«Δε θα φτιάξουμε μια νέα Παγανή. Δε θα γίνουμε ξανά διεθνώς ρεζίλι»

«ΤΕΛΟΣ» στο ΠΙΚΠΑ, με εντολή Γαληνού

17/09/2014 - 13:44

«Δε θα φτιάξουμε μια νέα Παγανή, να γίνουμε ρεζίλι διεθνώς ξανά!», είπε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε χτες στις δημοτικές κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ που χτες φιλοξενούσαν πάνω από 540 μετανάστες!

«Δε θα φτιάξουμε μια νέα Παγανή, να γίνουμε ρεζίλι διεθνώς ξανά!», είπε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε χτες στις δημοτικές κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ που χτες φιλοξενούσαν πάνω από 540 μετανάστες!

Ο κ. Γαληνός, επαναλαμβάνοντας τη χθεσινή του δήλωση στο «Ε», απαγορεύει σε οποιονδήποτε να αφήσει άλλους μετανάστες στο ΠΙΚΠΑ και απαιτεί ο χώρος να κλείσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τέλος του μήνα, θα ανοίξει και το Κέντρο Προαναχωρησιακής Κράτησης στη Μόρια, λέει στην εφημερίδα μας η Αστυνομία.



Συνάντηση με τους εθελοντές τού «Χωριού του Όλοι μαζί» είχε χτες ο κ. Γαληνός στο γραφείο του και στη συνέχεια μετέβη μαζί τους στο ΠΙΚΠΑ. «Η κατάσταση είναι τραγική. Έδωσα εντολή να κλείσουν οι πόρτες και να απαγορευτεί η είσοδος.

Οι μετανάστες πλησιάζουν τους 600. Δεν μπορούμε να ξαναφτιάξουμε μια νέα Παγανή και να γίνουμε ρεζίλι διεθνώς ξανά», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος μετά την αυτοψία του. Από την πλευρά τους, και οι εθελοντές είναι σύμφωνοι. «Θα το κλείσει και συμφωνούμε, γιατί κι εμείς δε γίνεται να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο», λέει ο Ευριπίδης Καλογρίδης.


Χαώδης η κατάσταση στο ΠΙΚΠΑ

Σε σχέση με τους εθελοντές, ο κ. Γαληνός προσέθεσε: «Είναι απόλυτα συνεργάσιμοι. Εκτιμούμε την προσφορά τους, αφού η Πολιτεία απουσιάζει. Δεν μπορεί όμως και να συνεχίσει η Πολιτεία να εκμεταλλεύεται τους εθελοντές».

Εκτός ελέγχου
Για άλλη μια φορά η κατάσταση ξέφυγε και ενώ προχτές οι εθελοντές είχαν πει «στοπ» στο Λιμενικό και στην εναπόθεση κι άλλων μεταναστών, το βράδυ της Δευτέρας οι Αρχές άφησαν νέες φουρνιές, στον ήδη ρημαγμένο από σκουπίδια και λύματα χώρο, που κανείς δεν προλαβαίνει να καθαρίσει. Κι αυτό γιατί τα ουσιώδη, όπως νερό και αποχέτευση, δεν υπάρχουν.

Κι ενώ οι πάλαι ποτέ κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ δέχονταν όλους αυτούς τους μήνες πολλαπλάσιο κόσμο από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν, με αποκορύφωμα χτες που είχαν σχεδόν 600 άτομα για εγκαταστάσεις 80, οι εθελοντές, αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι, αναρωτιούνταν πώς το Κέντρο Ταυτοποίησης Υπηκοότητας Αλλοδαπών στη Μόρια δέχεται 150 άτομα, ενώ μπορεί να στεγάσει έως 98.


Πάνω σε εφημερίδες που στρώνουν στο χώμα, κοιμούνται στο ΠΙΚΠΑ

Απορίας άξιο ήταν και τι μέλλει γενέσθαι με τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για το έτοιμο Κέντρο Προαναχωρησιακής Κράτησης, αλλά και για το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, για το οποίο είχε ενημερώσει και την Ευρωπαία επίτροπο σε θέματα Μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ, κατά την επίσκεψη και των δύο στη Μόρια μέσα στο καλοκαίρι.

«Ανοίγει σε λιγότερο από μήνα»
Αφού στο ΠΙΚΠΑ δε χωρούν και στη Μόρια περισσεύουν, για τις ανάγκες τού ρεπορτάζ απευθυνθήκαμε και στην Αστυνομία, ψάχνοντας απαντήσεις σε σχέση με τα δύο Κέντρα στη Μόρια και για τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον ανθυπαστυνόμο Θέμη Σκορδά, «ολοκληρώνονται κάποιες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και αναμένεται η προμήθεια υλικού. Σε λιγότερο από ένα μήνα, θα ανοίξει το Κέντρο Προαναχωρησιακής Κράτησης», το οποίο μπορεί να στεγάσει 450 άτομα.

Σε σχέση με το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, ο κ. Σκορδάς μάς απάντησε ότι αυτό θα είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς ανάμειξη της Αστυνομίας.

Από την πλευρά του, ο λιμενάρχης Λέσβου, Εμμανουήλ Μαργωμένος, απέφυγε να πάρει θέση για τα Κέντρα Κράτησης στη Μόρια, που αποτελούν αρμοδιότητα άλλου Υπουργείου, και ερωτηθείς για την τακτική να εναποτίθενται μετανάστες μόλις εντοπίζονται, στο ΠΙΚΠΑ, μας απάντησε: «Δεν έχουμε πού αλλού να τους πάμε και χρησιμοποιούμε το ΠΙΚΠΑ αντί να τους αφήνουμε στο λιμάνι».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey