Εκτός επιτροπών η ελάσσονα μειοψηφία

09/09/2014 - 14:47

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβούλιου, στις δημαιρεσίες του οποίου αναδείχθηκε -όπως αναμενόταν- πρόεδρός του ο Γιώργος Ψάνης.

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβούλιου, στις δημαιρεσίες του οποίου αναδείχθηκε -όπως αναμενόταν- πρόεδρός του ο Γιώργος Ψάνης.

Με τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας να μην μπορούν να επιτύχουν συνεργασία με τη μείζονα μειοψηφία της παράταξης «Αδέσμευτος Συνδυασμός» στην εκλογή και δικών τους δημοτικών συμβούλων στην Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, άναψε και το πρώτο «φυτίλι» της αντιπαράθεσης στη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Άλλος Δρόμος», Στράτος Γεωργούλας, καυτηρίαζε τόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης, όσο και χθες με ανακοίνωσή του, το γεγονός πως αποκλείστηκε το 1/3 των δημοτικών συμβούλων από τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές, από την απόλυτη πλειοψηφία που επιτυγχάνουν η δημοτική αρχή και η μείζονα μειοψηφία.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καθυστερήσει στη συνέχεια σημαντικά και η καθ’ αυτή εκλογή των μελών των Επιτροπών και να χρειαστούν δύο ψηφοφορίες για να επιτευχθεί η σχετική πλειοψηφία όλων των προτεινόμενων για μέλη δημοτικών συμβούλων, από τις παρατάξεις του δημάρχου και του Στρατή Κυρατζή. Στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκλέχτηκαν και οι εκπρόσωποι του Δήμου Λέσβου στις συνεδριάσεις τής ΠΕΔ.

Υπό την προεδρία του πρώτου σε ψήφους στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, Στρατή Τζιμή, η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με τις ευχές όλων για μία δημιουργική θητεία, με συνεδριάσεις που να παράγουν πολιτικές ουσίας και όχι στείρες αντιπαραθέσεις.

«Παραγωγικές συνεδριάσεις»
Ο ίδιος ο κ. Τζιμής, σημαίνοντας την έναρξη της συνεδρίασης, εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι συνεδριάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι παραγωγικές, γνωρίζοντας -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- ότι όλοι οι εκλεγμένοι έχουν και το ήθος και τη θέληση να αγωνιστούν ως «ταγοί και παιδαγωγοί, εκπροσωπώντας επάξια τους δημότες σε μία βάση προόδου και ανάπτυξης για τον τόπο».

Ο δήμαρχος Λέσβου από τη μεριά του, Σπύρος Γαληνός, ευχήθηκε μία καλή συνεργασία όλων των παρατάξεων, δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν τον ίδιο στόχο, που δεν είναι άλλος από την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στο νησί και τον Δήμο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, μάλιστα, ζήτησε τη συμβολή όλων προκειμένου να επιδείξουν «παραγωγικές πολιτικές, με ουσία».

Δηλώσεις των επικεφαλής
Όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου, το λόγο έλαβαν για ένα πρώτο τους μήνυμα όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων.

Ο Στρατής Κυρατζής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» ευχήθηκε λακωνικά, «καλή επιτυχία σε όλους μας για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες των δημοτών που μας επέλεξαν και να έχουμε εποικοδομητικές συνεδριάσεις», ενώ ο Στράτος Γεωργούλας, «καλή δύναμη σε μία εποχή κρίσης για τη χώρα, αλλά και για την αυτοδιοίκηση, όπου παρατηρείται γιγάντωση της αδιαφάνειας…

Η παράταξή μας είναι εδώ για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των δομών του Δήμου και την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας».

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκη Τσιριγώτη, υποσχέθηκε στους δημότες πως η ίδια και η παράταξή της θα παλεύουν καθημερινά για την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών και ο Νίκος Κουρτζής της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών», τέλος, αφού διαπίστωσε την αδυναμία του νησιού να διαχειριστεί τον «Καλλικράτη» μέχρι σήμερα και την αστοχία του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου να αδράξει τις ευκαιρίες της κρίσης, κατέληξε πως πρέπει στη νέα αυτή θητεία όλοι «να παρουσιάσουμε το έργο που περιμένουν οι πολίτες. Ας συνεργαστούμε λοιπόν για το κοινό καλό της Λέσβου».

Φλώρος αντιπρόεδρος, Πάλλης γραμματέας
Η διαδικασία εκλογής του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε, ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα, με το Γιώργο Ψάνη να συγκεντρώνει 34 θετικές ψήφους στο σύνολο των 45 ψηφισάντων και να παίρνει τη σκυτάλη ακολούθως από τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης, κ. Τζιμή.

Ο Γιώργος Φλώρος του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», με 32 θετικές ψήφους, αναδείχθηκε αντιπρόεδρος και ο Γιώργος Πάλλης, του «Άλλου Δρόμου», γραμματέας, με επίσης 32 θετικές ψήφους. Ας σημειωθεί ότι στη διαδικασία εκλογής του προεδρείου απείχε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προαναγγέλλοντας τη «λευκή» ψήφο της μέσω της κ. Τσιριγώτη.

Ο Γιώργος Ψάνης, απευθυνόμενος ως νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο σώμα, ζήτησε την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του Συμβουλίου από όλους, υποσχόμενος από τη μεριά του το καλύτερο δυνατό για να βελτιωθεί η λειτουργία του οργάνου.

Η ασυμφωνία της μειοψηφίας
Πιο κοπιώδεις, ωστόσο, και χρονοβόρες αποδείχθηκαν οι διαδικασίες εκλογής των μελών στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς παρά την αποχώρηση της πλειοψηφίας για να έρθουν σε συνεννόηση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ως προς την επιλογή των υποψηφίων για τις Επιτροπές, τελικά δεν κατέστη δυνατή κάποιου είδους συμφωνία, να υπάρξουν υποψηφιότητες και από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας.

Ο «Αδέσμευτος Συνδυασμός» επέμεινε στην υποψηφιότητα αποκλειστικά δικών του δημοτικών συμβούλων για την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Αποτέλεσμα αυτής της ασυμφωνίας που απέκλεισε εντελώς από τη συμμετοχή τους στις δύο Επιτροπές τους δημοτικούς συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας, ήταν η επαναληπτική ψηφοφορία και για τις δύο Επιτροπές και η εκλογή τελικά των υποψηφίων της μείζονος μειοψηφίας με σχετική πλειοψηφία.

Η τελική διαδικασία των εκλογών ανέδειξε τελικά στην οκταμελή Οικονομική Επιτροπή πέντε τακτικά μέλη της πλειοψηφίας, η οποία θα λειτουργεί υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Τσουπή, και τρία επίσης δικά της αναπληρωματικά μέλη. Τρία τακτικά εκλέχτηκαν εκ της μείζονος μειοψηφίας, με δύο ακόμη δικά της αναπληρωματικά. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προέκυψε και η σύνθεση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην οποία διατήρησε την προεδρία της ο ίδιος ο δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ
Πιο εύκολη, ωστόσο, ήταν η ανάδειξη των εκπροσώπων του Δήμου Λέσβου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ). Χαρακτηριστικά, εκλέχτηκαν αρχικά 27 εκπρόσωποι και οι δύο αδιάθετες εκπροσωπήσεις που υπολείπονταν, δόθηκαν έπειτα από κλήρωση (όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός) στον επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών», κ. Κουρτζή, και στον «Αδέσμευτο Συνδυασμό».

Οι 29 λοιπόν εκπρόσωποι στην ΠΕΔ του Δήμου Λέσβου αποτελούνται από 17 δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής, επτά του «Αδέσμευτου Συνδυασμού», δύο του «Άλλου Δρόμου» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και τον κ. Κουρτζή της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών».

Οικονομική Επιτροπή
Πρόεδρος: Παναγιώτης Τσουπής
Τακτικά μέλη της πλειοψηφίας: Νικόλαος Καρασάββας (30), Θεόδωρος Στεργίου (30), Κώστας Κατσαρός (30), Παναγιώτης Κατσαβέλλης (31), Δημήτρης Ακριώτης (31)
Αναπληρωματικά μέλη της πλειοψηφίας: Δημήτριος Αλεξίου (27), Ιωάννης Αμπουλός (27), Εμμανουήλ Αρμενάκας (27)
Τακτικά μέλη της μειοψηφίας: Ευστράτιος Καραγεωργίου (24), Ηλίας Κουνιαρέλλης (23), Ιωάννης Ξανθούλης (25)
Αναπληρωματικά μέλη της μειοψηφίας: Αντώνιος Κουμαράς (23), Ευστράτιος Κυρατζής (23), οκτώ λευκά/ένα άκυρο

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Πρόεδρος: Σπύρος Γαληνός
Τακτικά μέλη της πλειοψηφίας: Παναγιώτης Αλβανόπουλος (26), Ιωάννης Αμπουλός (27), Γεώργιος Κατζανός (28), Μιχαήλ Ταμβακέλλης (28), Ευστράτιος Τζιμής (28)
Αναπληρωματικά μέλη της πλειοψηφίας: Αθηνά Ιωσηφέλλη (28), Ταξιαρχούλα Πνακά (27), Θεόδωρος Στεργίου (28)
Τακτικά μέλη της μειοψηφίας: Ευστράτιος Δαγκλής (26), Κουμαράς Αντώνιος (24), Ευστράτιος Κυρατζής (25)
Αναπληρωματικά μέλη της μειοψηφίας: Θεόδωρος Καραγιάννης (34), Ηλίας Κουνιαρέλλης (34)
 
Εκπρόσωποι στην ΠΕΔ
«Μόνο για τη Λέσβο»: Δημήτριος Ακριώτης, Αλβανόπουλος Παναγιώτης, Ιωάννης Αμπουλός, Αναστασία Αντωνέλλη, Στέφανος Αποστόλου, Εμμανουήλ Αρμενάκας, Κώστας Αστυρακάκης, Αθηνά Ιωσηφέλλη, Νίκος Καρασάββας, Γεώργιος Κατζανός, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, Κώστας Κατσαρός, Θεόδωρος Στεργίου, Μιχαήλ Ταμβακέλλης, Ευστράτιος Τζιμής, Παναγιώτης Τσουπής, Γεώργιος Ψάνης
«Αδέσμευτος Συνδυασμός»: Ευστράτιος Δαγκλής, Ευστράτιος Καραγεωργίου, Θεόδωρος Καραγιάννης, Αντώνιος Κουμαράς, Ευστράτιος Κυρατζής, Ιωάννης Ξανθούλης, Φλώρος Γεώργιος
«Ο Άλλος Δρόμος»: Ευστράτιος Γεωργούλας, Γεώργιος Πάλλης
«Λαϊκή Συσπείρωση»: Νίκη Τσιριγώτη, Κωνσταντίνα Κοτζαδημητρίου
«Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών»: Νίκος Κουρτζής

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey