Ο Κύτελης θα εκτελεί χρέη περιφερειάρχη

Το Σάββατο η ορκωμοσία

28/08/2014 - 14:39

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί τελικά η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 5:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί τελικά η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 5:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Χθες το μεσημέρι, ο εκτελών χρέη περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Στρατής Κύτελης, υπέγραψε την πρόσκληση ορκωμοσίας των γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών και των 41 περιφερειακών συμβούλων, η οποία αναμένεται να τους αποσταλεί το αργότερο 48 ώρες πριν την ώρα της ορκωμοσίας. Σε αυτή δε θα λάβει μέρος η Χριστιάνα Καλογήρου, για την οποία το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απεφάνθη πως συντρέχει κώλυμα στην εκλογιμότητά της.

Προσωρινά διέξοδο στο θρίλερ που έχει προκύψει με τη νέα περιφερειακή αρχή δίνει η υπογραφή της πρόσκλησης των περιφερειακών συμβούλων σε ορκωμοσία, την οποία υπέγραψε χθες ο Στρατής Κύτελης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Κύτελης θα εκτελεί χρέη περιφερειάρχη μέχρι την ανάδειξη καινούργιου επικεφαλής της νικήτριας παράταξης στις πρόσφατες εκλογές.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Νόμος «Καλλικράτης») ο νέος επικεφαλής της παράταξης ορίζεται περιφερειάρχης και την ευθύνη για τη διαδικασία ανάδειξής του έχει ο πρώτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης, δηλαδή στην περίπτωση αυτή ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Τη λύση αυτή υποδεικνύει και η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, στην οποία γίνεται λόγος για αναπλήρωση της κ. Καλογήρου μετά το κώλυμα που διαπιστώθηκε στην εκλογιμότητά της βάσει των άρθρων 161 και 162 του «Καλλικράτη», που προβλέπουν την παραπάνω διαδικασία.

Εκκρεμεί…
Η υπόθεση βεβαίως της κ. Καλογήρου δεν έχει τελειώσει δικαστικά, αφού εκκρεμεί η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε η ίδια στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου. Σε περίπτωση που δικαιωθεί, θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά της, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα περιφερειάρχη ο νέος επικεφαλής της παράταξης, που θα αναδειχτεί έως το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το παραπάνω σενάριο ισχύει αν τελικά εφαρμοστούν τα όσα ορίζει ο «Καλλικράτης».

Ο ασκός του Αιόλου όμως έχει ήδη ανοίξει για την περίπτωση που η κ. Καλογήρου δε δικαιωθεί στο ΣτΕ. Οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με πρώτη αυτή του τωρινού περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλής, επισημαίνουν πως τίθεται μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα και ότι δεν είναι διατεθειμένες να αναγνωρίσουν έναν περιφερειάρχη ο οποίος δεν είναι εκλεγμένος από τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου.

Αναφορικά με την πρόσκληση της ορκωμοσίας, η αναφερόμενη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει στηριχθεί στην τελευταία ανακήρυξη του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, με την οποία διορθώθηκε το λάθος στον αριθμό των συμβούλων (είχαν οριστεί 42 αντί 41), στη διαπιστωτική Πράξη του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου περί «Αναπλήρωσης Περιφερειάρχη» και στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με την οποία ακυρώθηκε η εκλογή της κ. Καλογήρου.

Για την πρόσκληση ορκωμοσίας έχουν ληφθεί υπόψη και οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με τις οποίες έγιναν δεκτές οι ενστάσεις των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών Σάμου Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους και Χίου Κωνσταντίνου Γανιάρη από την παράταξη Γιακαλή, του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Σάμου Αντώνη Δράκου από την παράταξη του Στρατή Κόρακα και του Ανδρέα Μπάλλα, επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο».

Όλοι τους συμπεριλαμβάνονται στη σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου και αναμένεται να παραστούν στην ορκωμοσία το Σάββατο.

Εκτός των άλλων, για την ορκωμοσία προβληματίζει και το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα δύο ουσιαστικά ημερών είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρουν να παρευρεθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι από Σάμο και Ικαρία, λόγω της προβληματικής διασύνδεσης των νησιών μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey