Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμη τη μελέτη πολεοδόμησης των περιοχών Βαρειά - Ακρωτήρι, Βίγλα και Ταξιάρχες

Ναι μεν, αλλά ο νόμος… καταργήθηκε!

29/08/2014 - 22:21

Ένα απ’ τα πιο συζητημένα τοπικά σήριαλ, η από το 1996 πολεοδόμηση της Βαρειάς, έλαβε τέλος. Η μελέτη στην τελική φάση ελέγχου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε μη νόμιμη, αφού το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε… έχει καταργηθεί από το 1997, δηλαδή εδώ και 17 χρόνια!

Ένα απ’ τα πιο συζητημένα τοπικά σήριαλ, η από το 1996 πολεοδόμηση της Βαρειάς, έλαβε τέλος. Η μελέτη στην τελική φάση ελέγχου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε μη νόμιμη, αφού το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε… έχει καταργηθεί από το 1997, δηλαδή εδώ και 17 χρόνια!

Μη νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η έγκριση πολεοδομικής μελέτης για την ένταξη-επέκταση του σχεδίου πόλεως στις περιοχές Βαρειά - Ακρωτήρι, Βίγλα και Ταξιάρχες του Δήμου Λέσβου, επειδή το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε η μελέτη έχει καταργηθεί.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με είδηση που δημοσιεύθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι σύμβουλοι του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ με γνωμοδότησή τους (υπ’ αριθμ. 219/2014) έκριναν παράνομο το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκαν 1) η έγκριση πολεοδομικής μελέτης (επέκταση του σχεδίου πόλεως) των τριών επίμαχων περιοχών, 2) ο καθορισμός των όρων και περιορισμών δόμησής τους και 3) ο καθορισμός των οριογραμμών των ρεμάτων Βαρειάς, Ταξιαρχών και Κουμκού.

Το Σχέδιο Διατάγματος κρίθηκε μη νόμιμο, καθώς τόσο οι τοπικές αρχές της Λέσβου, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες τού Υπουργείου ΠΕΚΑ κατά τη διαδικασία σύνταξης της πολεοδομικής μελέτης κ.λπ., στηρίχθηκαν σε λάθος νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι καταργημένο από το 1997 με το Νόμο 2508.

Τι έγινε…

Ας σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή αφορά σε σημαντικό τμήμα της νότιας πόλης, 500 νέα πολεοδομημένα στρέμματα γης, ή αλλιώς πάνω από 2.000 νέα οικόπεδα.
Θυμίζουμε πως, όπως έγραφε σε παλιότερα δημοσιεύματά του το «Ε», μετά τη δεύτερη ανάρτηση της παραπάνω μελέτης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχτηκε τον Αύγουστο του 2011 συνολικά 13 αλλαγές τμημάτων της μελέτης. Οι 13 αλλαγές-τροποποιήσεις τις οποίες ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), αναρτήθηκαν στο Δήμο, απ’ τον οποίο και κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις. Για τα 13 αυτά σημεία υπεβλήθησαν, στην τρίτη και τελευταία ανάρτηση, 30 ενστάσεις, ενώ ακόμη 30 ενστάσεις έγιναν για άλλα τμήματα της προ πολεοδόμησης περιοχής (αφορά στη ζώνη που εκτείνεται απ’ το «Ξενία» -όχι στο χώρο του Πανεπιστημίου και το πίσω τμήμα του Λόφου- έως το δρόμο πριν την «Αχιβάδα» και σε βάθος μέχρι το Ακρωτήρι).

Το θέμα τελευταία φορά απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου τον Ιανουάριο του 2012, όταν έγιναν δεκτές 60 ενστάσεις πολιτών, ενώ το Συμβούλιο παρενέβη και στο θέμα των συντελεστών δόμησης, ζητώντας να μην ισχύσουν οι προτάσεις τού Κεντρικού ΣΧΟΠ, που περιόριζαν δραστικά, σε σχέση με ό,τι ισχύει, τις δυνατότητες δόμησης στην περιοχή.

Μαζί με τις παρατηρήσεις για τη δόμηση, η απόφαση-γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου έφυγε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και από εκεί, όλο αυτό το διάστημα, βρισκόταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της απελθούσας δημοτικής αρχής, η Ολομέλεια του ΣτΕ αναμενόταν έως το τέλος του περασμένου Ιουνίου να είχε εξαγάγει τη γνωμοδότησή της επί του Σχεδίου Διατάγματος, την οποία θα έστελνε στο Νομικό Τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε στη συνέχεια… να δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey