Πρωτοποριακή επέμβαση από το λεσβιακής καταγωγής διαπρεπή χειρουργό οφθαλμίατρο, Ιωάννη Μάλλια

Διόρθωση πρεσβυωπίας με τον ενδοκερατοειδικό δακτύλιο Kamra

29/08/2014 - 20:22

Η πρεσβυωπία είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, η οποία οφείλεται στη γήρανση των οφθαλμών, άρα με το πέρασμα των χρόνων είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλους μας.

Η πρεσβυωπία είναι μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, η οποία οφείλεται στη γήρανση των οφθαλμών, άρα με το πέρασμα των χρόνων είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλους μας.

Η πρεσβυωπία οφείλεται στη μείωση της ελαστικότητας του κρυσταλλοειδούς φακού κι αρχίζει να γίνεται αντιληπτή στην ηλικία των 40 ετών (και αυξάνεται μέχρι τα 60 έτη) με τα εξής συμπτώματα:
- Δυσκολία στην ανάγνωση κειμένων.
- Πονοκέφαλος μετά από πολύωρη κοντινή εργασία.
- Δυσκολία στη χρήση κινητού τηλεφώνου.
- Κόπωση των ματιών σε χαμηλό φωτισμό.

Ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η χρήση κοντινών γυαλιών, που μας διευκολύνουν στο διάβασμα και στις κοντινές εργασίες.

Το μειονέκτημα όμως αυτής της αντιμετώπισης είναι ότι ο ασθενής έχει εξάρτηση από τα κοντινά γυαλιά του, με αποτέλεσμα να έχει πολλά ζευγάρια γυαλιών σε διάφορα μέρη του σπιτιού και του γραφείου, για να εξυπηρετείται όσο το δυνατό καλύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Όπως μας ενημέρωσε ο λεσβιακής καταγωγής διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Μάλλιας, η πρεσβυωπία μπορεί να διορθωθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με τη νέα επαναστατική μέθοδο Kamra-Inlay, που κρατάει τον ασθενή μακριά από την εξάρτηση των γυαλιών και την ταλαιπωρία.

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό δακτύλιο, ο οποίος στο κέντρο του έχει ένα άνοιγμα διαμέτρου 1,6 χιλιοστού και τοποθετείται μέσα (σε μια τσέπη) στον κερατοειδή χιτώνα στο μη επικρατές μάτι του ασθενούς. Η τσέπη αυτή παρασκευάζεται με τη χρήση τού Fempto Second Laser σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Ο δακτύλιος φέρει 8.400 μικροοπές, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η φυσιολογία του κερατοειδούς και να παραμένει ο κερατοειδής υγιής με το πέρασμα του χρόνου.

Μπλοκάρει…
Σύμφωνα με τον κ. Μάλλια, όταν ο δακτύλιος τοποθετείται στον κερατοειδή, μπλοκάρει τις μη εστιασμένες ακτίνες του φωτός και επιτρέπει μόνο στις εστιασμένες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το βάθος πεδίου. Έτσι ο ασθενής απολαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος βελτιωμένης όρασης για όλες τις αποστάσεις (κοντά, μακριά, ενδιάμεσες αποστάσεις).

Η τεχνολογία αυτή προσφέρει καλύτερη ποιότητα όρασης από τις τεχνολογίες που στηρίζονται στη δημιουργία πολυεστιακού κερατοειδούς. Η εμφύτευση του δακτυλίου είναι απλή και σύντομη διαδικασία και το μόνο που χρειάζεται, είναι η καλή επικέντρωση του δακτυλίου στον οπτικό άξονα του κερατοειδούς.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι άριστα, όπως αναφέρουν ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε αυτήν. Η νέα μέθοδος διόρθωσης της πρεσβυωπίας τούς προσφέρει ελευθερία και απόλαυση στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως: την ανάγνωση ενός βιβλίου ή μιας εφημερίδας, τις τιμές τού super market και το menu στο εστιατόριο και την ανάγνωση μηνυμάτων στο κινητό τους τηλέφωνο.

Το Kamra-Inlay δε γίνεται αντιληπτό με γυμνό μάτι, πάρα μόνο από τον οφθαλμίατρο με τη χρήση σχισμοειδούς λυχνίας.
Τα αποτελέσματα στην κοντινή όραση είναι εμφανή από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα και η βελτίωση συνεχίζεται σταδιακά μέχρι και τρεις μήνες μετά την επέμβαση.

Επίσης τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα και δεν αλλοιώνονται από το πέρασμα του χρόνου. Σε περίπτωση που μετά από χρόνια κάποιος ασθενής εμφανίσει καταρράκτη, η επέμβαση της φακοθρυψίας μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να χρειαστεί η αφαίρεση του δακτυλίου Kamra.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Μάλλιας, προκειμένου κάποιος ασθενής να προχωρήσει στην επέμβαση, χρειάζεται να προηγηθεί ένας σχολαστικός προεγχειρητικός έλεγχος, που περιλαμβάνει: τοπογραφία του κερατοειδούς, εκτίμηση της ποιότητας της εικόνας που προβάλλεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (objective scatter index), καθώς επίσης και εκτίμηση της ποιότητας των δακρύων με ειδικά μηχανήματα.

Η μέθοδος είναι εύκολα αναστρέψιμη στη σπάνια περίπτωση που κάποιος ασθενής παρουσιάζει δυσκολίες προσαρμογής στα νέα οπτικά δεδομένα που προσφέρει ο δακτύλιος Κamra.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey