Η ιστορία δύο αιώνων μέσα από… «σκουπίδια»

Λεσβιακή καθημερινότητα σε ένα Μουσείο

02/09/2014 - 14:07

Γνωριμία με την καθημερινότητα των Λέσβιων είχαν το βράδυ της Κυριακής δεκάδες αυτοδιοικητικοί και πολίτες, μεταξύ άλλων άνθρωποι της Τέχνης και του πολιτισμού του τόπου, όπως κι ο βουλευτής Λέσβου τού ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, οι οποίοι ξεναγήθηκαν σε δύο αιώνες Ιστορίας, στο μεγάλο «Μουσείο από τα Σκουπίδια», του παλαιοπώλη Δημήτρη Δεμερτζή.

Γνωριμία με την καθημερινότητα των Λέσβιων είχαν το βράδυ της Κυριακής δεκάδες αυτοδιοικητικοί και πολίτες, μεταξύ άλλων άνθρωποι της Τέχνης και του πολιτισμού του τόπου, όπως κι ο βουλευτής Λέσβου τού ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, οι οποίοι ξεναγήθηκαν σε δύο αιώνες Ιστορίας, στο μεγάλο «Μουσείο από τα Σκουπίδια», του παλαιοπώλη Δημήτρη Δεμερτζή.

Το 800 τ.μ. Μουσείο διαθέτει πολύ καλά ταξινομημένους χώρους, προσφέροντας ένα ταξίδι γνώσης, αλλά και αναμνήσεων.

Εκτείνεται σε δύο ορόφους, ενώ ο μεγάλος χώρος που διαθέτει στην πίσω πλευρά, προσφέρεται για πλήθος εκδηλώσεων, με δυνατότητα φιλοξενίας εκατοντάδων κόσμου. Εδέσματα με βάση την ελιά, αλλά και ζωντανή ορχήστρα, περίμεναν τους επισκέπτες μετά την πρώτη τους ξενάγηση στο μεγάλο αύλειο χώρο, ο οποίος φιλοξενεί ακόμα και παιδότοπο, και στο υπαίθριο αμφιθέατρο.

Συναρπαστική είναι η περιήγηση σε έγγραφα, από συναλλαγές ιδιωτών στις αρχές του 19ου αιώνα έως και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, με εκπλήξεις την αναπαράσταση καφενείου τού 1900, αλλά και κουρείου.

Οθωμανικά συμβόλαια οικιών και αρχείο συναλλαγών επωνύμων της Μυτιλήνης από το 1880 έως το 1953 μπορεί να περιεργαστεί κανείς πριν επισκεφτεί το «κουρείο του Λαζάρου», που λειτούργησε από το 1922 έως το 1967 και περιλαμβάνει κουρευτικές μηχανές χειρός, κολώνιες, ψαλίδια και ξυραφάκια κάθε λογής.

Όλα αυτά, πριν κάνει μία στάση για να θαυμάσει το περίτεχνο μπαούλο τού 1828, μετά τις πρωτότυπες συσκευές παρασκευής παγωτού στα τέλη του 19ου αιώνα (!), αλλά και οικιακά ψυγεία πάγου τού 1935. Όλη η συλλογή έχει συγκεντρωθεί και διατηρηθεί από τον ίδιο τον κ. Δεμερτζή, από… σκουπίδια και σκεύη που στα τέλη του 20ού αιώνα θεωρούνταν πλέον ευτελή και… για πέταμα, όπως ξύλινα σκεύη κουζίνας τού 1850, τηλεφωνικές συσκευές τού 1940, στεφανοθήκες τού 1850, εργαλεία ξυλουργών και ψαράδων τού 1890.

Και στα τουρκικά
Σοφή και η προνοητικότητα του κ. Δεμερτζή σε κάθε ετικέτα παρουσίασης να αναγράφονται τα εκτιθέμενα, όχι μόνο στα ελληνικά και τα αγγλικά, για τους Ευρωπαίους επισκέπτες, αλλά και… στα τουρκικά!

Συγκινητικές είναι η καρτ-ποστάλ τού 1900 και άκρως ενδιαφέρουσα η αλληλογραφία του γιατρού Νατάλε Αλαμανέλλη για την αγορά και οργάνωση ακτινολογικού εργαστηρίου στα 1928, αλλά και το αρχείο Νιάνια και αρχεία ναυτεργατών λιμένος Μυτιλήνης τού 1935.

«Σε προτεραιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού»
Ειδικό αφιέρωμα περιλαμβάνει το «Μουσείο από τα Σκουπίδια» για το Μουσείο Βρανά, και κάπου εκεί ο φακός τού «Ε» εντόπισε τον κ. Σηφουνάκη με την κόρη του Οδύσσεια να ξεναγούνται. «Το ζω από την πρώτη στιγμή αυτό το Μουσείο πολλών θεματικών και έκθεσης της κοινωνικής, εργατικής και βιοτεχνικής ιστορίας του τόπου», δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «το Μουσείο αυτό πρέπει να μπει στην προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και αν δεν μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του, τουλάχιστον να καλύπτει το κόστος δαπάνης». Για το περιεχόμενο της συλλογής, επεσήμανε: «Για να βρει κανείς αυτά τα αντικείμενα, πρέπει να ψάξει σε πολλά σημεία, σε αποθήκες, αγροτικές περιοχές και άλλα. Και πραγματικά αξίζει κανείς να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης, είναι πολύ καλά διατεταγμένα τα εκθέματα, από τα εργαλεία έως τα διάφορα αρχεία και έγγραφα».


Η έκθεση με τα διαφορετικά μοντέλα γυαλιών οράσεως εντυπωσίασε την Οδύσσεια Σηφουνάκη, η οποία συνοδευόμενη από τον πατέρα της, ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του Μουσείου

«Με μεράκι»
Εντυπωσιασμένος από την έκθεση δήλωσε στο «Ε» και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας, που την επισκέφτηκε μαζί με την οικογένειά του: «Ήμαστε συμμαθητές με το Δημήτρη Δεμερτζή. Και χαίρομαι πραγματικά που το μεράκι του το μετέφρασε σε δημιουργικότητα».

Συγκινημένος από τις αναμνήσεις δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Περικλής Αντωνίου, αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος Γέρας Θέμης Αθανάσης. Για αξιέπαινη ιδιωτική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο διευθυντής του Μουσείου Τεριάντ, Κώστας Μανιατόπουλος, που επίσης συνεχάρη τον κ. Δεμερτζή, αλλά και ο ζωγράφος Δημήτρης Καραπιπέρης, που ανέφερε στο «Ε» ότι «ο σεβασμός και η αγάπη κάποιων ανθρώπων σε αυτά που άλλοι αποκαλούν σκουπίδια, δείχνει όχι μόνο ότι μπορεί να διασωθούν σημαντικά πράγματα, αλλά και να συγκεντρωθούν σε ένα μουσείο, με τάξη και οργάνωση, ώστε να αναδείξουν ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της Λέσβου».

Επίσης τόνισε ότι «το Μουσείο είναι πολύ χρήσιμο και για παιδαγωγικούς σκοπούς, για επισκέψεις σχολείων». Εν κατακλείδι, δήλωσε χαριτολογώντας: «Να γιατί δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια!»

«Να καταγραφούν»
Κατά την ξενάγηση του ιστοριοδίφη Μάκη Αξιώτη από τον κ. Δεμερτζή, τονίστηκε η αναγκαιότητα, εφόσον πλέον όλα τα αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί, να καταγραφούν.

«Αν ειδικοί έρθουν και καταγράψουν ένα - ένα τα αντικείμενα, τότε μπορεί να εξαγάγουν και εκ νέου συμπεράσματα για την πολιτιστική μας κληρονομιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αξιώτης. Τέλος, και καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, ο κ. Δεμερτζής απηύθυνε κάλεσμα τους πολίτες να βοηθήσουν στην προσπάθειά του και να αφιερώσουν χρόνο για να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey