Έκπτωση της ΝΕΛ ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου

28/08/2014 - 14:33

Συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς των φορέων της Λήμνου για την επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος και κυρίως της γραμμής που συνδέει τη βόρεια Ελλάδα με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς των φορέων της Λήμνου για την επίλυση του ακτοπλοϊκού προβλήματος και κυρίως της γραμμής που συνδέει τη βόρεια Ελλάδα με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Πρόσφατη παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου με επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε προς τους υπουργούς Εμπορική Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, κηρύσσοντας έκπτωτη τη ΝΕΛ.

Με αφορμή τη διημερίδα για το ακτοπλοϊκό που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου περιγράφει στους δύο υπουργούς τις συνθήκες που βιώνουν οι επαγγελματίες με την οικονομική κρίση στην ακριτική Λήμνο, οι οποίες «έχουν οδηγήσει πολλά από τα μέλη να κλείσουν τα καταστήματά τους και να πνίγονται στα χρέη!».

Ως μόνη δυνατότητα οικονομικής τόνωσης του νησιού, σύμφωνα με τους Εμπόρους, είναι η τουριστική δραστηριότητα, η οποία «δυστυχώς προσκρούει στις κακές και ακριβές συγκοινωνίες. Στις μεν ακτοπλοϊκές η κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη, με πλοία παλιά, ασυντήρητα και δρομολόγια με συνεχείς αναβολές, ματαιώσεις και ταλαιπωρία για τους επιβάτες. Στις δε αεροπορικές, είμαστε ο ακριβότερος ελληνικός προορισμός, με μέση τιμή ενός εισιτηρίου με επιστροφή, από 250 έως 380 ευρώ».

Κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, «η οικονομία του νησιού έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί και η δυνατότητα επαγγελματικής επιβίωσης έχει μηδενιστεί. Κατόπιν όλων αυτών, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζεται από πολλών ετών στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση του νησιού, χωρίς να δίνεται από την πολιτική ηγεσία οριστική λύση».

Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου με ομόφωνη απόφασή του ζητά να κηρυχθεί έκπτωτη η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου στη δρομολογιακή γραμμή Ικαρία - Σάμος - Χίος - Λέσβος - Λήμνος - Καβάλα - Θεσσαλονίκη.

Επισημαίνεται ότι στην τροπολογία του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2014, δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να αναθέσει την εκτέλεση των δρομολογίων σε άλλη εταιρεία.

Ακόμη, οι Έμποροι ζητούν να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στην εκτέλεση όλων των επιδοτούμενων δρομολογίων και να εφαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο. «Ό,τι στη στεριά, και στη θάλασσα.

Με σεβασμό στο Σύνταγμα και ό,τι προβλέπει αυτό για τη νησιωτικότητα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey