Πολλές απουσίες από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Πρόεδρος ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης

09/09/2014 - 14:49

Τέσσερις ώρες χρειάστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου για να εκλέξει προεδρείο και Οικονομική Επιτροπή την Κυριακή. Η συνεδρίαση του σώματος ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3:00 το απόγευμα.

Τέσσερις ώρες χρειάστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου για να εκλέξει προεδρείο και Οικονομική Επιτροπή την Κυριακή. Η συνεδρίαση του σώματος ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3:00 το απόγευμα.

Από τα 41 μέλη του Συμβουλίου, παρόντα στη συνεδρίαση ήταν τα 33. Στους απόντες της συνεδρίασης περιλαμβάνονταν και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Οικολογικός Άνεμος», Βασίλης Μπάλλας, και «Συμβόλαιο ζωής με το Αιγαίο», Γιάννης Σπιλάνης. Οι περισσότερες απουσίες οφείλονταν στα προβλήματα των συγκοινωνιακών συνδέσεων των νησιών.

Πρόταση της πλειοψηφίας ήταν πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου να είναι ο Δημοσθένης Χατζηγιάννης και στην ψηφοφορία που έγινε, έλαβε 29 ψήφους υπέρ στα 33 έγκυρα ψηφοδέλτια, ενώ βρέθηκαν και τέσσερα λευκά.

Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Κώστας Γανιάρης με 24 ψήφους υπέρ και εννέα λευκά. Γραμματέας αναδείχθηκε ο Νικόλαος Ταναΐνης στη δεύτερη ψηφοφορία. Στην πρώτη είχε λάβει 19 ψήφους (14 λευκά), με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου. Στη δεύτερη ψηφοφορία έλαβε 26 ψήφους (επτά λευκά).

Μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, σε δήλωσή του τόνισε πως πρόθεσή του είναι να λειτουργήσει συναινετικά και με πνεύμα συνεργασίας ώστε το Συμβούλιο θα παράγει ουσιαστικό έργο για την ανάπτυξη του τόπου.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής του προεδρείου, η Αγλαΐα Κυρίτση με δήλωσή της ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή της παράταξής της στο προεδρείο θα έχει μόνο σκοπό τη λειτουργικότητα των συνεδριάσεων.

Ο Ανδρέας Μπάλλας της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» δήλωσε ότι ψήφισε σε όλες τις ψηφοφορίες για το προεδρείο λευκό, καθώς η παράταξή του θεωρεί πως είναι αντιδημοκρατική η διαδικασία συγκρότησης της παράταξης του προεδρείου και της Οικονομικής Επιτροπής όπως έχει θεσπιστεί από τον «Καλλικράτη». Κατά πάσα πιθανότητα λευκό ψήφισαν στη διαδικασία εκλογής του προεδρείου και οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

H Οικονομική Επιτροπή
Μίνι αναστάτωση επικράτησε κατά την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής, αφού πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία που ακυρώθηκε, καθώς για τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας είχε ψηφίσει όλο το Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του σώματος, διαβάζοντας τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, σημείωσε ότι πρέπει οι παρατάξεις της μειοψηφίας να αναδείξουν τους δικούς τους υποψηφίους για την Επιτροπή. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Στρατής Κόρακας, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων υπογράμμισε πως η εγκύκλιος αυτή παραβιάζει το νόμο, καθώς χωρίζει το Συμβούλιο σε δύο τμήματα, την πλειοψηφία και τη μειοψηφία.

Αντιδημοκρατική χαρακτήρισαν τη διαδικασία και οι άλλες δύο παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας. Στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις, οι παρατάξεις της μειοψηφίας συμφώνησαν να υπάρξει αναλογική εκπροσώπησή τους στην Οικονομική Επιτροπή, με εξαίρεση τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που ζήτησε να γίνει ψηφοφορία μεταξύ των παρατάξεων της μειοψηφίας. Η ψηφοφορία έγινε και το αποτέλεσμα επικύρωσε αυτό που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

Η πρόταση της μειοψηφίας προβλέπει ότι Γιακαλής και Κυρίτση καταλαμβάνουν από μία θέση τακτικού μέλους στην Οικονομική Επιτροπή και οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Ανταρσία στο Αιγαίο» καταλαμβάνουν τις δύο θέσεις αναπληρωματικών μελών στην Επιτροπή. Για να επιτευχθεί η εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, ο Νάσος Γιακαλής απέσυρε την υποψηφιότητα του Ηρακλή Βερβέρη ως αναπληρωματικού μέλους της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο κ. Μπάλλας αυτοπροτάθηκε για αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής και με την πρόταση συνηγόρησε και η κ. Κυρίτση. Έτσι, στην Οικονομική Επιτροπή αναδείχθηκαν οι Χρύσανθος Αργυρίου (28 ψήφοι), Πολυκράτης Κωνσταντινίδης (28 ψήφοι), Παντελής Μπουγδάνος (28 ψήφοι) και Αλέξανδρος Ροδίτης (28 ψήφοι) από την πλειοψηφία. Από τη μειοψηφία αναδείχθηκαν οι Νάσος Γιακαλής (20 ψήφοι) και Μαρία Νικολάρα (22 ψήφοι).

Αναπληρωματικά μέλη αναδείχθηκαν οι Κωνσταντίνος Βεργίνης (28 ψήφοι), Γεώργιος Κυριαζής (28 ψήφοι), Κυριάκος Πετρέλλης (28 ψήφοι), Απόστολος Αλατζάς (28 ψήφοι) από την πλειοψηφία. Από τη μειοψηφία εκλέχθηκαν οι Στρατής Κόρακας (25 ψήφοι) και Ανδρέας Μπάλλας (17 ψήφοι).
Στις δύο ψηφοφορίες για την Οικονομική Επιτροπή δεν ψήφισε ο Παναγιώτης Προβέτζας, που εν τω μεταξύ είχε αποχωρήσει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey