Οδηγός Ανίχνευσης Δυσκολιών στην Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία:

«Εντοπίστε αν το παιδί σας χρειάζεται παρέμβαση»

04/09/2014 - 20:05

Η Ιωάννα Πατιού σπούδασε νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή στο University of Essex - UK και στην Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάζεται στην Ειδική Αγωγή στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Η Ιωάννα Πατιού σπούδασε νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή στο University of Essex - UK και στην Κοινωνική και Ιστορική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάζεται στην Ειδική Αγωγή στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Προσφάτως κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Οδηγός Ανίχνευσης (Πρώιμων) Δυσκολιών στην Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία», από τις εκδόσεις «Α. Οικονόμου», το οποίο θα βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης.

Σήμερα η κ. Πατιού μιλά στο «View» αναφορικά με τους τρόπους που γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν με εύκολες ασκήσεις να εντοπίσουν ιδιαιτερότητες, αδυναμίες των παιδιών, σε σχέση με το απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών της εκπαίδευσης.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο σας. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό.

«Ο Οδηγός Ανίχνευσης (Πρώιμων) Δυσκολιών στην Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία είναι ένας εμπεριστατωμένος τρόπος να εντοπιστούν οι ελλείψεις ή οι αδυναμίες που ενδεχομένως παρουσιάζει ο μαθητής της προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Στην τόσο ευαίσθητη και κρίσιμη αυτή ηλικία, είναι πολύ σημαντικό να τεθούν εξ αρχής σωστές βάσεις, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ολόκληρο το οικοδόμημα της γνώσης. Για το λόγο αυτόν, είναι ουσιώδους σημασίας η έγκαιρη και πρώιμη ανίχνευση των δυσκολιών».

Γιατί θεωρείτε ότι είναι τόσο σημαντική η ανίχνευση των δυσκολιών σε αυτές τις ηλικίες;

«Κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφέρει από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, αποτελεί μια μοναδική οντότητα με διαφορετικές κλίσεις, ικανότητες και ανάγκες. Έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, διαφορετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας του νου, διαφορετική ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι κάθε παιδί ενδέχεται να έχει ή να μην έχει κατακτήσει τους στόχους που αναφέρονται στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των σχολείων εξ αιτίας πολλών παραγόντων. Όμως το γεγονός αυτό (της μη κατάκτησης των αναμενόμενων στόχων) δεν αποτελεί ένδειξη αποτυχίας του παιδιού, αλλά μια προειδοποιητική κρούση προκειμένου να του παρασχεθεί η κατάλληλη παρέμβαση και βοήθεια. Επομένως, είναι σαφής η σημασία της πρώιμης ανίχνευσης των δυσκολιών ακόμα και από την προσχολική ηλικία, όπως και της πρόληψης και της πρώιμης παρέμβασης από το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό».

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο σας;

«Το βιβλίο απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να βοηθήσουν έμπρακτα το παιδί τους, γιατί ανησυχούν και προβληματίζονται για την πρόοδό του στο σχολείο. Είναι ένα πρακτικό βιβλίο και όχι θεωρητικό, με ασκήσεις και όχι θεωρίες. Γι’ αυτό και είναι προσιτό και εύκολο στη χρήση για όλους».

Τι περιλαμβάνει το βιβλίο σας;

«Μέσα από μια σειρά ασκήσεων που καλύπτουν όλους τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού (γλωσσικές δεξιότητες, γραφή, γνωστικές δεξιότητες, μαθηματική σκέψη, κίνηση, μνήμη, προσωπική και ψυχολογική εικόνα κ.ά.) και με αναλυτική εισαγωγή σε κάθε κεφάλαιο με σαφείς και απλές οδηγίες, ο γονιός και ο εκπαιδευτικός μπορεί να ανιχνεύσει και να εντοπίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μαθητής, ώστε να επέμβει έγκαιρα και να καλύψει τα κενά.

Παράλληλα το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βοηθητικό εργαλείο απ’ όλα τα παιδιά, εξασφαλίζοντας σχολική ετοιμότητα. Η ευχάριστη και πολύχρωμη εικονογράφηση έλκει τους μικρούς μαθητές να ασχοληθούν μ’ αυτό και με παιγνιώδη τρόπο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους».

Επικοινωνήστε με την παιδαγωγό στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey