ειδικότητες του Κλάδου. Επίσης, άριστη γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής ή Γερμανικής ή Ιταλικής».

«Αρχικά για να δουλέψεις ως συμβασιούχος αρχαιολόγος, είχες το πτυχίο σου, μετά επέβαλαν την άριστη γνώση των αγγλικών. Έτσι, πολλοί συνάδελφοι πήγαν φροντιστήριο μόνο και μόνο για να έχουν το εν λόγω προσόν, και στη συνέχεια κατέθεσαν αιτήσεις.

Φυσικά δεν προσλαμβάνονται όλοι. Τώρα με το νέο οργανόγραμμα, απαιτείται και μεταπτυχιακό. Αφενός, δηλαδή, απαξιώνεται το πτυχίο ως τίτλος σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και από την άλλη, θα πρέπει οι αρχαιολόγοι να δώσουν 1.000 και 2.000 ευρώ, αφού τους κάνουν δεκτούς σε μεταπτυχιακό, και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση για μία θέση συμβασιούχου για λίγους μήνες, και αν τους κάνουν δεκτούς!», εξηγεί στο «Ε» η Πέπη Βαρσάνη, πρόεδρος του Σωματείου Εκτάκτων Λέσβου του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο απαριθμεί 130 άτομα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey